De ce se cere inițiala tatălui în actele oficiale. Detaliul neștiut care face diferența

De ce se cere inițiala tatălui în actele oficiale. Detaliul neștiut care face diferența

Când vine vorba de completarea actelor oficiale, una dintre informațiile pe care trebuie să o treci este inițiala tatălui. De ce se pune inițiala tatălui în documentele oficiale și cum este utilizată în cadrul acestora?

Inițiala tatălui este trecută, de obicei, între numele de familie și prenume. Această literă apare pe diplome, certificate de naștere, acte de identitate și multe alte documente oficiale. În multe cazuri, trebuie să specificăm nu doar inițiala, ci și prenumele întreg al tatălui.

Motivul pentru care autoritățile au ales să folosească și acest element de identificare este unul logic. Atunci când apar coincidențe de nume, inițiala tatălui este utilizată pentru a-i diferenția pe oameni. De exemplu, se poate întâmpla ca la un examen să fie doi sau chiar mai mulți candidați cu același nume.

Bugetari de lux la Bruxelles: salariile uriașe ale europarlamentarilor europeni – 22.000 lei lunar pentru un comisar

Există o mulțime de combinații comune de nume și prenume în limba română, astfel că oamenii pot fi confundați ușor. Atunci când apar astfel de situații, de exemplu doi candidați cu numele Ionescu Florin, se folosește inițiala tatălui pentru a-i deosebi. În cazul în care tatăl are două prenume, se vor trece ambele inițiale în documente. Dacă pe tată îl cheamă Ionescu Gheorghe Ioan, inițialele vor fi G.I. Candidatul va completa în acte Ionescu G.I. Florin.

Autoritățile au reglementat oficial utilizarea inițialei tatălui în actele oficiale prin Ordinul nr. 3844 din 2016: ”În actele de studii numele titularului, precum și toate prenumele se înscriu fără prescurtări, cu litere mari de tipar, utilizându-se diacriticele. În toate actele de studii se înscriu cu majuscule toate inițialele prenumelor tatălui. Inițialele prenumelor mamei se înscriu în cazul în care tatăl este necunoscut”.

Ce se întâmplă cu persoanele cu tatăl necunoscut?

Există situații excepționale în care copiii nu sunt recunoscuți de tată. În certificatele lor de naștere este trecut doar numele mamei, iar în dreptul tatălui este o liniuță. În aceste cazuri, atunci când completează acte oficiale, acele persoane vor trece inițiala prenumelui mamei.

Acest lucru nu este, însă, valabil pentru persoanele ale căror tați au decedat. Acești oameni se vor identifica în continuare folosind inițiala tatălui, atunci când trebuie să completeze acte oficiale.

TVA explodează: Patronii scumpesc produsele – Cafeaua și ceaiul costă cu 10% mai mult. Prețuri-ȘOC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *