Dezvăluire: un faimos jurnalist german care a scris cărți „favorabile lui Putin” primise 600.000 de euro de la un oligarh apropiat de liderul rus

Dezvăluire: un faimos jurnalist german care a scris cărți „favorabile lui Putin” primise 600.000 de euro de la un oligarh apropiat de liderul rus

Plățile au fost dezvăluite de o serie de documente scurse către presă din companiile offshore înregistrate în Cipru, scrie The Guardian. Hubert Seipel, jurnalistul în cauză, a admis că a primit banii, dar a asigurat că și-a păstrat independența și obiectivitatea.

Un cunoscut jurnalist, considerat a fi unul dintre cei mai importanți experți independenți din Germania pe tema Rusiei, a primit cel puțin 600.000 de euro, în plăți nedeclarate, de la companii conectate cu un oligarh apropiat de Vladimir Putin, arată o serie de documente citate de The Guardian.

Potrivit documentelor, Hubert Seipel, un regizor și autor premiat de cărți și interviuri, a primit banii pentru a scrie două cărți care prezintă ascensiunea lui Putin la putere și creionează un portret descris de mulți drept favorabil președintelui rus.

Unul dintre puținii jurnaliști care a avut contacte directe și constante cu liderul de la Kremlin, Seipel, care, după propria sa mărturisire, s-a întâlnit cu Putin „de aproape 100 de ori”, a recunoscut că a primit bani din conturi care au legătură cu oligarhul Alexei Mordașov, sancționat anul trecut pentru legăturile sale strânse cu Kremlinul.

Seipel a asigurat însă că a rămas imparțial. „Am stabilit întotdeauna limite legale clare care mi-au garantat independența”, a declarat el.

Jurnalistul nu a confirmat sumele pe care le-a primit, dar documentele obținute de The Guardian conțin detalii despre plăți în valoare totală de 600.000 de euro.

Informațiile despre plățile primite de jurnalistul german au apărut în cadrul proiectului Cyprus Confidential – o arhivă de 3,6 milioane de documente offshore care a fost oferită Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) și companiei germane Paper Trail Media, care la rândul lor au împărtășit accesul cu The Guardian și cu alte publicații partenere.

„De ce Europa are nevoie de Rusia”

Documentele, și răspunsul lui Seipel, sugerează că plățile au fost făcute, printre altele, pentru munca sa la o biografie din 2015 intitulată „Putin: O vedere din interior a puterii” și un alt titlu din 2021, „Puterea lui Putin: De ce Europa are nevoie de Rusia”, ambele scrise inițial în limba germană.

Seipel nu pare să fi dezvăluit aceste plăți editurii – Hoffmann und Campe- , care a precizat de altfel că nu a știut nimic despre vreo sponsorizare.

Mordașov, oligarhul care l-a plătit pe jurnalist, face parte din elita lui Putin și „a beneficiat de legăturile sale cu factorii de decizie ruși”, au explicat oficialii UE anul trecut, în documentul care motiva sancționarea omului de afaceri.

El a deținut o participație la Rossiia Bank, creditoarea elitei rusești, și a fost cel mai mare acționar al TUI, cel mai mare operator turistic din Europa – o investiție înghețată în prezent, în temeiul sancțiunilor.

Mordașov a făcut parte din grupul select de oameni de afaceri care s-au adunat la Kremlin pe 24 februarie 2022, la câteva ore după invazia Ucrainei.

El a refuzat să comenteze plățile făcute către Seipel. „Tot ceea ce (Mordașov) a construit și a realizat a fost realizat prin practici de afaceri corecte și respectarea strictă a reglementărilor”, a precizat un purtător de cuvânt.

Documentele, scrie The Guardian, arată că Seipel urma să primească „sprijin logistic și organizatoric” pe durata cercetărilor sale în Rusia și nu avea obligația de a returna banii în cazul în care cartea nu ar fi fost publicată niciodată.

În documente se mai preciza că jurnalistul este liber să lucreze independent. „Autorul nu va avea nicio obligație față de sponsor în legătură cu proiectul (fie în ceea ce privește conținutul sau compoziția cărții, fie în alt mod) sau cu finalizarea acestuia”, precizează documentele.

Alte documente sugerează că Seipel a fost plătit în două tranșe, cea de-a doua având loc în prima jumătate a anului 2019, dintr-un cont la banca privată rusă Sovcombank. Plățile par să fi urmat rute ocolitoare, prin intermediul unor structuri offshore deținute de Mordașov și asociații săi și gestionate de furnizori de servicii corporative din Cipru.

„V-ați pierdut mințile?”. Jurnalistul a negat în trecut că a primit bani din Rusia

În vreme ce a admis că a primit bani, Seipel a declarat pentru The Guardian că „sprijinul (lui Mordașov) se referă exclusiv la proiectele de carte” și că „nu a primit în niciun moment bani pentru filme și interviuri de televiziune de la terțe părți”.

El a condamnat în același timp încercările de a-l cataloga drept „un tip special de agent secret jurnalistic” cu o poziție pro-Kremlin și antiamericană. Jurnalistul a declarat că, de-a lungul unei cariere îndelungate, a descris întotdeauna „lumea așa cum este, nu așa cum ar trebui să fie”.

Seipel a spus că volumele sale au fost rezultatul a opt ani de călătorii și cercetări extinse și că au „dus la discuții aprinse și bătălii ideologice”. El a spus că nu au fost găsite erori factuale „în niciuna” dintre aceste cărți.

La publicare, cărțile au fost salutate de unii critici, care l-au lăudat pentru abordarea nouă față de Putin.

Volumele au fost însă aspru criticate de alți observatori. Frankfurter Allgemeine Zeitung l-a numit „tovarășul lui Putin”, în timp ce Süddeutsche Zeitung a spus că Seipel s-a transformat efectiv „în reprezentantul legal al lui Putin – și anume prin excluderea faptelor”.

Pentru un documentar intitulat „Ich Putin – Ein Porträt” („Eu Putin – un portret), Seipel a avut acces exclusiv la președinte, urmărindu-l pe acesta prin Rusia. Documentarul îl arată pe Putin la vânătoare de cerbi în Siberia, conducând prin Moscova într-o limuzină și jucând într-un meci de hochei pe gheață.

Documentarul a fost vizionat de 1,85 de milioane de persoane la prima difuzare în 2012, o cotă de piață de 10,9%, și a fost ulterior repetat de 51 de ori, potrivit radiodifuzorului NDR.

Seipel, care a obținut primul interviu televizat cu Edward Snowden, informatorul NSA, după sosirea acestuia la Moscova în 2014, s-a confruntat și în trecut cu acuzații că este prea favorabil Rusiei.

Într-o emisiune radiofonică germană din 2021, el a negat însă că a primit bani din partea Rusiei în schimbul unui reportaj favorabil. Când a fost întrebat de prezentator dacă a acceptat plăți, el a răspuns: „V-ați pierdut mințile? Nu!”.

NDR a declarat că nu avea cunoștință despre acordul de sponsorizare și că a luat acuzațiile „foarte în serios”. Acesta a precizat că a blocat accesul la filmele lui Seipel până la noi ordine.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *