De ce este popcornul asociat cu filmele

De ce este popcornul asociat cu filmele

Să consumi popcorn atunci când vizionezi un film este unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri atât în sălile de cinema, cât și în confortul locuinței. Însă te-ai gândit până acum de ce popcornul este asociat cu filmele?

Popcornul reprezintă cea mai populară gustare atunci când vizionezi un film. Nimic nu este mai relaxant decât să urmărești o producție cinematografică și să te bucuri de gustul savuros al floricelelor de porumb. Iată de unde a pornit acest obicei, să mănânci popcorn când te uiți la un film.

De ce popcornul este asociat cu filmele

Încă din 1800, popcornul era o gustare populară, care se comercializa la evenimentele în aer liber, târguri, piețe, spectacole sau pe stradă. Mașinăria de popcorn cu abur creată de Charles Cretors în anul 1885 era o atracție deosebită pentru public, la acea vreme, deoarece, fără să fie nevoie de prea multe ustensile ori recipiente, se putea face popcorn oriunde.

Atunci, popcornul putea fi produs în masă, iar asta l-a făcut rapid nelipist din cadrul evenimentelor în aer liber. Și chiar dacă la început proprietarii cinematografelor nu concepeau vânzarea popcornului și în sălile de spectacol, deoarece acolo era locul elegant, iar filmele se adresau unui public restrâns și nu se dorea mizerie în sălile de cinema, mai târziu lucrurile s-au schimbat. Astfel că, odată ce filmele au beneficiat de sunet, după 1927, industria cinematografică și-a mărit aria de interes, iar publicul s-a extins și s-a ajuns la milioane de oameni care să vizioneze un film la cinema săptămânal.

Între anii 1929 și 1933, industria cinematografică a intrat într-o criză majoră, iar atunci s-a căutat o soluție care să aducă mai mulți oameni la film, dar fără o cheltuială majoră. Așa a ajuns să fie popcornul cea mai populară gustare la film.

Pentru furnizori, investiția era una ieftină în boabele de porumb, însă au început să existe probleme din cauza faptului că mulți vânzători ambulanți și mici întreprinzători alegeau să se așeze cu propriile mașini de popcorn chiar în fața cinematografelor și vindeau floricele oamenilor înainte ca aceștia să intre la film.

Pentru că, pe atunci, cinematografele nu erau construite cu ventilația corespunzătoare care să le permită să facă popcorn în interior, s-a aprobat vânzătorilor posibilitatea de a vinde popcornul la intrare în cinematograf, dar în schimbul unei taxe zilnice. Astfel că, în timpul crizei din lumea cinematografică, comercializarea popcornului a fost un ajutor.

Mai târziu, la intrarea în sălile de spectacol au fost instalate standuri care le ofereau oamenilor posibilitatea de a cumpăra popcorn, alte gustări, dar și băuturi răcoritoare.

În prezent, oferta este una variată pentru popcorn la cinema, iar oamenii care aleg să vizioneze un film în sala de spectacol nu concep să intre fără o pungă de popcorn simplu ori popcorn cu diferite arome, dar și cu o băutură răcoritoare.

Cine a inventat floricelele de porumb

Floricelele de porumb mai sunt cunoscute la noi și sub denumirea de cocoșei sau pop-corn și știm deja că sunt boabele de porumb care se expandează datorită căldurii. Boabele de porumb sunt prăjite în ulei, iar după ce expandează, se sărează și se mai adaugă unt.

Floricelele de porumb au fost descoperite pe continentul american acum mii de ani. În anul 1948, în New Mexico s-au descoperit floricele cu o existență de peste 5600 de ani.

Pe vremuri, în Mexic, boabele de porumb erau numite și momochtli și se pregăteau doar în oale de lut, bine închise, pe jăratec.

În anul 1885, Charles Cretors, din Chicago, SUA, a creat prima mașină comercială de fabricare și ulterior comercializare a floricelelor de porumb.

Beneficiile consumului de popcorn

Floricelele de porumb sunt făcute din cereale integrale, iar asta face ca popcornul să fie o gustare sănătoasă, bogată în fibre și acizi fenolici. O gustare numai bună de savurat la filme sau seriale, popcornul are un indice glicemic scăzut și poate ajuta în evitarea fluctuațiilor asociate cu alimentele ce au indice glicemic crescut.

Fibrele din compoziția popcornului sunt un adjuvant și pentru gestionarea greutății, deoarece popcornul este sățios, datorită fibrelor din compoziție, dar și a numărului scăzut de calorii.

Consumul de popcorn, fără sare și unt, poate ajuta și la scăderea hipertensiunii arteriale.

Popcornul se prepară doar din boabele unui anumit tip de porumb, respectiv Zea mays var. everta. Este singurul sortiment de boabe care se expandează în momentul în care sunt expuse la temperaturi înalte.

Floricelele de porumb reprezintă o gustare sănătoasă și aromată, fără să aibă nevoie de alte ingrediente extra. Din fericire, se pregătesc rapid și acasă, fără dificultate.

Zea mays var. Everta – porumb din care se face popcorn

Cum faci popcorn acasă

Vei avea nevoie de 3 linguri de ulei de măsline, ½ cană de boabe de porumb special pentru popcorn și un praf de sare.

Se vor pune boabele de porumb într-un vas termorezistent cu capac, iar focul sau temperatura trebuie să fie la un nivel mediu spre înalt. Se lasă pe foc pentru 3 minute sau până când boabele se opresc din expandat.

După ce sunt gata, deasupra se mai pot asezona cu pulbere de scorțișoară sau ierburi aromatice, după bunul plac.

Beneficiile consumului de popcorn

Contraindicațiile consumului de popcorn

Chiar dacă reprezintă o gustare cu proprietăți sănătoase, popcornul care conține multă sare ori care nu este gătit în condiții optime, poate fi asociat cu probleme de sănătate sau alte afecțiuni mediale.

Consumul de popcorn sărat nu este recomandat persoanelor care urmează diete hiposodate ori persoanelor care au hipertensiune, deoarece sarea poate agrava simptomele. Este indicat să ceri părerea medicului specialist dacă urmezi o medicamentație specială.

Sursă info: healthline.com; smithsonianmag

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Cele mai frumoase filme de dragoste

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *