Descoperire revoluționară în știință: Lumina poate vaporiza apa fără căldură VIDEO

RMAG news

O echipă de cercetători de la MIT a realizat descoperiri uimitoare privind procesul de evaporare a apei, arătând că lumina poate vaporiza apa fără a fi nevoie de căldură.

Ce au descoperit cercetătorii

Această descoperire, numită „efectul fotomolecular”, a fost evidențiată într-o serie de experimente precise, cu implicații semnificative în diverse domenii.

Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, a fost coordonat de profesorul Gang Chen și echipa sa de cercetători de la MIT. Cercetătorii au demonstrat că lumina, intersectând suprafața apei, poate separa moleculele de apă și le poate trimite în aer, provocând evaporarea fără aportul de căldură.

Această descoperire poate influența înțelegerea noastră asupra fenomenelor naturale, precum efectele luminii solare asupra norilor și a precipitațiilor, dar și în dezvoltarea unor tehnologii noi, cum ar fi desalinizarea solară sau procesele industriale de uscare a materialelor.

Această cercetare deschide noi orizonturi în știință și tehnologie, punând în lumină un fenomen fundamental care până acum a fost trecut cu vederea.

Implicațiile fenomenului fotomolecular

Descoperirea uimitoare ar putea avea o gamă largă de implicații semnificative. Ar putea ajuta la explicarea măsurătorilor misterioase de-a lungul anilor privind modul în care lumina soarelui afectează norii și, prin urmare, să influențeze calcularea efectelor schimbărilor climatice asupra acoperirii norilor și a precipitațiilor.

De asemenea, ar putea duce la noi modalități de proiectare a proceselor industriale, cum ar fi desalinizarea alimentată cu energie solară sau uscarea materialelor.

Descoperirile și numeroasele linii de dovezi care demonstrează realitatea fenomenului și detaliile modului în care funcționează sunt descrise astăzi în Proceedings of the National Academy of Sciences, într-un articol scris de profesorul de inginerie electrică Carl Richard Soderberg, Gang Chen, postdocții Guangxin Lv și Yaodong Tu, și studentul de doctorat James Zhang.

„Consider că aceasta are multe aplicații,” spun cercetătorii.

„Explorăm toate aceste direcții diferite. Și, desigur, afectează și știința de bază, cum ar fi efectele norilor asupra climatului, pentru că norii sunt aspectul cel mai incert al modelelor climatice”.

Autorii spun că studiul lor sugerează că efectul ar trebui să apară pe scară largă în natură – de la nori la ceață, la suprafețele oceanelor, solurilor și plantelor – și că ar putea duce și la noi aplicații practice, inclusiv în producția de energie și apă curată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *