Curiozități despre Ecuador. Ce nu știai despre Ecuador

Curiozități despre Ecuador. Ce nu știai despre Ecuador

Când ne gândim la Ecuador, primul cuvânt care ar trebui să ne vină în minte este diversitate, fie că vorbim despre diversitate geografică, culturală sau biodiversitate. Și asta pentru că Ecuadorul se numără printre cele 17 națiuni din lume care dispun de o floră și o faună extrem de bogate.

Cu toate că este cel mai mic stat din America de Sud, Ecuadorul este una dintre cele mai diverse țări nu doar de pe continentul din care face parte, ci și din lume. Există acolo patru regiuni geografice distincte renumite, și anume Amazonul Ecuadorian, Anzii Cordilieri, Insulele Galapagos despre care se spune că au inspirat teoria evoluției speciilor formulată de celebrul biolog britanic Charles Darwin, și linia de coastă de peste 2.200 de kilometri cu plaje cu nisip fin, care se întind de-a lungul Oceanului Pacific.

Pentru toate acestea, și nu numai, Ecuadorul se numără printre cele mai populare destinații din America de Sud, chiar și în rândul turiștilor europeni. În cazul în care te-ai gândit vreodată să călătorești în această parte de lume, dar încă nu ai reușit să-ți îndeplinești visul, vei avea ocazia să te mulțumești deocamdată să „călătorești” pe aceste meleaguri latine din fața micului ecran alături de concurenții participanți în cel mai dur reality-show din România: America Express – „Drumul Soarelui. În afară de misiunile pe care aceștia le-au avut de îndeplinit în drumul lor către Amuleta Supremă de 30.000 de euro și titlul de câștigători, vei avea ocazia să admiri frumusețile Ecuadorului și să afli lucruri foarte interesante despre această țară, unele dintre ele mai puțin știute.

De unde provine numele Ecuador?

Ecuador (n.n. – în spaniolă Ecuador), denumită oficial Republica Ecuador (n.n. – în spaniolă República del Ecuador), este o republică situată în partea de nord-vest a Americii de Sud. Aceasta se învecinează cu Columbia la nord, cu Peru la est și la sud și cu Oceanul Pacific la vest și are granițe maritime cu Costa Rica, potrivit Nations Online.

La aproximativ 926 kilometri distanță spre vest, în Oceanul Pacific, este situat arhipelagul de origine vulcanică al Insulelor Galápagos, o provincie administrată de Ecuador. Arhipelagul este cunoscut și sub denumirea de Archipelago de Colón (Arhipelagul lui Columb) sau Insulele Țestoaselor. Arhipelagul este de natură vulcanică, iar cratere vulcanice mai sunt vizibile pe unele insule, cum este cazul insulei Isabela. Datorită izolării, aici s-a putut dezvolta o lume vegetală și animală aparte, aflăm de pe enciclopedia online Wikipedia.

Insulele Galápagos

Această țară latină a fost botezată după numele spaniol al Ecuatorului, cercul imaginar situat la mijlocul distanței dintre Polul Sud și Polul Nord, care este prima și cea mai lungă linie de latitudine geografică de 0°, care străbate Ecuadorul. Poate nu știai, dar chiar în afara orașului Quito există un celebru monument care marchează linia Ecuatorului și care este situat la circa 240 de metri de ecuatorul actual.

Capitala țării nu este și cel mai mare oraș

Ecuador are o suprafață totală de 283.561 km2, dintre care 275.551 km2 reprezintă partea continentală, iar restul de 8.010 km2 este suprafața acoperită de cele 21 de insule din Arhipelagul Galapagos. Din punctul de vedere al întinderii, Ecuador ocupă al nouălea loc în America de Sud și al 74-lea în lume, fiind puțin mai mică decât Italia și statul american Nevada și mai mare ca Burkina Faso și Noua Zeelandă. Comparativ cu România, Ecuadorul este cu vreo 38.000 km2 mai întinsă.

Teritoriul ecuadorian este divizat în 24 de provincii administrative, 23 pe continent și, așa cum spuneam, Insulele Galápagos. Ecuador are o populație de peste 18,19 milioane de locuitori, care o plasează pe locul al șaptelea pe continentul sud-american și pe locul 68 la nivel mondial. Capitala țării este orașul Quito, însă cel mai mare oraș al țării este Guayaquil. Limba oficială este spaniola, în timp ce quichua și shuar sunt limbi indigene. Totodată, religia în Ecuador este predominant romano-catolică (80%).

Simon Bolivar, conducătorul unor mișcări de independență în America de Sud, a unit Ecuadorul cu teritoriile pe care astăzi se află Panama, Venezuela și Columbia și a format Gran Colombia (1819-1830). Republica Ecuador a fost una dintre cele trei țări care aveau să apară ca urmare a prăbușirii Marii Columbii în 1830, celelalte două fiind Columbia și Venezuela. Timp de 38 de ani, între 1904 și 1942, Ecuador a pierdut teritorii într-o serie de conflicte cu vecinii săi. Un război de graniță cu Peru izbucnit în 1995 a fost stins în 1999.

40 de curiozități despre Ecuador

Ecuador și-a câștigat independența în 1822, după 300 de ani de stăpânire spaniolă.
Ecuador este una dintre cele 17 țări din lume cu o uriașă biodiversitate, conform Conservation International.
În afară de partea continentală, statul ecuadorian administrează și Insulele Galapagos, care  reprezintă cea mai importantă și cunoscută atracție turistică.
Quito este cea mai înaltă capitală din lume, orașul fiind situat la o altitudine de 2.850 de metri deasupra nivelului mării.
Floarea-simbol a Ecuadorului este trandafirul.
În Ecuador există patru sit-uri din patrimoniul mondial UNESCO: orașul Quito, Insulele Galapagos, Parcul Național Sangay și orașul Cuenca, potrivit Serious Facts.
Moneda oficială în Ecuador este… dolarul american.
Ecuador și Chile sunt singurele țări sud-americane care nu au granițe cu Brazilia.
Quito și Guayaquil sunt singurele aeroporturi internaționale din această țară.
Limba oficială în Ecuador este spaniola.
În Ecuador trăiesc în jur de 1.638 de specii de păsări.
Ecuador este cel mai mare exportator de banane din lume, dar este cunoscut și pentru exporturile masive de ulei, flori, cacao, creveți, orez, bumbac și cafea.
Ecuadorul a fost prima națiune care a declarat că natura are drepturi constituționale.
Speranța de viață a ecuadorienilor este de 75,6 ani.
Șopârla Pinocchio, o specie pe cale de dispariție, trăiește doar în Ecuador.
Ecuadorul este una dintre cele două țări sud-americane care nu au granițe cu Brazilia.
Sistemul de sănătate din Ecuador ocupă locul 20 în lume în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale.
Ecuadorul găzduiește Chimborazo, care este unul dintre cei mai înalți munți de pe Terra. Este un munte vulcanic cu o lungime de 20 km și o înălțime maximă de 6.310 metri și poate fi văzut din orașul Guayaquil, care se află la o distanță de 140 km.
Cotopaxi este cel mai înalt vulcan activ din lume.
În Ecuador, votul este obligatoriu pentru cetățenii cu vârste între 18 și 65 de ani.
Ecuador a fost prima țară din lume care a eliminat pedeapsa cu moartea.
Arborele de China este arborele național în Ecuador.
Celebra pălărie Panama este fabricată în Ecuador.
În Ecuador cresc peste 25.000 de specii de plante.
Ecuadorul se află în prezent pe locul 96 în ceea ce privește inovația tehnologică.
Circa 40% dintre adulții din Ecuador nu dețin cont bancar.
Ecuadorul are un PIB nominal de 80,9 miliarde de dolari – al 64-lea din lume.
Economia din Ecuador este cea de-a opta din America Latină.
În Ecuador există mai multe telefoane mobile decât oameni.
Unul dintre primele medicamente pentru tratarea malariei a fost descoperit în Ecuador.
Prima femeie președinte a Ecuadorului a fost Rosalia Arteaga.
Parcul național Yasuní din inima Amazonului ecuadorian are o suprafață de 9.823 km2 și găzduiește specii unice în lume ca maimuțele Titi și Yaguarundi sau Anaconda verde.
Studii recente arată că în Ecuador se consumă ciocolată de aproape 5.000 de ani, această țară putând fi chiar sursa originală de cacao.
Ecuador este cunoscut drept capitala orhideelor ​​a lumii, găzduind peste 4.000 de specii.
Centrul istoric din Quito a fost construit în secolul al XVI-lea pe ruinele unui oraș incaș.
Ecuadorul este singura țară din lume care poartă numele unei caracteristici geografice.
„Virgen del Panecillo” din orașul Quito este singura statuie din lume care o înfățișează pe Fecioara Maria cu aripi de înger. La cei 41 de metri, este cea mai înaltă statuie din Ecuador și cea mai înaltă statuie din aluminiu din lume, scrie Los Traveleros.
La nord de Quito există unul dintre cei doi vulcani locuiți din lume. Cel din Ecuador se numește Pululahua și găzduiește în craterul său 40 de familii. Cel de-al doilea vulcan locuit de pe glob este situat pe insula japoneză Aogashima, iar acolo trăiesc 205 oameni.
La data de 7 februarie 1997, Ecuadorul a avut concomitent trei președinți: Abdalá Bucaram, Fabián Alarcón și Rosalía Arteaga. Primul fusese demis de Congresul Național, dar susținea că demiterea sa este neconstituțională, al doilea apucase deja să fie numit președinte interimar, iar Arteaga, care era vicepreședinte, a ignorat decizia congresului și a semnat un decret prin care prelua președinția. În cele din urmă, pe 11 februarie, Alarcón a fost repus în funcția de președinte interimar până la alegerile din 1998.
În Ecuador, Soarele răsare și apune întotdeauna la aceeași oră. Astfel, Soarele răsare zilnic la ora 6:00 a.m. și apune la ora 6:20 p.m. pe tot parcursul anului, oferind 12 ore de lumină naturală. Acest lucru este posibil datorită poziției sale geografice.

Foto: 123rf.com

Citește și: Curiozități despre Argentina. Ce nu știai despre Argentina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *