Descoperire extraordinară la Pompeii:

Descoperire extraordinară la Pompeii:

Arheologii din Pompeii au scos la lumină un sit de construcții antic ce aruncă lumină asupra tehnicilor de construcție folosite de romani pentru a crea structuri iconice precum Colosseum-ul și Pantheon-ul, a declarat Ministerul Culturii din Italia.

Descoperire importantă

Situl a fost probabil activ până când vulcanul Vezuviu a erupt în anul 79 d.Hr., distrugând Pompeii în sudul Italiei, a declarat ministerul într-un comunicat, conform Reuters.

Arheologii au descoperit unelte de lucru, țigle de acoperiș așezate în straturi, cărămizi și grămezi de var și pietre folosite pentru a crea pereți.

Romanii aveau o tehnică originală pentru fabricarea cimentului, a spus ministerul, citând descoperirile arheologilor care au lucrat cu cercetători de la Massachusetts Institute of Technology.

Sursa: Reuters

Situl Pompeii, redescoperit doar în secolul al XVI-lea, a cunoscut o explozie recentă de activitate arheologică menită să oprească ani de decadență și neglijare. Betonul părea să fi fost fabricat prin „amestecare la cald”, în care varul stins era inițial amestecat cu cenușa de pozolană uscată, cu apă adăugată doar puțin înainte de ridicarea pereților.

Ce spun specialiștii

Acest lucru însemna că în timpul construcției pereților, amestecul de var, pozolană și pietre era încă fierbinte datorită unei reacții termice. Acest lucru a ajutat la uscarea mai rapidă, scurtând timpul de construcție al structurii.

În mod normal, varul stins este stins în apă mult înainte de utilizare în construcție. Gabriel Zuchtriegel, directorul sitului Pompeii, a declarat că ultima descoperire „ne ajută să înțelegem multe aspecte ale marelui Imperiu Roman, nu în ultimul rând, utilizarea betonului”.

„Fără beton, nu am avea nici Colosseum-ul, nici Pantheon-ul, nici Băile lui Caracalla”, a spus el.

Arheologii au descoperit și vase de stocare de tip amforă care au fost folosite pentru a „stinge” varul folosit pentru tencuieli, precum și pentru a stoca alte unelte, de la greutăți de plumb folosite pentru a ridica un perete perfect vertical, până la lopeți de fier pentru pregătirea mortarului și a varului de lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *