Dăianu (Consiliul Fiscal): Restructurarea administrației publice merge foarte greu / A crede că ne putem duce cu deficitul sub 3% în doar 2 ani e o prostie / Ajustarea deficitului bugetar nu se poate face în principal pe partea de cheltuieli (VIDEO)

Dăianu (Consiliul Fiscal): Restructurarea administrației publice merge foarte greu / A crede că ne putem duce cu deficitul sub 3% în doar 2 ani e o prostie / Ajustarea deficitului bugetar nu se poate face în principal pe partea de cheltuieli (VIDEO)

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a declarat că e „o prostie” să credem că putem coborî cu deficitul bugetar sub 3% în 2 ani. Prin urmare, sunt întemeiate negocierile Guvernului cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a prelungi termenul în care România trebuie să revină cu deficitul sub acest prag. Dăianu a insistat că avem un deficit foarte mare, care nu poate fi diminuat doar operând pe partea de cheltuieli.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Alex Vlădescu pe B1 TV.

 

Dăianu: Ajustarea deficitului nu se poate face în principal pe partea de cheltuieli

 

„Restructurarea merge foarte greu, foarte greu merge și ce pot să spun e că încă nu avem ceea ce se numește în practica OCDE, în unele țări europene se face așa ceva, evaluarea cheltuielilor. Orice restructurare se face, și într-o mare corporație, când ai o evaluare a necesarului de resurse în raport cu ce îți propui să faci. Dacă poți să eliberezi sau să reduci din staff-ul pe care-l ai. Sunt convins că sunt zone în administrația publică centrală și locală unde se poate face o anume restructuare. Eu nu pot să vă dau cifre deoarece Consiliul Fiscal nu intră în viscerele funcționării administrației publice, nu facem asemenea analize, dar știm din declarații și performanțe ale unor primari și șefi de consilii județene că se poate face restructurare.

Am mari îndoieli… Ceea ce spunem noi în mod repetat – ajustarea deficitului bugetar nu se poate face în principal pe partea de cheltuieli. Vedeți că în domeniul asistenței medicale e un deficit de personal, în domeniul educației avem probleme. Sunt două sectoare subfinanțate cronic. Putem vorbi despre restructurări, dar să ne imaginăm că tăind cheltuieli de la sănătate, educație, armată… Vedeți că acum se pune problema cum să fie crescut numărul de personal, care să fie angajați în armată. Sunt cheltuieli suplimentare. Și Poliția are un deficit de personal”, a declarat Daniel Dăianu.

Acesta a insistat apoi că deficitul e „încremenit” la circa 6% din PIB: „E foarte mult, foarte mult!”.

 

Dăianu: Ținta de deficit de sub 3% poate fi atinsă mai degrabă în 4 ani

 

Președintele Consiliului Fiscal a comentat și informația potrivit căreia Guvernul negociază un nou acord cu Bruxelles-ul pentru ca încadrarea în ținta de deficit de 3% să fie atinsă abia peste trei ani.

„Nu e vorba de păsuire, ci de un realism pe care trebuie să-l aibă și Guvernul, și Comisia. În anul pandemiei, a venit o depeșă de la birocrația eueopeană în care se spunea că trebuie să ajungem cu deficitul la 3% în câțiva ani și în acel an deficitul s-a dus la peste 9% din PIB.

Birocrațiile arată multă miopie și aceasta e valabilă nu numai pe meleagurile dâmbovițene. Acum e evident că această țintă de sub 3%…. Eu cred că acest dialog are sens. A crede că în 2 ani ne putem duce la 3% e o prostie. Se poate realiza în 3 sau 4 ani, mai degrabă în 4 ani”, a mai declarat Daniel Dăianu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *