De ce a devenit Germania actor principal negativ în veninoasa campanie electorală dinaintea alegerilor din Polonia

De ce a devenit Germania actor principal negativ în veninoasa campanie electorală dinaintea alegerilor din Polonia

Înaintea scrutinului parlamentar din 15 octombrie, oficialii partidului de guvernământ de la Varșovia încearcă să îl portetizeze pe liderul opoziției și principalul lor rival Donald Tusk drept un politician care servește interesele Berlinului și luptă împotriva celor poloneze, scriu Financial Times și The Guardian.

Erou al unui spot din agitata campanie electorală din Polonia, liderul de facto al țării Jaroslaw Kaczyński poate fi văzut cum vorbește la telefon cu un presupus oficial german care îl îndeamnă să crească vârsta de pensionare a polonezilor.

În această scenetă din spotul electoral, Kaczyński, liderul partidului conservator de guvernare Lege și Justiție (PiS), se opune. „Tusk nu mai este (la putere), iar această practică s-a terminat”, spune Kaczyński, cu referire la Donald Tusk, rivalul său și șeful Platformei Civice, de opoziție.

Spotul evocă evident o situație închipuită de strategii PiS. Dar în contextul campaniei electorale pentru alegerile legislative din 15 octombrie, mesajul este cât se poate de real.

Ideea este aceea de a-l prezenta pe Tusk, un politician pro-european de centru-dreapta, drept o marionetă a Germaniei, care luptă împotriva intereselor poporului polonez.

Nu este un atac rătăcit. Pe tot parcursul campanieie electorale, Berlinul și presupusul său agent, Tusk, ex-prim-ministru polonez, care a fost și președinte al Consiliului European, au devenit tema centrală a campaniei electorale derulate de PiS.

„Germania este în mod clar o țintă a acestei campanii”, a explicat Michał Baranowski, expert la German Marshall Fund din Varșovia, pentru Financial Times. „Fă legătura între Tusk și Germania, apoi atacă Germania”, a adăugat acesta, sintetizând strategia PiS.

O armă veche, refolosită în actuala campanie

PiS a încercat de multă vreme să îl prezinte pe Tusk ca fiind ostil intereselor poloneze. La alegerile din 2005, spre exemplu, conservatorii le-au spus alegătorilor că bunicul lui Tusk a servit în armata germană în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Acesta a fost recrutat pentru scurt timp și apoi a dezertat pentru a lupta împotriva naziștilor, explică Financial Times.

Campania este susținută de presa fidelă partidului aflat la putere. Televiziunea TVP, o portavoce a guvernului, include în mod regulat în știrile sale imagini vechi cu Tusk vorbind în germană sau discutând cu politicieni germani.

Un fost ministru al guvernului conservator a declarat că accentul pus de Kaczyński pe legăturile presupuse dintre rivalul său și Germania s-a transformat într-o obsesie după ce liderii UE, inclusiv cancelara germană Angela Merkel, l-au confirmat pe Tusk în funcția de președinte al Consiliului European în 2017, în ciuda obiecțiilor vehemente ale Varșoviei.

Kaczyński și aliații săi susțin acum că Tusk nu a reușit să își folosească poziția pentru a împiedica Germania să stabilească legături mai strânse cu Rusia, înainte de războiul împotriva Ucrainei.

„Principalul executant al pactului Merkel-Putin a fost Donald Tusk”, a declarat luna trecută premierul polonez Mateusz Morawiecki. „Nu putem uita că nimeni în Polonia nu a făcut mai mult pentru Rusia și pentru Germania în ultimii 15 ani decât el”, a întărit șeful guvernului.

Scandalul „vize pentru mită”

Alte afirmații oficiale privind un presupus amestec al Germaniei și al UE în campanie au adăugat un nou element conspirativ la o competiție deja dură între PiS și Platforma Civică.

Arkadiusz Mularczyk, secretar de stat polonez pentru politică europeană și deputat, a acuzat spre exemplu Berlinul și Bruxellesul că încearcă să „creeze turbulențe pentru guvern”. „Acum avem o situație foarte tensionată cu UE, deoarece gândesc politic, cooperează cu opoziția și creează probleme pentru guvern”, a declarat el pentru Financial Times.

UE se află sub influența Germaniei, a mai spus el. „Ei sunt principala țară europeană și au putere în Comisia Europeană”, a adăugat el, referindu-se la președintele acesteia, Ursula von der Leyen, care este germană.

Mularczyk nu a oferit nicio dovadă pentru presupusa cooperare a Germaniei sau a UE cu Tusk. Iar oficialii germani spun că afirmațiile privind interferența sunt ridicole.

Dar guvernul polonez a reacționat dur atunci când, luna trecută, cancelarul german Olaf Scholz a făcut referire la scandalul „vize pentru mită” care a zguduit guvernul PiS. Ulterior, Germania a inițiat controale temporare la granița cu Polonia.

Scandalul în sine – în care oficialii guvernului au fost acuzați că au eliberat zeci de mii de vize cetățenilor din Africa și Asia în schimbul mitei – pusese deja în dificultate guvernul, care și-a axat parte din campania electorală pe mesajul anti-imigrație.

Remarcile lui Scholz au provocat furie. Premierul Mateusz Morawiecki și ministrul de externe l-au avertizat pe cancelarul german să nu se mai amestece în alegerile din Polonia. Tusk a fost și el ținta atacurilor în acest context.

O relație complicată

Așa de dure au ajuns atacurile la adresa Germaniei încât chiar și Jacek Czaputowicz, un fost ministru de externe din guvernul PiS, a căutat un echilibru, avertizând că interesele politice provoacă daune pe termen lung relațiilor Varșoviei cu Berlinul, scrie The Guardian.

Potrivit unui raport la care acesta a contribuit, Polonia, un furnizor cheie de securitate în Europa, își irosește șansa de a deveni un lider global prin „instrumentalizarea relațiilor cu Germania, în interesele politicii interne”.

Dar cu PiS în frunte în sondaje, nu există deocamdată vreun semn că retorica antigermană se va opri, în schimb există tot mai multe semne că Berlinul este pregătit să răspundă.

În ciuda comerțului în plină expansiune între cele două țări, relațiile politice dintre Polonia și Germania se află de ani de zile pe o spirală descendentă.

Anul trecut, Varșovia a depus o cerere de despăgubiri de 1,3 trilioane de euro pentru crime și daune produse de germani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, argumentând că Berlinul nu a ajuns niciodată la o înțelegere în acest sens cu un guvern polonez ales în mod democratic.

Tusk a menționat foarte puțin experiența sa europeană în campania electorală, conștient că aceasta ar putea fi folosită împoriva sa în campania electorală. Cu toate acestea, el a promis că va asigura Varșoviei fondurile europene de miliarde de euro care au fost înghețate de Bruxelles din cauza îngrijorărilor privind statul de drept.

Anul trecut, partidul lui Tusk s-a alăturat PiS și a votat în favoarea cererii de despăgubiri, chiar dacă unii politicieni din opoziție au recunoscut că aceasta avea puține șanse de reușită. Fostul ministru de externe Radosław Sikorski, care este în prezent membru al Parlamentului European, a declarat spre exemplu că cererea este doar propagandă guvernamentală și „un basm pentru naivi”.

În timp ce mesajul antigerman rezonează în special cu alegătorii mai în vârstă, unele atacuri au fost criticate în spațiul public.

După un meci amical de fotbal disputat în iunie între Polonia și Germania, ministrul Jacek Ozdoba a postat pe rețelele sociale un mesaj bizar. „Polonia-Tusk 1:0”, a scris el. Reacția a fost rapidă și dură, în special din partea fotbaliștilor, în frunte cu fostul jucător vedetă al Poloniei, Zbigniew Boniek. „Ce cretin”, a observat Boniek.

Prezentarea lui Tusk drept un pion german a ajutat însă strategia PiS de polarizare a electoratului și de mobilizare a bazei sale, a explicat pentru Financial Times Marcin Duma, director executiv al institutului de sondaje Ibris.

De asemenea, aceste atacuri au exploatat și un sentiment mai amplu de frustrare în legătură cu cel de-Al Doilea Război Mondial, pe măsură ce polonezii au devenit mai asertivi în relația cu Germania.

„Ceva s-a schimbat în societatea poloneză și ei (PiS) încearcă să folosească acest lucru în avantajul lor”, a spus Duma.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *