De frica războiului, nicio navă de croazieră nu va mai acosta anul acesta în Tulcea. Cel puțin 250 de astfel de nave cu turiști ajungeau în județ

De frica războiului, nicio navă de croazieră nu va mai acosta anul acesta în Tulcea. Cel puțin 250 de astfel de nave cu turiști ajungeau în județ

În anii premergători pandemiei, în luna martie, operatorii turistici făceau public numărul navelor de croazieră fluvială care urmau să acosteze în porturile din Tulcea, cel puţin 250 pe an, însă pandemia şi războiul din Ucraina i-au obligat să găsească soluţii alternative, iar anul acesta nicio navă nu mai acostează în judeţ, potrivit datelor furnizate de turoperatorii tulceni.

De la 250 de nave pe an înainte de pandemie la zero nave, în 2024

„Aş prefera să fim rezervaţi în a face o estimare cu privire la numărul de acostări (din porturile tulcene, n.red.). Ce pot să vă spun este că au fost armatori care şi-au manifestat interesul de a naviga către porturile din Delta Dunării, Tulcea, Sfântu Gheorghe sau Sulina”, a declarat managerul societăţii care operează navele de croazieră fluvială, Leontin Şerbănescu.

Numărul navelor de croazieră fluvială care au acostat anul trecut în judeţ a fost de cel puţin cinci ori mai mic decât cel din anii anteriori pandemiei şi războiului din Ucraina.

„În primăvara anului trecut, am avut un început bun, 40-50 de acostări (în porturile tulcene, n.red.), după care în urma dronelor care au căzut în porturile ucrainene, armatorii navelor de pasageri au decis să nu mai navige spre Tulcea şi atunci am folosit varianta acostării la Brăila ca cea mai bună soluţie pentru ca turiştii străini să viziteze Delta.

Din Brăila, i-am transportat cu autocarele la Tulcea, unde s-au îmbarcat şi au efectuat programul turistic clasic”, a explicat managerul Leontin Şerbănescu, pentru G4Media.

În anul 2017, numărul navelor de croazieră care au acostat în porturile din Tulcea a fost de circa 325

Anul trecut, firma a folosit şi portul Feteşti pentru acostarea navelor de croazieră fluvială, astfel încât cele 250 de nave care ar fi urmat să se oprească în porturile tulcene s-au împărţit între cele două zone din amonte.

Primele nave de croazieră fluvială care aveau la bord turişti din Occident au ajuns în Delta Dunării la începutul anilor 2000. În baza solicitărilor primite din partea turiştilor străini, agenţii economici tulceni le oferă acestora plimbări în Delta Dunării, în timpul cărora pot gusta mâncărurile tradiţionale sau pot vedea spectacole folclorice susţinute de ansambluri din judeţ.

În oferta turiştilor de pe navele de croazieră se află şi excursiile la Mănăstirile Saon, Celic-Dere şi Cocoşu, la Basilica Paleocreştină din Niculiţel, precum şi vizite la muzeele de artă din municipiu.

În anul 2017, numărul navelor de croazieră care au acostat în porturile din judeţ a fost de circa 325, potrivit datelor oficiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *