Deputații amână votul asupra controversatului proiect privind spațiile verzi din localități

Surse parlamentare susțin că votul privind spațiile verzi din intravilanul localităților a fost amânat pentru sesiunea din toamnă, deoarece nu a fost primit raportul de la Comisia Juridică și Comisia de Administrație. Controversatul proiect primise, marți, raport favorabil din partea Comisiei de Mediu. Nicușor Dan a acuzat că proiectul votat de Coaliția de guvernare a preluat mai multe amendamente depuse de PNL și PSD care sunt „în interesul dezvoltatorilor imobiliari”.

Deputații PSD și PNL au dat, marți, pe repede înainte, un raport asupra proiectului privind spațiile verzi din localitățile urbane. Inițiativa a fost pusă pe ordinea de zi cu 15 minute înainte să înceapă ședința comisiei.

Primarul general, Nicușor Dan, a caracterizat amendamentele depuse de Coaliția de guvernare ca fiind „toxice” și în avantajul dezvoltatorilor imobiliari. 

Virgil Popescu, președintele Comisiei de Mediu, a susținut, după votul din comisie, că proiectul va ajunge miercuri la votul final.

Pentru a ajunge în plen, era nevoie însă de un vot asupra raportului și în Comisia Juridică și în cea de Administrație.

Amânate pentru la toamnă

Comisia de Administrație s-a reunit, miercuri, înaintea plenului, dar nu a mai luat în discuție proiectul privind spațiile verzi. Comisia Juridică nu a avut ședință miercuri. 

„Ambele proiecte au fost amânate pentru la toamnă și Codul Urbanismului și cel legat de spațiile verzi. Nu cedăm în fața isteriilor USR, dar vrem să existe dezbatere pe proiect”, au susținut surse parlamentare din Coaliție. 

Proiectul a fost dur criticat de Nicușor Dan chiar în în Comisia de Mediu. 

„Dispare regimul de protecție instituit de Legea mediului pentru spațiile verzi”, a avertizat primarul Capitalei. „Se spune clar că un teren care este prevăzut ca spațiu verde în documentația de urbanism rămâne spațiu verde. Nicio decizie a autorității locale nu poate să schimbe destinația, și, acum, printr-un amendament, pe care l-am văzut acum prima oară, pus acum o oră, interdicția dispare. Se spune că poți să iei un teren spațiu verde și poți să-l muți la periferia orașului prin decizia autorității locale. Acesta e lucrul cel mai grav”, a explicat, marți, Nicușor Dan.

PSD și PNL au amânat pentru sesiunea din toamnă sau pentru o sesiune extraordinară și Codul Urbanistic. O parte din prevederile controversate din Cod fuseseră preluată în proiectul privind spațiile verzi.

 Read More 

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *