Peste 14 milioane de ucraineni și-au părăsit locuințele în cei doi ani de război. Unii au riscat și au revenit acasă. „Când ne-am întors, totul în jur era minat”

Peste 14 milioane de ucraineni și-au părăsit locuințele în cei doi ani de război. Unii au riscat și au revenit acasă. „Când ne-am întors, totul în jur era minat”

De la începutul invaziei ruse, peste 14 milioane de oameni din Ucraina, adică aproape o treime din populația țării, și-au părăsit locuințele, arată datele Organizației Internaționale de pentru Migrație (OIM), publicate cu două zile înainte de împlinirea a doi ani de război. Familiile au fost separate, au rămas fără adăpost, iar comunități întregi au fost distruse în toată această perioadă.

Aproape 6,5 milioane de ucraineni sunt încă refugiați în străinătate, în timp ce 3,7 milioane au fost strămutați pe teritoriul țării, fugind din calea războiului, se precizează în raportul OIM, o agenție a Națiunilor Unite.

De asemenea, peste 4,5 milioane de persoane au revenit acasă fie din străinătate, fie din alte regiuni ale Ucrainei.

„Distrugerile sunt generalizate, pierderile de vieți omenești și suferințele continuă. (…) Nevoile sunt enorme, astfel încât mai sunt multe de făcut”, a declarat directoarea generală a OIM, Amy Pope.

Potrivit datelor organizației peste 14,6 milioane de persoane „au în continuare nevoie de o formă de asistență umanitară în 2024, în timp ce 2,2 milioane de refugiați au nevoie de asistență în țările învecinate”, mai scrie în raportul citat.

DONETSK OBLAST, UKRAINE – FEBRUARY 10: A view of a mass for Ukrainian internally displaced persons (IDPs) before receiving basic foodstuffs as the war between Russia and Ukraine nears two years in Donetsk Oblast, Ukraine on February 10, 2024. The war in Ukraine has forced millions of refugees to leave the country and seek protection in European states, according to the latest data released by the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR). Jose Colon / Anadolu,Image: 847537185, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
DONETSK OBLAST, UKRAINE – FEBRUARY 10: Ukrainian internally displaced persons (IDPs) receive basic foodstuffs after a mass as the war between Russia and Ukraine nears two years in Donetsk Oblast, Ukraine on February 10, 2024. The war in Ukraine has forced millions of refugees to leave the country and seek protection in European states, according to the latest data released by the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR). Jose Colon / Anadolu,Image: 847537473, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
People wait as humanitarian aid is distributed in the center of Zaporizhzhia. The war in Ukraine continues to have devastating consequences for the civilian population as humanitarian needs persist. According to the UN refugee agency, more than thirteen million people, or nearly a third of Ukraine’s prewar population, have been displaced since the Russian invasion. Of that, more than five million are internally displaced, while over eight million are refugees living in neighboring countries. – Andriy Andriyenko / SOPA Images//SOPAIMAGES_AAndriyenko-02364/Credit:SOPA Images/SIPA/2311131750,Image: 821848194, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
People receive humanitarian aid (breakfast cereal) at a distribution point in Zaporizhzhia. The war in Ukraine continues to have devastating consequences for the civilian population as humanitarian needs persist. According to the UN refugee agency, more than thirteen million people, or nearly a third of Ukraine’s prewar population, have been displaced since the Russian invasion. Of that, more than five million are internally displaced, while over eight million are refugees living in neighboring countries.
Distribution of Humanitarian Aid in Zaporizhzhia, Ukraine – 10 Nov 2023,Image: 821844723, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
Odesa, Ukraine – November 06, 2023 – Women board an evacuation bus to Poland, Odesa, southern Ukraine .,Image: 820416466, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Sute de mii de copii ucraineni, în sărăcie și pericol la întoarcerea acasă

În același timp, organizația Salvați Copii atrage atenția asupra faptului că aproximativ 630.000 de copii care au fost strămutați și s-au întors acasă se confruntă cu nevoi extreme legate de mijloacele de trai ale familiei, de sănătate și de amenințări la adresa siguranței lor.

O analiză a Salvați Copiii, realizată pe baza datelor inițiativei umanitare REACH și ale OIM, arată că cei mai mulți dintre copiii care s-au întors acasă din străinătate sau din alte regiuni din Ucraina, au găsit locuințe și infrastructuri deteriorate și au cu 62% mai multe riscuri de a se confrunta cu nevoi extreme în comparație cu restul populației.

„Nevoia extremă” se referă la o prăbușire a standardelor de viață cu riscul de afectare semnificativă a bunăstării fizice sau mentale.

Concret, printre ucrainenii care au ales să revină acasă, în ciuda continuării războiului și a faptului că loviturile aeriene și exploziile sunt o realitate zilnică, se numără și 1,1 milioane de copii.

Dintre aceștia, peste 600.000 s-au întors în condiții de sărăcie și pericol, iar aproximativ 360.000 au revenit în regiunile afectate de război și în prima linie a frontului, inclusiv în Dnipro, Harkov, Mikolaiv, Odesa și Sumî, potrivit OIM.

„Casa a fost distrusă”, dar „nicăieri nu e mai bine decât acasă”

Organizația face publică povestea Marinei*, o femeie în vârstă de 39 de ani, din Herson, care a fugit împreună cu familia ei într-un sat de lângă Mikolaiv în septembrie 2022. Când s-au întors acasă ferestrele locuinței fuseseră aruncate în aer, iar soțul Marinei nu mai putea să muncească, pentru că terenul din jur era minat.

„Terenul era mai mult sau mai puțin în regulă, dar casa a fost distrusă. Când ne-am întors aici, nu mai aveam niciun loc de muncă, pentru că totul în jur era minat. Când a venit vara au început să repare utilajele care rămăseseră… așa că soțul meu era plătit puțin pe oră. Acum, iarna, nu are niciun loc de muncă și nimeni nu știe dacă va mai fi vreunul la primăvară, pentru că terenurile agricole nu au fost deminate”, a declarat femeia, conform comunicatului Salvați Copiii.

În același timp, specialiștii subliniază că strămutarea „poate avea un impact psihologic asupra copiilor și a familiilor lor” pentru că ei sunt puși în situația de a-i lăsa în urmă pe cei dragi și tot ceea ce le era cunoscut.

Marina spune că fiica ei Ana*, în vârstă de 12 ani era nerăbdătoare să revină acasă.

„Oamenii spun că nicăieri nu e mai bine decât acasă. (Satul în care am stat) era un loc mult mai bun și mai bine îngrijit. Poate ați văzut că nu avem nimic aici. Dar acasă ne simțim mult mai bine. Avem pisici și câini aici, i-a fost foarte dor de ei. Și, de asemenea, de bunicii ei”, povestește femeia.

Totodată, mulți copii întorși acasă constată că școlile lor au fost închise din cauza războiului. Este și cazul Anei, care face doar cursuri online și care a învățat că este prea periculos să se joace afară, din cauza bombardamentelor.

„Mi-ar plăcea foarte mult să învăț la școală, cumva, dar nu online. Să vorbesc cu profesorii de la școală, cu copiii – ca să existe comunicare, prieteni până la urmă. Prietena mea locuiește departe, aș vrea să vorbesc cu ea. Oricum vorbesc cu ea, dar aș vrea să vorbesc cu ea în persoană”, spune copila.

În acest context, „Salvați Copiii face apel la toate părțile aflate în război în Ucraina să protejeze civilii și să înceteze să mai folosească arme explozive în zonele populate”, subliniind că „trebuie să existe un acces umanitar complet și neîngrădit pentru familiile prinse în conflict, inclusiv pentru cele din zonele afectate de război”.*Numele au fost schimbate pentru protejarea identității

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *