Diferența dintre apa de masă plată, apa de izvor și apa minerală naturală plată

Diferența dintre apa de masă plată, apa de izvor și apa minerală naturală plată

Cei mai mulți dintre noi ne propunem în fiecare zi să ne îmbunătățim obiceiurile, să adoptăm o alimentație cât mai sănătoasă și încercăm, în limita timpului disponibil, să facem cât mai multă mișcare în aer liber. Toate acestea pentru a avea o viață lipsită de probleme de sănătate și, deci, liniștită. Spunem asta pentru că ne dorim un stil de viață echilibrat, iar în acest proces, hidratarea deține un rol foarte important, iar pentru asta ar trebui să acordăm o atenție mai mare originii apei pe care o consumăm.

Apa este esențială pentru viață și pentru sănătatea noastră, iar alegerile pe care le facem în ceea ce privește calitatea apei pe care o bem, mai ales în zilele caniculare de vară, pot avea un impact semnificativ asupra stării noastre generale de bine. După cum bine știi, avem la dispoziție mai multe tipuri de apă, și anume apa de masă (de la robinet), apa de izvor și apa minerală naturală plată. Fiecare dintre acestea are o serie de caracteristici specifice și poate fi preferată în funcție de necesitățile și preferințele individuale ale oamenilor. De aceea ne-am gândit ca în articolul de astăzi să explorăm împreună, în detaliu, fiecare tip de apă și diferențele care există între ele.

De ce este bine să bem apă

Pentru a ne putea menține organismul sănătos, specialiștii ne recomandă de multă vreme să consumăm cât mai multe lichide, în special apă. De asemenea, apa aduce o serie de beneficii majore la nivelul tuturor proceselor organismului și, asemenea aerului, este esențială pentru a întreține viața. Consumarea apei în cantitățile recomandate de medici este importantă atât pentru a putea să ne menținem o greutate optimă, cât și pentru asigurarea funcțiilor vitale.

Apa este esențială pentru viață și pentru sănătatea noastră

Aflăm de pe site-ul Aquaphor.com că o persoană ar trebui să bea zilnic în jur de 2 litri de apă pentru ca organismul să funcționeze normal, mai ales pe timpul verii. Corpul uman este format în proporție de 70% din apă, care ne ajută să ne menținem sănătoși și să păstrăm o greutate și o temperatură cât mai aproape de valorile normale.

De asemenea, dacă vom consuma zi de zi apă vom evita oboseala și ne vom concentra mai bine, mai ales când ne aflăm la serviciu. Este important de știut că, în cazul în care un om pierde 5-6% din volumul total de apă din organism,  acesta s-ar putea confrunta cu o stare de somnolenţă şi de oboseală acute, precum și cu dureri de cap sau ameţeli. De asemenea, consumul de apă ne ajută să ne menținem rinichii sănătoși și să nu facem pietre la rinichi.

Un alt beneficiu important al consumului de apă se referă faptul că ne ajută să ne păstrăm silueta sau să slăbim. De altfel, foarte multe diete recomandă, pe lângă consumul anumitor alimente, și consumul unei cantități însemnate de apă deoarece aceasata te ajută să arzi grăsimile acumulate. În cazul în care nu bei suficientă apă în timpul unei diete nu îți vei ajuta ficatul în procesul de detoxifiere a corpului, mai precizează sursa citată. Atunci când bei destulă apă, ficatul metabolizează mult mai eficient grăsimea stocată în organism, iar consumul de apă ajută la eliminarea toxinelor din corp și previne constiparea.

Ce se întâmplă dacă bem apă în exces

Consumul de apă suplimentar poate avea un impact asupra sănătății mintale a anumitor persoane. Potrivit mai multor cercetări, performanța cognitivă poate crește după consumul de apă, iar femeile cu anxietate manifestă, de regulă, o calmare generală a simptomelor după ce beau mai multă apă.

În schimb, consumul de apă în exces poate fi de cele mai multe ori neplăcut pentru corp din cauză că implică un efort muscular mai mare decât atunci când bem apă de sete. Consumul de apă în exces poate fi identificat prin câteva semnale, pe care le transmite corpul uman, și anume amețeală, dureri de cap, urinare frecventă (anormală față de regimul zilnic, cu o culoare foarte deschisă și fără simptome specifice unor afecțiuni la nivelul tractului urinar), diaree, vărsături și senzație de greață, stare de somnolență sau tensiune ridicată.

În concluzie, dacă nu îți este sete, un consum de apă în exces probabil că nu îți va afecta organismul, însă nici nu îți va aduce beneficii pentru sănătate.

Ce este apa de masă plată

Apa de masă plată mai este cunoscută și sub denumirea de apă de la robinet sau apă potabilă. Acesata este cea mai accesibilă formă de apă pentru majoritatea oamenilor, fiind furnizată pe rețeaua de apă a orașului în care locuim. Apa de masă este de obicei demineralizată, ceea ce înseamnă că nu conține săruri minerale și, totodată, poate fi îmbogățită cu vitamine, dar și cu minerale.

Apa de masă ajunge în casele noastre nu înainte de a fi filtrată și tratată pentru a îndeplini standardele de siguranță și de calitate stabilite de autoritățile sanitare. Acest tip de apă este supus unor procese de filtrare și de dezinfectare bine puse la punct pentru a se elimina bacteriile, microbii și substanțele chimice din ea, așa cum este clorul, substanțe care pot fi prezente în rețeaua de apă.

Apa de masă plată mai este cunoscută și sub denumirea de apă de la robinet

Cu toate că reprezintă o opțiune convenabilă și accesibilă pentru mulți dintre noi, totuși, există o serie de aspecte despre apa de masă plată pe care trebuie să le luăm în considerare înainte de a o consuma. Concret, două dintre dezavantajele pe care le prezintă acest tip de apă sunt gustul și mirosul de clor. De asemenea, există posibilitatea, cum spuneam, ca apa de la robinet să conțină și alte substanțe chimice, care pot fi prezente din cauza procesului de tratare.

Nu în ultimul rând, calitatea apei de masă poate varia în funcție de regiune și de sursele de apă folosite. Unii oameni aleg să filtreze apa de masă plată la domiciliu cu ajutorul unor dispozitive speciale pentru a îmbunătăți gustul și calitatea acesteia.

Ce este apa de izvor

Apa de izvor este o apă care provine din surse pur naturale, așa cum este cazul izvoarelor montane sau izvoarelor subterane, fiind recunoscută pentru puritatea și pentru prospețimea sa. De altfel, potrivit site-ului MyOwnWater.com, apa de izvor este de cele mai multe ori mai pură comparativ cu apa de masă plată și are și un gust mult mai plăcut, iar foarte mulți oameni o preferă datorită caracteristicilor sale organoleptice.

Apa de izvor este o apă care provine din surse pur naturale

În același timp, apa de izvor poate să conțină diverse săruri minerale, însă cantitatea acestora este de obicei mai mică decât cea pe care o conține apa minerală naturală. Trebuie spus că, datorită faptului că izvoarele sunt protejate de influențele umane directe, apa de izvor are un conținut mineral natural și este lipsită de tratamente chimice. Acest tip de apă este colectat în mod regulat din sursele naturale și apoi îmbuteliat, fără să apară modificări semnificative în compoziția sa.

Datorită conținutului mineral natural, apa de izvor poate să ofere o serie de beneficii suplimentare pentru sănătatea oamenilor. Totuși, trebuie să menționăm faptul că nivelul calitativ al apei de izvor poate varia în funcție de sursă și de locul de colectare, astfel că este foarte important să se aleagă surse de încredere de colectare pentru a se asigura calitatea apei.

Ce este apa minerală naturală plată

Apa minerală naturală plată este o apă ce provine tot din surse naturale subterane la fel ca apa de izvor. Diferența majoră față de apa de izvor constă în conținutul său mineral specific. De altfel, apa minerală naturală are un conținut foarte ridicat de săruri minerale, fiind clasificată în funcție de compoziția minerală. Apa minerală naturală poate fi folosită atât pentru consumul casnic, cât și în scopuri terapeutice.

De asemenea, apa minerală naturală plată este recoltată din surse subterane care conțin o cantitate semnificativă de minerale, cum ar fi calciu, magneziu, potasiu și sodiu. Acest tip de apă trebuie să îndeplinească la rându-i anumite standarde de calitate și, mai ales, să provină dintr-o sursă protejată pentru a putea fi etichetată ca atare.

Deoarece apa minerală naturală plată conține minerale esențiale, aceasta poate să contribuie la aportul nutrițional al organismului uman și la menținerea echilibrului electrolitic. Totodată, ea are un gust distinct tocmai datorită mineralelor pe care le conține. Acesta este și motivul pencare care unii oameni preferă apa minerală pentru aceste beneficii suplimentare pe care ea le oferă.

Care este diferența între cele trei tipuri de apă

Apa de masă plată, apa de izvor și apa minerală naturală sunt toate bune pentru sănătate. Cu toate acestea, apa minerală naturală este cea mai bogată în săruri minerale și poate fi folosită în scopuri terapeutice. Dacă ești în căutarea unei ape care să fie atât sigură pentru consum, cât și să îți ofere o sursă de minerale, atunci apa minerală naturală este o alegere ideală. Altfel spus, între cele trei tipuri de apă există o serie de diferențe, după cum urmează:

Origine – apa de masă plată este furnizată de rețeaua de apă a orașului, apa de izvor provine din surse naturale, cum ar fi izvoarele montane sau cele subterane, iar apa minerală naturală plată provine tot din surse naturale, însă conține o cantitate semnificativă de minerale.

Tratare și conținut chimic – apa de masă plată este supusă unor procese de filtrare și de dezinfectare pentru a îndeplini standardele de siguranță, conținând adesea clor sau alte substanțe chimice. Apa de izvor și cea minerală naturală plată sunt lipsite de tratamente chimice, fiind considerate mai pure și mai naturale.

Gust și compoziție minerală – apa de masă plată poate avea un gust și un miros de clor sau alte substanțe chimice, în timp ce apa de izvor și cea minerală naturală plată au de regulă un gust mai plăcut. De asemenea, apa minerală conține o varietate de minerale, ceea ce îi conferă o compoziție distinctă față de celelalte două tipuri de apă.

Pentru a rezuma diferențele dintre aceste tipuri de apă prezentăm tabelul de mai jos:

CaracteristicăApă de masăApă de izvorApă minerală naturalăOrigineApă de suprafațăApă subteranăApă subteranăTratamentDaNuNuConținut de săruri mineraleScăzutScăzutRidicatGustNeutruBunBunUtilizareBăutBăutBăut, terapeutic

Vezi şi curiozități despre apă – ce nu știai despre cea mai importantă resursă naturală!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *