Deși a fost subiectul unei investigații, Camera de Comerț și Industrie se solidarizează cu redacțiile Gazeta Sporturilor și Libertatea: „În acest fel, România riscă să se întoarcă la nivelul anilor ‘90”

Deși a fost subiectul unei investigații, Camera de Comerț și Industrie se solidarizează cu redacțiile Gazeta Sporturilor și Libertatea: „În acest fel, România riscă să se întoarcă la nivelul anilor ‘90”

Instituția care reprezintă oamenii de afaceri laudă investițiile grupului Ringier în România, dar atrage atenția asupra faptului că „imixtiunile de natură economică in activitatea editorială a oricărei publicații sunt la fel de periculoase ca cele de natură politică”, potrivit unui comunicat transmis astăzi de CCIR.

„Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) își exprimă solidaritatea cu jurnaliștii publicațiilor Gazeta Sporturilor și Libertatea, care au semnalat, marți, faptul că, după ce au refuzat cererile unor manageri din conducerea grupului de presă de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienți de publicitate, Ringier a cerut luni, 2 octombrie, plecarea redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin”, se arată în comunicat.

Mihai Daraban, președintele CCIR, a subliniat că „imixtiunea de orice natură în politica editorială a unui organ de presă reprezintă o amenințare la adresa independenței acesteia și, în același timp, a libertății de exprimare”.

„Presa liberă și independentă stă la baza funcționării atât unei democrații sănătoase, cât și a unei economii sănătoase”, precizează șeful Camerei de Comerț.

Suntem alături de jurnaliștii de la Libertatea și Gazeta Sporturilor pentru modul în care luptă împotriva oricărei imixtiuni în politica editorială, apărând astfel principiile jurnalismului de calitate. Apărarea independenței editoriale este esențială pentru menținerea unui jurnalism de calitate și pentru informarea corectă a publicului.

Mihai Dărăban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României:
Mihai Daraban, presedintele CCIR. Sursa foto: Hepta

Apreciere pentru investițiile Ringier

CCIR apreciază investițiile făcute de către grupul Ringier în România, care au generat plus valoare economiei românești prin apariția unor „produse editoriale de calitate”, dar și prin numărul însemnat de locuri de muncă, conform comunicatului.

„În același timp însă, atragem atenția asupra faptului că imixtiunile de natură economică in activitatea editorială a oricărei publicații sunt la fel de periculoase ca cele de natură politică. În acest fel, România riscă să se întoarcă la nivelul anilor ‘90, moment în care influența politicului în mass-media a fost un fenomen recunoscut”, precizează CCIR.

Mai multe <a href=”https://www.libertatea.ro/stiri/6-redactii-si-ong-uri-se-solidarizeaza-si-cer-ringier-sa-respecte-independenta-editoriala-a-gsp-4679400″ target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>redacții</a> și <a href=”https://www.libertatea.ro/stiri/centrul-pentru-jurnalism-independent-si-active-watch-reactioneaza-dupa-comunicatul-jurnalistilor-gsp-si-libertatea-ringier-incalca-independenta-editoriala-a-celor-doua-redactii-4678734″ target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>organizații non-guvernamentale</a> au condamnat imixtiunea conducerii grupului Ringier în politica editorială.

Oficial Ringier: „Noi am acordat întotdeauna libertate editorială”

Robin Lingg, președintele Consiliului de Administrație al Ringier Sports Media Group, a spus tot marți, în redacție, când s-a întâlnit cu reprezentanți ai Libertatea și GSP, că „noi am acordat întotdeauna libertate editorială” și a susținut că despărțirea de Cătălin Țepelin a intervenit fiindcă „lipsea colaborarea acestuia cu grupul internațional de presă”.

Investigația Romexpo

Anunțul vine în contextul în care CCIR a fost la rândul său subiectul unor investigații Libertatea în ultimii ani, după apariția unui proiect de lege prin care organizația urma să primească gratuit de la stat terenurile de la centrul expozițional Romexpo din București, cu o valoare estimată între 300 și 500 de milioane de euro.

Pe terenul în cauză ar fi urmat să fie realizat un proiect imobiliar gigantic, de 3 miliarde de euro, de către grupul Iulius, controlat de omul de afaceri Iulian Dascălu.

Proiectul a fost blocat, după ce un fond imobiliar concurent, NEPI, a făcut plângeri la Comisia Europeană.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *