Descoperirea uimitoare din adâncurile Mării Negre care schimbă tot ceea ce știai despre istorie. Ce au găsit cercetătorii

Descoperirea uimitoare din adâncurile Mării Negre care schimbă tot ceea ce știai despre istorie. Ce au găsit cercetătorii

În cadrul unui eveniment fără precedent din anul 2020, cercetătorii au dat startul primei excavări subacvatice științifice din istoria Mării Negre.

Rezultatele acestei expediții au adus la lumină o comoară arheologică incredibilă: artefacte vechi de milenii și un oraș portuar antic care a supraviețuit timp de 1.500 de ani.

Situat pe coasta vestică a Mării Negre, la aproximativ 100 km distanță de Istanbul, găsim micul golf Kerpe. Cuvântul elen pentru golf, Kalpe, sugerează importanța acestui loc în vremurile antice, precum și rolul său crucial în tranzacțiile comerciale.

Kerpe a fost un centru comercial vital în perioadele romană, bizantină și genoveză, oferind un refugiu sigur pentru navele care navigau de-a lungul coastei Mării Negre.

Scafandrii de la Kerpe

Descoperiri absolut uimitoare

Acum, descoperirile uluitoare din această așezare antică sunt aduse în atenția lumii printr-o nouă expoziție captivantă.

Pe lângă rolul său comercial, portul Kerpe a jucat un rol esențial în furnizarea de lemn și combustibil către Istanbul în timpul perioadei otomane.

Artefactele recuperate din adâncurile acestei așezări scufundate, inclusiv amfore și alte obiecte datând de până la 2.400 de ani în urmă, oferă o privire fascinantă în viața și comerțul din trecut.

De asemenea, echipa de excavare a identificat rămășițele cheiului antic Kerpe, care audus la începerea lucrărilor de excavare în 2020. Lucrările de excavare, conduse de Direcția Muzeului Kocaeli sub supravegherea Ministerului Culturii și Turismului, sunt în plină desfășurare.

Amforă descoperită în adâncurile Mării Negre

Istoria nu va mai fi niciodată la fel

Directorul Muzeului Kocaeli, Serkan Gedük, a subliniat importanța descoperirilor: „Această expoziție este extrem de valoroasă în evidențierea relațiilor comerciale dintre est și vest, de la antichitate până în perioada otomană în Marea Neagră. Prin aceste artefacte, încercăm să reconstituim povestea unei civilizații uitate”.

Expoziția, intitulată Orașul Portuar Tăcut al Mării Negre: Kalpe, oferă o oportunitate unică de a descoperi misterele și bogățiile unei lumi antice subacvatice. Este, fără dar și poate, o poveste fascinantă care ridică un văl deasupra trecutului și ne oferă o imagine captivantă a vieții de odinioară în acest colț uitat al lumii.

„Credem că este extrem de valoros în ceea ce privește evidențierea relațiilor comerciale între est și vest, de la antichitate până în perioada otomană în Marea Neagră.

 

Prin urmare, încercăm să expunem bunurile culturale descoperite în timpul excavărilor subacvatice cronologic și cu ajutorul unor animații în muzeul nostru.

În timpul lucrărilor de excavare, am identificat multe bunuri culturale subacvatice, de la resturi de amfore comerciale datând din secolul al IV-lea î.Hr. până în secolul al XII-lea d.Hr., la ceramică cu glazură roșie, lămpi, fragmente de pipe, diverse bunuri culturale aparținând perioadei otomane și resturi de epave pe care le-am detectat în regiune”, a mai declarat Serkan Gedük, directorul Muzeului Kocaeli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *