Medicii trag un semnal de alarmă. Cel puțin aproape jumătate de populație va suferi de această afecțiune

Medicii trag un semnal de alarmă. Cel puțin aproape jumătate de populație va suferi de această afecțiune

O treime din populația din România suferă de alergii în prezent, iar în următorii 10 ani se preconizează că aproape 50% din populație va fi afectată de cel puțin o formă de alergie.

Românii, afectați de alergii

Concluzia a fost formulată de medici europeni și români, care au observat o creștere în numărul de pacienți și o intensificare a simptomelor. Specialiștii insistă asupra necesității decontării investigațiilor și a tratamentelor esențiale.

Potrivit Observator, Sebastian, în vârstă de 15 ani, se confruntă cu multiple alergii încă din perioada grădiniței. A dezvoltat astm bronșic și acum este dependent de medicamente. Crizele sunt severe, mai ales în timpul răcelilor.

„Şi asta de-acum a fost dificilă, a trebuit să folosesc aparatul de astm de mai multe ori. Respir foarte greu şi hârâi şi tuşesc”, a spus acesta pentru sursa citată.

„Este greu pentru că trebuie ferit tot timpul de fel şi fel de factori care-l pot agrava şi tot timpul: ia-ţi pastila, ia-ţi puful, fiind copil trebuie tot timpul supravegheat”, a adăugat mama copilului.

Alergiile sunt și foarte costisitoare

Atunci când o persoană este alergică la polen, sistemul său imunitar reacționează considerând polenul drept un intrus și produce histamină pentru a lupta împotriva acestuia, rezultând simptomele specifice ale alergiilor.

Nu doar că ne aduc bătăi de cap și sunt foarte incomode, alergiile vin la pachet și cu costuri. Analizele pleacă de la suma de 600 de lei şi pot să ajungă chiar și până la 1500 de lei doar pentru o singură investigație, mai arată Observator.

De asemenea, și tratamentul este la fel de scump. De exemplu, dacă urmezi imunoterapie poți să scoți din buzunar și până la 2000 de lei pe lună şi în unele cazuri poate dura toată viața, dar în alte state europene o mare parte din aceste tratamente sunt decontate.

„Încercăm să reducem la minimum investigaţiile necesare. În ceea ce priveşte tratamentele, fiecare familie în sine trebuie să ia în calcul să susţină financiar”, a spus Camelia Berghea medic primar alergologie la Spitalul Marie Curie.

Specialiștii mai atrag atenția că este esențială eradicarea factorilor care duc la alergii, cum ar fi plantele de ambrozie, sunt esențiale. Totodată trag și un semnal de alarmă că lucrurile s-ar putea înrăutăți.

„În câţiva ani vor ajunge la o prevalenţă devastatoare, aş spune. Deci, avem premisele de a avea o discuţie cu argumente solide pentru importanţa metodelor terapeutice”, a spus Roxana Bumbacea de la Societatea Română de Alergologie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *