De ce a scăpat judecătoarea Ancuţa Popoviciu de suspendare. Explicațiile CSM: pentru „aspectele prezentate în spaţiul public există alte remedii procesuale”

De ce a scăpat judecătoarea Ancuţa Popoviciu de suspendare. Explicațiile CSM: pentru „aspectele prezentate în spaţiul public există alte remedii procesuale”

Secţia pentru judecători în materie disciplinară din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis în unanimitate, miercuri, 24 aprilie, respingerea propunerii Inspecţiei Judiciare, de suspendare din funcție a judecătoarei Ancuţa Popoviciu. CSM explică, într-un comunicat de presă, cum a fost luată această decizie.

Suspendarea din funcţie a unui judecător se poate dispune numai în condiţiile strict prevăzute de lege şi doar în două situații:

● dacă exercitarea în continuare a funcției ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare sau

● dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.

În cazul judecătoarei Popoviciu, spune CSM, au fost analizate motivele invocate de Inspecția Judiciară (cea care a propus suspendare din funcție a magistratului), iar „Secția a reținut că nu au fost identificate elemente de natura celor care pot fi circumscrise cazurilor reglementate de textul de lege”.

Astfel, în prima situație prevăzută de lege, judecătorii din CSM au apreciat că „exercitarea în continuare a funcției de către doamna judecător Popoviciu Ioana Ancuța nu este de natură a afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurii disciplinare faţă de aceasta”.

Analizând cel de-al doilea caz ce permite măsura suspendării, judecătorii din CSM au decis că „procedura disciplinară, prin ea însăși, nu este de natură a aduce atingere prestigiului justiției, rolul ei fiind, dimpotrivă, acela de a sancționa conduitele neconforme tocmai în scopul de a contribui la asigurarea prestigiului justiției”. 

CSM: Dacă s-au încălcat procedurile, există căi legale de atac

Cei din Consiliul Superior al Magistraturii critică, indirect, Inspecția Judiciară și spun că, până acum nu s-a exercitat acțiunea disciplinară împotriva judecătoarei Ancuța Popoviciu, „deși președintele CSM a dispus, încă din 23 februarie, sesizarea Inspecției Judiciare, pentru a efectua verificările legale cu privire la aspectele semnalate în presă, în datele de 22 și 23 februarie 2024”.

Atunci, presa a relatat că primul termen al procesului de la Mangalia, în care Vlad Pascu e judecat pentru accidentul de lângă 2 Mai, judecătoarea Ancuța Popoviciu a intrat în sala de ședințe mestecând gumă, şi apoi a întrebat dacă unul dintre tinerii ucişi în accident e prezent şi el, la proces. 

„Aspectele prezentate în spaţiul public au vizat critici aduse modalității în care doamna judecător a desfășurat cercetarea judecătorească într-un dosar penal, pentru care există alte remedii procesuale”.

Comunicatul CSM

CSM mai precizează că „aspectele privind încălcarea normelor de procedură penală pot fi invocate și prin formularea căilor legale de atac şi pot prezenta relevanţă pentru stabilirea vinovăţiei judecătorului în situaţia exercitării unei acțiuni disciplinare”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *