Curiozități despre România. Ce nu știai despre România

Curiozități despre România. Ce nu știai despre România

România este o țară cu o istorie de mii de ani, cu frumoase tradiții și obiceiuri, peisaje încântătoare care stârnesc invidia străinilor, precum și cu o cultură și gastronomie bogate. Este o țară unde influențele estice și vestice se îmbină armonios pentru a crea unicitate și originalitate. Multe dintre detaliile referitoare la țara noastră au fost, însă, ascunse secole la rândul ori au fost pur și simplu uitate. Spațiul carpato-danubiano-pontic este, totdată, și un tărâm al curiozităților, care se poate lăuda cu oameni frumoși și locuri de vis, iar în cele ce urmează îți vom dezvălui cele mai interesante lucruri pe care cu siguranță nu le știai.

Ce trebuie să știm despre România

România este un stat din sud-estul Europei Centrale, situat la nord de Peninsula Balcanică, pe cursul inferior al Dunării. Al doilea cel mai mare fluviu din Europa, după Volga, Dunărea se întinde pe teritoriul țării noastre pe o distanță de 1.075 km, între localitățile Baziaș și Sulina, formând granița cu Serbia (235,5 km), cu Bulgaria (469,5 km), cu Republica Moldova (0,6 km) și cu Ucraina (53,9 km). România se mai învecinează cu Ungaria la nord-vest, cu Ucraina la nord și la est și cu Republica Moldova la est. La sud-est, are ieșire la Marea Neagră.

Populația numără 19,6 milioane de locuitori, ceea ce ne plasează pe locul 12 în Europa. Populația majoritară este română, dar există și minorități importante de maghiari, germani, romi, ucraineni și sârbi. Capitala și, totodată, cel mai mare oraș al țării este București, care are în 2023 2,16 milioane de locuitori. Limba oficială este româna, singura limbă latină vorbită în estul Europei, iar religia principală este ortodoxismul (90%). Restul sunt romano-catolici (5%) și protestanți (5%). Poporul român este singurul majoritar creștin ortodox dintre popoarele latine.

România are toate formele de relief

Țara noastră se laudă cu singura deltă din lume declarată în întregime rezervația biosferei. Aceasta a fost inclusă pe lista patrimoniului universal natural și cultural UNESCO în anul 1991.

Cu o suprafață de 3.540 km2, Delta Dunării este a doua cea mai mare deltă fluvială din Europa, după Delta Volga, și cea mai bine conservată de pe continent. Cea mai mare parte a deltei se află în județul Tulcea, iar o mică parte se găsește pe teritoriul Ucrainei (Oblastul Odesa). Delta găzduiește peste 360 de specii de păsări și 45 de specii de pești de apă dulce.

Dat fiind numărul mare de forme de relief, relieful României este caracterizat de patru elemente – varietate, proporționalitate, complementaritate și dispunere simetrică. Repartiția principalelor unități de relief este de 35% munți, 35% dealuri și podișuri și 30% câmpii.

Cât este de mare România?

Țara noastră a fost locuită încă din paleolitic, iar primele civilizații au apărut în neolitic. În Antichitate, teritoriul României de azi a fost parte a Imperiului Roman, iar în Evul Mediu a fost parte a Imperiului Bizantin. În secolul al XIV-lea a fost unificată sub domnia lui Mircea cel Bătrân, iar în secolul al XVI-lea a devenit parte a Imperiului Otoman.

România a apărut ca stat condus de Alexandru Ioan Cuza în 1859, prin unirea Moldovei cu Țara Românească și păstrând autonomia și statutul de stat tributar față de Imperiul Otoman pe care îl aveau cele două principate. A fost recunoscută ca țară independentă în 1978, la sfârșitul Războiului de Independență. Patru decenii mai târziu, după Primul Război Mondial, Transilvania, Bucovina și Basarabia s-au unit cu România și astfel a luat naștere România Mare sau România interbelică, care a avut cea mai mare întindere teritorială din istoria țării (295.641 km2).

România ocupă în prezent o suprafață totală de 238.397 km², fiind pe locul 6 în Europa și pe locul 81 în lume. Ca o comparație, teritoriul țării este puțin mai mic decât cel al Regatului Unit al Marii Britanii (242.900 km²) și decât cel al statului american Oregon (255.026 km²).

50 de lucruri mai puțin știute despre România

Cea mai veche inscripție din lume a fost descoperită pe șantierul autostrăzii Sibiu-Orăștie pe 31 octombrie 2012 și ar putea dovedi existența scrisului încă din neoliticul timpuriu (cca. 6600-5500 î.Hr.).
Cele mai vechi fosile de homo sapiens au fost descoperite în sud-vestul României și au o vechime între 37.800 și 42.000 de ani.
Palatul Parlamentului este a doua cea mai mare clădire din lume, după Pentagon (SUA).
Primul oraș din Europa cu iluminat public electric a fost Timișoara (1889). Urbea de pe Bega a fost și primul oraș european cu tramvaie trase de cai (1869).
Castelul Peleș din Sinaia a fost primul de pe continent complet iluminat electric (1888).
Cel mai adânc lac glaciar din România este Zănoaga din Munții Iezer (29 m), scrie site-ul ChasingTheDonkey.
„Sfinxul” din Munţii Bucegi are aceeaşi înălţime ca „Sfinxul” din Egipt (8 m).
În afară de Delta Dunării, România mai are și alte sit-uri declarate patrimoniu UNESCO: satele cu biserici fortificate din Transilvania, Mănăstirea Horezu, bisericile din Moldova, Centrul istoric al Sighișoarei, bisericile de lemn din Maramureș și cetățile dacice din Munții Orăștiei.
Carpaţii sunt al doilea cel mai lung lanţ muntos din Europa, iar 51% din acest se află pe teritoriul României.
Defileul Porţile de Fier este cel mai lung din Europa. Aici, Dunărea separă Carpaţii de Balcani.
Cel mai înalt copac din Europa este un brad din România. Acesta se află pe Valea Arţagului și are o înălţime de 60 m.
Canalul Dunăre-Marea Neagră din Dobrogea este al treilea din lume în ceea ce privește lungimea unei căi de navigație făcute de mâna omului, după Suez și Panama.
Cimitirul Vesel de la Săpânța (jud. Maramureș) este faimos atât pentru crucile viu colorate, cât și pentru versurile amuzante de pe cruci.
Cea mai lungă porțiune de drum drept din România are 15,8 km și se găsește pe drumul european E70 care face legătura între București și Alexandria, între Drăgănești Vlașca și Vitănești.
În 1943, profesorul Victor Diamaca din Tg. Jiu a descoperit două comete, una dintre acestea fiind botezată Cometa Diamaca 1943.
România a avut patru laureați ai Premiului Nobel: George Emil Palade (medicină), Elie Wiesel (pace), Herta Müller (literatură) și Ștefan Hell (chimie).
Aeroportul Băneasa-„Aurel Vlaicu” este al treilea în topul celor mai vechi aeroporturi din lume. Primele zboruri au fost efectuate aici în anul 1909 de către Louis Blériot.
Salina Slănic este cea mai mare in Europa. Are o adâncime de 208 metri și de aici se escavează 2,9 milioane m3 de sare.
România este prima ţară din lume cu producţie de petrol înregistrată statistic (1857), cu exploatări între văile râurilor Prahova şi Trotuş.
În România există un sat unde localnicii ajung doar cu scara. Este vorba despre Ineleț, un sat din județul Caraș-Severin, care face parte din comuna Cornereva.
Românul Henri Coandă a inventat în 1910 motorul cu reacție.
Singurul cuvânt din limba română care începe şi se termină cu litera „î” este „înzăvorî” și înseamnă a împiedica intenționat mișcarea unei piese față de alta cu ajutorul unor mecanisme de închidere.
În 1917, România a pus în circulație cea mai mică bancnotă din lume. Bancnota de 10 bani avea 2,75 x 3,80 cm. Acum, România este singura țară europeană unde bancnotele aflate în circulație sunt din plastic
Conform specialiștilor în cartografie, centrul țării se află la 30 km de Dealu Frumos, la ieşirea din Făgăraş către Braşov. Coordonatele geografice sunt: 45 de grade şi 50 de minute latitudine nordică şi 24 de grade şi 59 de minute longitudine estică.
În România trăiește zimbrul, cel mai mare mamifer terestru din Europa. De asemenea, dihorul pătat este un animal care mai trăiește astăzi doar în România, în zone aride și de stepă din Dobrogea. Mai sunt doar 500 de exemplare în sălbăticie.
Marea Neagră este una dintre cele mai noi mări de pe Terra alături de Marea Caspică și Marea Mediterană. Toate s-au format în perioada Mezozoică.
Lacul Sfânta Ana din masivul Ciomatu (județul Harghita) este singurul lac vulcanic din România, dar și din Europa.
Tunelul Teliu de pe calea ferată Hărman-Întorsura Buzăului este cel mai lung tunel de cale ferată din România, având o lungime de 4.369,5 metri.
Cel mai mare cireș din Europa se află în localitatea Petrești din județul Alba. Acesta are peste 20 de metri înălțime și o circumferință a coroanei de 50 de metri.
Cea mai veche clădire din România este Biserica Calvaria de la Cluj-Mănăștur, care are peste 1.000 de ani.
Un crater de pe Marte poartă numele românesc Oituz. Acesta a fost dat la propunerea lui Radu Dan Căpitan, cercetător la „The University of Western” din Ontario (SUA).
Cuvintele „dor” şi „doină” nu pot fi traduse cu exactitate în nici o altă limbă de pe Terra.
Poezia Luceafărul, scrisă de Mihai Eminescu, a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind „cel mai lung poem de dragoste” cu cele 98 de strofe.
Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere. Acesta este „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză” și este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice care apare mai ales la muncitorii din mine în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.
În România există cel mai lung lant de munți vulcanici din Europa: Oaș – Țibles – Călimani – Gurghiu și Harghita.
Oraşul Constanţa, cunoscut în latină ca Tomis Constantiana, împreună cu regiunea din jur, este cel mai vechi oraş din România. Prima atestare datează din anul 657 î.Hr.
Ținutul din jurul Sovejei (în Munţii Vrancei), bogat în păduri de brazi şi pini, are cel mai ozonat aer din Europa.
Cea mai mare peșteră din România este Peștera Vântului din Munții Pădurea Craiului, cu o lungime de 52 km.
Peştera de la Mânzăleşti (Subcarpaţii Vrancei) este cea mai mare peşteră din sare din Europa şi a doua din lume, cu o lungime de 1.337 metri.
România este țara cu cei mai multi urși bruni, lupi și pelicani albi din Uniunea Europeană.
Biserica de lemn a Mănăstirii Săpânța-Peri este cea mai înaltă biserică de lemn din lume.
Cel mai vechi cuptor de topit metale din lume a fost descoperit în România, la Câmpeni. Arheologii susțin că acesta are o vechime de circa 8.000 de ani.
A treia femeie parașutist din Europa și prima din România a fost Smaranda Brăescu.
Petrache Poenaru a inventat stiloul, însă puțini știu că el a fost și primul român care a călătorit cu trenul. Se întâmpla în anul 1831.
Anastase Dragomir a inventat scaunul ejectabil cu ajutorul căruia piloții se catapultează în situații de urgență, iar Nicolae Păulescu a inventat insulina.
În anul 1856, Bucureștiul a fost fotografiat pentru prima oară. Principalele obiective au fost pozate de Ludwig Angerer, un farmacist austriac.
Cel mai mare sat din România este Jina, comuna formată dintr-un singur sat din Mărginimea Sibiului, care se întinde pe 315 km2.
Primul automobil a ajuns în Țara Românească în 1889. Vehiculul era un Peugeot și era deținut de baronul Barbu Bellu, primul proprietar de mașină din România.
Teatrul din Oravița, construit în anul 1817, a fost primul teatru din Europa iluminat cu lămpi de acetilenă.
Cea mai înaltă clădire din România este „Sky Tower”, parte a complexului Floreasca City Center din București. Finalizată în 2012, clădirea are o înălțime de 137 m și 37 de etaje.

Foto:123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *