Detenția jurnalistei ruso-americane de la Europa Liberă, acuzată că a difuzat „informații false”, prelungită încă o dată de justiția rusă

Detenția jurnalistei ruso-americane de la Europa Liberă, acuzată că a difuzat „informații false”, prelungită încă o dată de justiția rusă

Un tribunal rus a prelungit din nou joi, 1 februarie, detenția jurnalistei ruso-americane Alsu Kurmașeva, informează AFP, potrivit The Moscow Times.

Kurmasheva, jurnalistă la Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL – Radio Europa Liberă), a fost arestată anul trecut pentru că nu s-a înregistrat ca “agent străin” în timp ce aduna informații despre activitatea militară a Rusiei.

Angajatorul ei spune că a fost, de asemenea, acuzată de răspândirea de “informații false”, ceea ce presupune o potențială pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.

La audierea de joi, care s-a desfășurat cu ușile închise, avocații jurnalistei au cerut ca aceasta să fie eliberată din arestul la domiciliu, în așteptarea procesului.

Tribunalul din orașul Kazan a anunțat că a decis să o mențină în arest preventiv până la 5 aprilie.

“Autoritățile ruse duc o campanie penală deplorabilă împotriva lui Alsu Kurmașeva, închisă pe nedrept”, a afirmat președintele RFE/RL, Stephen Capus, într-un comunicat.

El a precizat că Alsu Kurmașeva a fost “încarcerată și tratată incorect doar pentru că este o jurnalistă americană”.

Lui Kurmașeva, care înainte de arestare locuia la Praga împreună cu soțul și cei doi copii ai săi, i-au fost confiscate pașapoartele american și rusesc în luna iunie, după ce a venit în Rusia pentru o problemă urgentă de familie.

În octombrie, ea a fost arestată pentru că nu s-a înregistrat ca “agent străin”.

Ulterior, Kurmașeva a fost acuzată că a răspândit “informații false” despre războiul Rusiei în Ucraina, potrivit RFE/RL.

Avocații și familia ei au negat acuzațiile și au cerut eliberarea imediată a jurnalistei.

Kurmașeva este a doua jurnalistă americană arestată în Rusia pe parcursul ultimului an.

Reporterul Evan Gershkovich de la Wall Street Journal se află, de asemenea, în arest preventiv la Moscova, fiind acuzat de spionaj. El riscă să fie condamnat la o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Și el a negat acuzațiile aduse.

RFE/RL face presiuni pentru ca Statele Unite să o desemneze pe Kurmasheva ca fiind “victimă a detenției arbitrare”, ceea ce ar însemna un sprijin diplomatic suplimentar din partea Washingtonului care să ducă la eliberarea ei.

Departamentul de Stat al SUA a afirmat anul trecut că arestarea jurnalistei Kurmașeva “pare a fi un alt caz de hărțuire a cetățenilor americani de către guvernul rus”.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *