Descoperire uimitoare pe șantierul autostrăzii Bucureștiului. Ce s-a găsit după mai multe săpături

Descoperire uimitoare pe șantierul autostrăzii Bucureștiului. Ce s-a găsit după mai multe săpături

Pe șantierul autostrăzii Bucureștiului s-au descoperit comori foarte vechi ce datează încă de acum 7.000 de ani. Descoperirea i-a uimit pe lucrătorii de la șantier.

Comori vechii de 7.000 de ani pe șantierul de la Centura Capitalei

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, a inspectat lucrările de pe șantierul Autostrăzii București (A0 – Centura Capitalei) după ce s-au facut descoperiri arheologice semnificative.

Printre acestea se numără obiecte care datează de acum 7000 de ani din perioade precum Neoliticul, Epoca Bronzului, Hallstatt și La Tene. Cu toate acestea, aceste descoperiri nu vor afecta în mod negativ progresul lucrărilor la Autostrada Bucureștiului.

În timpul vizitei pe șantierul Lotului 1 Nord al Autostrăzii București (A0), Irinel Ionel Scrioșteanu a observat că lucrările de cercetare arheologică sunt în plină desfășurare, fără a afecta progresul proiectului.

Descoperirile arheologice nu vor afecta lucrările la autostradă

În ciuda descoperirilor arheologice, progresul lucrărilor la Autostrada Bucureștiului nu va fi afectat, iar documentația tehnică necesară pentru obținerea Autorizației de Construire va fi depusă în timp util pentru a permite începerea execuției lucrărilor conform graficului contractual.

„Activitatea de cercetare arheologică se desfășoară pentru primele 2 situri din zonele Bâcu (Giurgiu) și Zurbaua (Ilfov), cu 7 arheologi, 6 utilaje, 8 camioane și 60 muncitori, iar în perioada următoare este prevăzută începerea activității si pe siturile nr. 3 și 4 din Buftea (Ilfov);

Pe situl 1 (Bâcu) a fost descoperită o locuire din perioada secolelor VI-VII p. Chr., iar pe situl 2 (Zurbaua) au fost descoperite vestigii din Neolitic, Epoca Bronzului, Hallstatt, La Tene, secolele VI-VII p. Chr.; 𝗰𝗵𝗶𝗮𝗿 𝗱𝗮𝗰𝗮 𝘀-𝗮𝘂 𝗱𝗲𝘀𝗰𝗼𝗽𝗲𝗿𝗶𝘁 𝘀𝗶𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗮𝗿𝗵𝗲𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗰𝗲 𝘀𝘂𝗽𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲, 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗲𝗮 𝗡𝗨 𝘃𝗼𝗿 𝗶𝗺𝗽𝗮𝗰𝘁𝗮 𝗻𝗲𝗴𝗮𝘁𝗶𝘃, 𝗱𝗶𝗻 𝗽𝘂𝗻𝗰𝘁 𝗱𝗲 𝘃𝗲𝗱𝗲𝗿𝗲 𝗮𝗹 𝘁𝗲𝗿𝗺𝗲𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝗲𝘅𝗲𝗰𝘂𝘁𝗶𝗲, 𝗴𝗿𝗮𝗳𝗶𝗰𝘂𝗹 𝗹𝘂𝗰𝗿𝗮𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿”, a spus Irinel Scrioșteanu într-o postare pe Facebook.

Lucrările ar putea fi finalizate înainte de termen

Scrioșteanu a mai menționat că se ca depune săptămâna viitoare documentația tehnică necesară pentru a se obține Autorizația de Construire care va duce la începerea execuției lucrărilor înainte de termenul care este prevăzut în grafic.

„Activitatea de cercetare arheologică pentru situl 1 (Bâcu) este coordonată de domnul arheolog Florentin Munteanu, iar pentru situl 2 (Zurbaua) de domnul Silviu Ene, arheolog la Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan”, cărora le mulțumim! La sfârșitul cercetării arheologice vom reveni cu detalii despre descoperirile din teren”, a spus Irinel Scrioșteanu într-o postare pe Facebook.

Contractul se ridică la o valoare de 815,07 milioane de lei, cu finanțare din fonduri europene care sunt nerambursabile. În ceea ce privește termenul de finalizare al drumului, acesta este de 34 luni, iar din acestea 12 luni sunt alocate pentru etapa de proiectare și restul de 22 luni sunt pentru etapa de execuție a lucrărilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *