Dacă Austria nu acceptă România în Schengen în decembrie, „va fi foarte greu să avem un vot pozitiv” în 2024, avertizează Victor Negrescu

Dacă Austria nu acceptă România în Schengen în decembrie, „va fi foarte greu să avem un vot pozitiv” în 2024, avertizează Victor Negrescu

Europarlamentarul Victor Negrescu îi va trimite o scrisoare cancelarului austriac Karl Nehammer în care va prezenta argumente tehnice pentru aderarea României la Schengen, subiect care va fi discutat la Consiliul JAI de la începutul lunii viitoare, a relatat Agerpres.

„În cazul României nu există niciun fel de argument împotriva aderării la spaţiul Schengen. Mai mult decât atât, noi avem argumente suplimentare. În calitate de eurodeputat, îi voi trimite o scrisoare cancelarului austriac Nehammer în care voi prezenta o serie de argumente tehnice. De exemplu, faptul că România este primul stat care implementează proiectul-pilot cu Comisia Europeană pentru securizarea frontierelor, un proiect de succes ce va fi extrapolat la nivel european date fiind reuşitele României”, a spus Victor Negrescu, vineri, 9 noiembrie.

El a adăugat că numărul de persoane care încearcă să treacă ilegal frontiera României a scăzut, numărul de migranţi ilegali care ajung în România a scăzut, numărul de solicitări de azil din partea unor migranţi ilegali a scăzut.

„În baza acestor rezultate pozitive, astăzi România îşi oferă expertiza ţărilor din Balcanii de Vest, de unde provine de fapt acel val de migranţi de care se sperie guvernul în dreapta din Austria, iar asta dovedeşte că avem capacitatea de a sprijini zona de liberă circulaţie”, a spus el.

Eurodeputatul PSD este de părere că şansele unei decizii pozitive pentru România privind aderarea la Schengen în acest an sunt mai mici decât cele de anul trecut, când contextul politic era mai favorabil și că România este blocată acum, din punct de vedere politic, de Austria, unde este un guvern de dreapta, şi de Olanda, care are un guvern de centru-dreapta.

Trebuie să vă spun faptul că dacă acest obiectiv nu va fi realizat până la finalul anului, adică dacă nu vom avea un vot pozitiv, atunci anul viitor va fi foarte greu să avem un vot pozitiv, dat fiind contextul electoral european şi cel din Austria.

Victor Negrescu, europarlamentar PSD:

Istoricul blocării României la Schengen

Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI de la Bruxelles și aducând drept argument criza migranților. Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.

Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 29 iunie anul acesta că aderarea României la Schengen va fi pusă pe agenda Consiliului JAI doar când vor exista indicii clare care să arate că există consens, pentru ca România să nu mai fie din nou refuzată de Austria.

Pe 26 august, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit la Viena cu omologul său Gerhard Karner, iar acesta din urmă a spus că Austria își menține poziția împotriva extinderii spațiului Schengen.

Pe 15 septembrie, Marcel Ciolacu a anunțat că România va ataca Austria la Curtea Europeană de Justiție, dacă guvernul de la Viena își va menține vetoul pe Schengen la Consiliul miniștrilor de interne ai UE care va avea loc în decembrie.

Pe 27 octombrie, președintele Iohannis a lăsat de înțeles că acționarea Austriei în judecată la CJUE pentru Schengen este incertă, afirmând că „este o chestiune juridică foarte complicată”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *