Cursa pentru șefia NATO. Reuters: Mark Rutte, susținut de SUA, Marea Britanie, Franța și Germania. Klaus Iohannis, menționat doar în discuții informale

Cursa pentru șefia NATO. Reuters: Mark Rutte, susținut de SUA, Marea Britanie, Franța și Germania. Klaus Iohannis, menționat doar în discuții informale

Cu sprijinul SUA, cea mai mare putere din cadrul NATO, a principalelor trei mari națiuni europene și al altor 16 membri NATO, premierul olandez Mark Rutte se află într-o poziție dominantă pentru a deveni secretar general NATO și orice rival va apărarea se va confrunta cu o luptă dificilă, relatează Reuters într-un articol publicat joi, 22 februarie, în care

În ceea ce-l privește pe președintele român Klaus Iohannis, despre care o jurnalistă Bloomberg a scris joi că România a notificat NATO că intră în cursa pentru desemnare, Reuters scrie că diplomații cu care au vorbit spun că a fost menționat în discuții informale drept posibil candidat, dar Rutte este singurul candidat oficial.

De altfel, întrebată de G4Media despre o posibilă candidatură a lui Klaus Iohannis, Administrația Prezidențială a transmis joi că „nu comentează zvonuri”.

Sprijin masiv pentru Mark Rutte

Succesorul lui Jens Stoltenberg, care își încheie mandatul în octombrie, va fi ales doar cu susținerea tuturor celor 31 de state membre, posibil 32 dacă aderarea Suediei se va realiza la timp.

El va prelua mandatul într-un moment crucial, fiind însărcinat să susțină sprijinul membrilor NATO pentru apărarea costisitoare a Ucrainei împotriva invaziei rusești și să protejeze alianțe împotriva oricărei escaladări care ar putea trage alianța direct într-un război cu Moscova.

„Președintele (Joe) Biden susține cu fermitate candidatura premierului Rutte pentru a deveni următorul secretar general al NATO”, a declarat un oficial american pentru Reuters. „Premierul Rutte are o înțelegere profundă a importanței alianței, este un lider natural și un comunicator, iar conducerea sa ar servi bine Alianței în acest moment critic”.

Mark Rutter, în vârstă de 57 de ani, este cel mai longeviv premier din istoria Olandei, fiind în funcție din octombrie 2010. El și-a anunțat retragerea din politică în 2023, dar alegerile generale nu au reușit să livreze o coaliție de guvernare astfel că se află în continuare ca interimar în fruntea guvernului.

În cei aproape 14 ani la conducerea țării, Rutte a avut relații bune cu diverși lideri britanici, ai Uniunii Europene și ai SUA, inclusiv cu Donald Trump cu care ar putea să se confrunte în calitate de șef al NATO dacă acesta câștiga alegerile prezidențiale de la finalul anului.

În weekend, Rutte i-a îndemnat pe liderii europeni „să nu se smiorcăie și văicărească” privind afirmațiile lui Donald Trump privind apărarea Europei în caz de atac și să se concentreze în schimb spre ceea ce ar putea face pentru a consolida apărarea și a ajuta Ucraina.

Sprijinul pentru Rutte a fost exprimat de ministerul de Externe britanic David Cameron care a spus că este o figură respectată în întreaga alianță NATO, cu un istoric serios când vine vorba de apărare și securitate, care se va asigura că alianță rămâne puternică și pregătită.

Un înalt oficial francez a declarat că președintele Emmanuel Macron a fost unul dintre primii susținători ai numirii olandezului în acest rol și i-a vorbit despre post anul trecut.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că Rutte are sprijinul Berlinului și l-a lăudat drept „un candidat remarcabil”.

Ultimele obstacole pentru Rutte

Totuși, un diplomat înalt a avertizat că numirea lui nu este finalizată. Polonia, o putere militară în creștere în Europa, nu are încă o poziție, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Varșovia.

De asemenea, nu s-a vorbit nici din Ungaria și Turcia, care sunt considerate potențiale state care pot cauza blocaje în NATO, precum a fost în cazul aderării Suediei.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *