Curiozități despre căscat. Singurele persoane pentru care căscatul nu este contagios

Curiozități despre căscat. Singurele persoane pentru care căscatul nu este contagios

Căscatul este deosebit de contagios. Căscăm adesea nu doar pentru că vedem pe altcineva, ci și pentru că auzim vorbindu-se despre căscat sau doar pentru că citim acest articol. Până la sfârșitul lui, sigur vei căsca și tu de câteva ori.

Dar mai sunt și alte lucruri stranii legate de căscat.

1. Căscatul răcește creierul

În general, pentru oamenii de știință este încă un mister căscatul. Cea mai comună explicație este creșterea fluxului de oxigen în organism. Dar acesta este un mit.

De fapt, acest lucru este necesar pentru a răci conținutul craniului. Medicii de la Universitatea de Stat din New York nu au reușit să stabilească o legătură între căscat și nivelul de oxigen din sânge, dar au observat că acesta afectează temperatura creierului.

Oamenii sunt mai dispuși să înghită aer cu gura când sunt înfierbântați. Ajută la răcirea creierului.

De aceea corpul uman nu numai că inhalează cantități mari de aer atunci când căscă, dar în același timp întinde în mod reflex mușchii din jurul craniului. Și acest lucru duce la un aflux de sânge mai rece la cap. Efectul se va intensifica dacă îl arunci înapoi.

2. Oamenii cască și plâng în același timp

Ochii umezi atunci când căscăm reprezintă un efect secundar al mișcării mușchilor faciali. Corpul întinde maxilarul, acest lucru crește presiunea asupra glandelor lacrimale, iar umezeala este eliberată de la sine. Aici.

Deci, dacă dintr-o dată trebuie să plângi, forțează-te să caști în liniște. Acesta este un astfel de hack. Bucurați-vă.

3. Căscatul îți poate rupe plămânul

Pare a fi cel mai inofensiv lucru din lume. Așează-te și căscă cât vrei. Dar chiar și o acțiune atât de simplă poate duce la consecințe triste.

De exemplu, odată ajuns la Wuhan, un chinez ghinionist pe nume Ou urma să lucreze. S-a întins și a căscat atât de tare încât și-a făcut o gaură în plămân – se numește pneumotorax. La început nu a fost atent la durere, dar apoi s-a intensificat atât de mult încât bietul om nu a putut respira, iar el a fost internat. Din fericire, și-a revenit.

Dr. Chen Baojun, care l-a tratat pe Ou, a observat că pneumotoraxul amenință cel mai mult persoanele înalte și slabe, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani. Oh doar cântărea aproximativ 60 de kilograme cu o înălțime de 180 de centimetri.

Morala: când tragi aer în plămâni, nu fi lacom.

4. Sau îți poate disloca maxilarul

În 2007, englezul Ben Shire, în vârstă de 34 de ani, se lupta cu somnolența. S-a dus la bucătărie, și-a turnat niște ceai și a căscat atât de tare încât și-a dislocat maxilarul. Shire s-a prăbușit la podea, sufocându-se cu salivă, incapabil să respire sau să înghită. El a fost salvat de soția sa Sam, care a chemat o ambulanță.

Morala: Nu deschide prea mult gura când caști. Și dacă îți luxezi maxilarul… Medicii de la Spitalul East Surrey din Redhill recomandă să te apleci în față sau să stai întins pe podea pe o parte pentru a reduce efectul gravitației asupra părții deteriorate, acest lucru va reduce durerea. Atunci trebuie să chemi o ambulanță.

5. Când caști, creierul tău eliberează dopamină

În ciuda incidentelor menționate mai sus, căscatul este în general sigur și poate fi chiar bun pentru sănătatea mintală. Ideea este că în timpul acestui act, creierul primește o doză mare de dopamină, oxid nitric, serotonină și oxitocină. Aceste substanțe te ajută să faci față stresului și să te relaxezi.

Potrivit lui Andrew Gallup, psiholog la Institutul Politehnic al Universității de Stat din New York, dacă ești nervos sau îngrijorat, trebuie să te forțezi să caști, iar corpul se va calma rapid.

6. Căscatul este contagios pentru oameni

Aproximativ 70% dintre oameni căscă imediat, observând cum o face altcineva. Reflexul este declanșat chiar dacă vezi acest act într-o fotografie sau îl auzi pe o înregistrare.

Oamenii de știință cred că acest lucru este într-un fel legat de nivelul de empatie, adică de capacitatea de a înțelege starea altor oameni.

Dar cei care au probleme în procesarea sentimentelor și emoțiilor altora, de exemplu, persoanele cu tulburări din spectrul autist, nu cedează provocărilor și nu repetă după alții.

Așa că dacă caști după ceilalți, ai un simț dezvoltat al compasiunii. Sau doar creierul este supraîncălzit și trebuie răcit – se întâmplă și asta.

7. Căscatul este contagios nu numai pentru oameni, ci și pentru câini

Căscatul este contagios nu numai pentru oameni, ci și pentru câini. Ei deschid gura și înghit aer, imitându-și proprietarii și chiar și oameni la întâmplare. Psihologii de la Universitatea Auckland din Noua Zeelandă cred că în acest fel câinii arată empatie față de oameni, își arată afecțiunea față de ei.

Alte animale, cum ar fi cimpanzeii, maimuțele bonobo și lupii, „căscă la unison”, repetând acest lucru pentru alții – atât pentru membrii comunităților lor, cât și pentru oameni.

8. Femeile sunt mai predispuse la căscat decât bărbații, după ce au văzut o altă persoană făcând asta.

Sociobiologii de la Universitatea din Pisa din Italia au descoperit că femeile care urmăresc alte persoane căscând repetă această acțiune cu cel puțin 34,5% mai des decât bărbații. Cercetătorii sugerează că acest lucru se datorează faptului că femeile sunt puțin mai sociale și mai empatice.

9. Dar copiii mici și psihopații nu

Oamenii cu un nivel scăzut de empatie, dimpotrivă, nu sunt deloc înclinați să caște după ceilalți. De exemplu, copiii sub cinci ani nu au dezvoltat încă acest sentiment, așa că această acțiune nu este contagioasă pentru ei. Același lucru este valabil și pentru psihopați, cărora le lipsește total empatia.

10. Chiar și citirea unui articol despre căscat, îi face pe oameni să caște

Oamenii de știință de la Universitatea Temple din Pennsylvania au descoperit că mai mult de jumătate dintre subiecții care citesc texte cu cuvântul „căscat” încep să caște involuntar. Acest reflex este atât de contagios încât doar să-ți imaginezi acțiunea din mintea ta este suficient pentru a o declanșa.

Ai căscat măcar o dată în timp ce citeai acest articol ?

sursa: eustiu.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *