De ce este greu de găsit submersibilul dispărut în timpul călătoriei către epava Titanicului

De ce este greu de găsit submersibilul dispărut în timpul călătoriei către epava Titanicului

Autoritățile americane și candiene se află într-o cursă contracronometru pentru găsirea submarinului dispărut duminică în timp ce se îndrepta către epava Titanicului. Eforturile de căutare sunt îngreunate de metodele limitate de comunicare subacvatică cu submersibilul, explică un expert, citat de CNN.

Încă nu este clar ce s-a întâmplat cu submersibilul dispărut, de ce a pierdut contactul cu echipajele de la suprafață și în ce zonă sau la ce adâncime s-ar putea afla.

Eric Fusil, expert în submarine și profesor asociat la Universitatea din Adelaide, a explicat că între submersibilul Titan și nava de sprijin de la suprafață există posibilități limitate de a ține legătura, ceea ce face ca operațiunile de căutare să fie foarte dificile.

„Pentru că nu există niciun cablu de legătură între Titan și nava de sprijin de la suprafață, singura modalitate de comunicare sau de detectare de la suprafață este prin apa mării”, a spus specialistul.

Deasupra apei, în aer liber, detectarea obiectelor precum submersibilul poate fi „instantanee”, datorită radarului și a altor mijloace de comunicare pe distanțe mari, continuă expertul, adăugând că, în schimb, sub apă, „lumina de la reflector sau laser este absorbită în câțiva metri”.

În plus, nici radarul sau GPS-ul nu sunt disponibile sub apă, a mai spus Fusil, astfel că un submersibil precum Titan ar trebui să se bazeze pe senzori acustici și pe o comunicare precum mesajele text.

Nava a fost pierdută pentru două ore anul trecut

Corespondentul postului american CBS David Pogue, care a făcut anul trecut o călătorie cu submersibilul la epava Titanicului, spune că în timpul expediției, acesta a fost ghidat doar de mesaje text primite de la nava de la suprafață.

La un moment dat, comunicațiile s-au întrerupt în timpul unei scufundări, relatează Pogue, iar submersibilul a fost pierdut pentru mai bine de două ore.

You may remember that the @OceanGateExped sub to the #Titanic got lost for a few hours LAST summer, too, when I was aboard…Here’s the relevant part of that story. https://t.co/7FhcMs0oeH pic.twitter.com/ClaNg5nzj8

— David Pogue (@Pogue) June 19, 2023

Jurnalistul a mai spus că interiorul submersibilului era cam cât o dubiță și că nu a putut să nu observe „câte piese ale acestuia păreau improvizate, cu componente din comerț”, inclusiv un controler de jocuri video care a fost folosit pentru pilotarea lui.

Ce este submersibilul Titan

Titan este un submersibil de cercetare care poate transporta la bord cinci persoane, de obicei un pilot și patru „specialiști de misiune”, precum arheologi, biologi marini sau oricine își poate permite să trăiască această experiență ca turist, relatează The Guardian.

Fabricată din „titan și fibră de carbon înfășurată în filamente”, ambarcațiunea de 6,7 metri cântărește 10.432 kg, echivalentul a aproximativ șase mașini de dimensiuni medii, și este capabil să se scufunde până la adâncimi de 4.000 de metri cu „o marjă de siguranță confortabilă”, potrivit operatorului OceanGate.

Are o rezervă de oxigen îmbuteliat de 96 de ore, ceea ce face ca misiunea de căutare să fie contracronometru pentru a salvarea oamenilor de la bord.

Spre deosebire de submarine, un submersibil ca nava dispărută Titan are nevoie de o navă-mamă pentru a-l lansa și are mult mai puține rezerve de energie, astfel că poate petrece mai puțin timp în apă.

Ce ar fi putut duce la pierderea submersibilului

Fără nicio veste de la navă după o zi și jumătate de căutări, experții spun că situația nu este în favoarea celor de la bord și există câteva lucruri care ar fi putut merge prost.

Eric Fusil precizează că un risc major este cel de a se produce o pană de curent care ar fi putut cauza pierderea comunicațiilor. Specialistul spune că unele submersibile au o a doua sursă de energie, în cazul în care sistemul electric principal cedează, dar nu este clar dacă Titan avea rezerve de energie când a dispărut.

De asemenea, s-ar fi putut produce un scurtcircuit care ar putea provoca un incendiu la bord, ceea ce ar strica sistemele navei și ar elibera fumuri toxice într-un spațiu mic și închis – un pericol major pentru cei de la bord, mai spune Fusil.

Există totodată riscul de inundații la bord, iar la adâncimea la care se afla Titanicul, presiunea foarte mare ar face ca majoritatea navelor să facă implozie, mai explică specialistul.

Conform operatorului navei, aceasta este echipată cu o nouă funcție de siguranță care monitorizează presiunea din interior și declanșează un avertisment către pilot dacă sunt detectate probleme.

Eric Fusil mai precizează că, ținând cont de curenții puternici subacvatici și un câmp de resturi ale Titanicului de pe fundul oceanului, există posibilitatea ca submersibilul să fie prins într-o capcană sau să își găsească drumul blocat.

Submersibilul a dispărut duminică în Oceanul Atlantic, în largul coastei din sud-estul Canadei.

Foto: Profimedia

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *