Dezvăluirile unui bodyguard care l-a păzit pe Vladimir Putin: „Nu are încredere nici în propriul serviciu de securitate”

Dezvăluirile unui bodyguard care l-a păzit pe Vladimir Putin: „Nu are încredere nici în propriul serviciu de securitate”

Într-un interviu pentru canalul în exil Dojd TV, Vitali Brijatîi, un fost angajat al Serviciului Federal de Protecție (FSO), care a păzit reședinta lui Vladimir Putin din Crimeea, îl numește „criminal” pe președinte rus și afirmă că s-a opus războiului din Ucraina, motiv pentru care, pentru a nu fi recrutat, a fugit în Ecuador, relatează portalul Svoboda.

Agentul s-a mutat împreună cu soția sa în Crimeea anexată din Kamceatka, a obținut un loc de muncă în poliția antirevoltă și apoi în FSO,, ca instructor canin. A fost promovat și a ajuns în serviciul de protecție al președintelui Vladimir Putin.

Brijatîi, 33 de ani, a păzit reședința lui Putin din Oliva, coasta de sud a Crimeei, acolo unde se află și vilele fostului președinte rus Dmitri Medvedev și cea a șefului FSB Alexander Bortnikov.

Potrivit fostului bodyguard, Putin nu are încredere în nimeni, nici măcar în propriul serviciu de securitate, „care poate să nu știe dacă președintele este în apropiere sau nu”. 

FSB ne-a transmis de mai multe ori: „Președintele se relaxează aici”. Și toată lumea aleargă, îl păzește, dar, de fapt, el era în alt loc.

Vitali Brijatîi:

Brijatîi spune că, în timpul călătoriilor lui Putin în Crimeea, sosirea sa era anunțată la două aeroporturi simultan, Sevastopol și Simferopol, distanța dintre ele este de peste 100 de kilometri. 

„Dar președintele ajungea cu alte mijloace de transport, de exemplu pe mare. Așa se teme șeful de stat pentru viața sa”, spune fostul agent de securitate.

El afirmă că a fost dezamăgit de președinte după invazia pe scară largă a Ucrainei. Angajaților FSO li s-a interzis să comunice cu rudele ucrainene, cu cetățenii Statelor Unite și ai Uniunii Europene și cu orice persoane care se opuneau războiului, sub amenințarea urmăririi penale, afirmă Brijatîi.

Bărbatul spune că încercat să demisioneze, dar nu i s-a permis, fiind amenințat, în același timp, că va fi trimis în prima linie a frontului.

Soția sa a solicitat un permis de ședere în Ecuador, ca muncitor calificat, iar Brijatîi a dat mită pentru a primi și el un pașaport de serviciu. Așa a reușit să fugă în America de Sud.

Postul de televiziune rusesc Dojd a fost blocat în martie, anul trecut, când guvernul condus de Mihail Mișustin a luat măsuri drastice împotriva presei independente în urma invaziei din Ucraina, emite acum din străinătate.

În decembrie, Letonia a amendat postul și i-a retras licența. Ulterior, autoritățile olandeze au acordat o licență de emisie canalului în exil cunoscut și ca TV Rain.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *