Diferența dintre umidificator, dezumidificator și purificator

Diferența dintre umidificator, dezumidificator și purificator

Multe dintre aparatele electrocasnice atrag tot mai des atenția consumatorilor datorită beneficiilor multiple pentru sănătate. Alese cu grijă, aparatele inteligente pot ajuta la îmbunătățirea calității vieții. Pentru respirarea unui aer sănătos în propria casă, și pentru a face alegerea potrivită, vezi care este diferența dintre un umidificator, dezumidificator și purificator, dar și care sunt beneficiile fiecărui aparat în parte.

Datorită tehnologiei încorporate și varietății acestora, aparatele electrocasnice pot aduce rezultate benefice asupra sănătății tale. Vezi care este diferența dintre umidificator, dezumidificator, purificator.

Ce este un umidificator

Umidificatoarele sunt folosite într-o locuință sau un spațiu extins cu scopul de a echilibra/controla nivelul de umiditate din încăpere și de a asigura calitatea aerului, dar și confortul în spațiul închis. Principiul de utilizare al unui umidificator este același, indiferent de tipul lui, și anume: apa din rezervor se transformă în vapori reci sau calzi, pentru a aduce umiditatea din încăpere la un nivel optim.

Tipuri de umidificatoare

După temperatura de umidificare, aparatele se împart în:

Umidificatoare cu vapori reci – abur rece, prin evaporare directă, naturală;
Umidificatoare cu vapori calzi – cu rotor, evaporare forțată, abur.

După tipul de umidificare, categoriile sunt:

Umidificatoare prin evaporare;
Umidificatoare cu ultrasunete/ultrasonice.
Umidificatoarele cu vapori reci – sunt eficiente energetic și nu folosesc elemente de încălzire, dar nici lichide fierbinți.
Prin evaporarea directă – umidifcatoarele pot fi cu ventilator sau nu, principiul de funcționare este același. Și anume: apa din rezervor este trasă de un filtru din hârtie sau pânză, aerul trece prin filtru, răcește și umidifică aerul încojurător, și îmbunătățește calitatea aerului, deoarece impuritățile rămân în filtru.
Umidificatoarele cu evaporare forțată, rotor – sunt cunoscute și sub denumirea de umidificatoare centrifugale și funcționează cu împingere, cu un disc rotativ care eliberează apă din rezervor, printr-un dispenser. Apa este ulterior dispersată în picături mai mici și emisă în cameră.
Umidificatoarele cu vapori calzi – pot reduce cantitatea bacteriilor din rezervorul de apă, deoarece aceasta este fiartă.  Pentru că apa este încălzită, temperatura din raza umidifcatorului este mai mare. Acest tip de aparat nu are nevoie de filtru.
Umidificatoare cu abur – Și aici apa este încălzită, iar aparatul este benefic pentru înlăturarea bacteriilor. Încălzește aerul ușor, este un aparat silențios, deoarece nu are nevoie de un ventilator pentru a funcționa, și este benefic pentru suprafețe mici.
Umidificatoare cu vaportizator – asemănător cu umidificatorul cu abur, vaporizatorul încălzește rezervorul de apă până când ajunge în punctul de fierbere, folosind electroliți, apoi emite umezeală în aer.
Umidificatoare cu ultrasunete – aceste aparate pot fi atât cu vapori reci, cât și cu vapori calzi. Funcționează prin unde de sunet, iar asta le face silențioase, undele sonore vibrează pe o diafragmă metalică ori ceramică, iar de aici rezultă picături mici de apă eliberate în aer precum o ceață fină.

Beneficiile unui umidificator

Folosirea unui umidificator, pe termen lung, ajută la îmbunătățirea respirației și poate ameliora probleme ce sunt cauzate, în general, de aerul cu umiditate, precum: uscarea mucoaselor de la nivelul gurii, nasului, dar și ochi uscați și buze crăpate.
Este benefic în locuințele cu copii mici, deoarece îi ajută să respire mai bine.
Îmbunătățește calitatatea vieții plantelor din locuință.
Pentru a te bucura de beneficiile umidificatorului, acesta trebuie poziționat la cel puțin 30 de cm de perete, draperii sau perdele, mobilier, prize și întrerupătoare, dar și alte obiecte ce pot întrerupe vaporii de apă.

Criterii după care alegi cel mai bun umidificator

Dimensiunea camerei – pentru spații mici sunt recomandate aparatele cu vapori calzi, în timp ce pentru un spațiu mai mare sunt recomandate umidificatoarele cu vapori reci sau ultrasonic.
Nivelul de zgomot – dacă te deranjează zgomotul dintr-o încăpere, atunci cele mai benefice umidificatoare sunt cele cu aer cald sau ultrasunete.
Capacitatea rezervorului, dar și consumul de energie electrică.
Funcții speciale precum: lampă de veghe, aromaterapie, hirometru.

Ce este un dezumidificator

Dezumidificatorul este aparatul electrocasnic care aspiră aerul, absoarbe vaporii din el și îl eliberează din nou în încăpere. În special, acest tip de aparat ajută la monitorizarea și reducerea umidității dintr-o încăpere, dar și la evitarea formării condensului și formarea mucegaiului, pentru a obține un mediu confortabil în locuință.

Funcționarea compresorului unui dezumidificator este asemănătoare cu cea a compresorului unui aparat de aer condiționat. Umiditatea dintr-o încăpere trece prin agentul frigorific al aparatului, se transformă în lichid, și apoi este vărsat în rezervorul de apă. Aerul trece în continuare prin partea dezumidificatorului, care este mai caldă, ulterior este înapoi eliberat în cameră.

Un dezumidificator fără compresor funcționează astfel: aerul umed trece prin agentul de deshidratare, acolo unde umiditatea este reținută. Acesta este încălzit, datorită tehnologiei încorpoate, apot trecut prin agentul de deshidratare, acolo unde umiditatea este condusă către rezervor.

Tipuri de dezumidificatoare

Dezumidificator cu condensare/cu compresor – aparat care dispune de un dispozitiv ce preia aerul dintr-o încăpere și îl trimite spre bobine, unde vaporii de apă se transformă în lichidul care ulterior ajunge în rezervorul prevăzut. Aerul reajunge în cameră după ce este reîncălzit.
Dezumidificator prin absorbție/cu material absorbant – este prevăzut cu un rotor, dintr-un material absorbant, care, în momentul în care este îmbibat cu apă, este adus în zona în care, cu ajutorul căldurii, apa se extrage treptat. Ulterior, după ce materialul este uscat, este adus înapoi în apă pentru a se relua procesul.
Dezumidificator termoelectric – este cunoscut și sub denumirea de dezumificiator Peltier. Aerul cu umiditate este atras spre un element din metal, care rulează o sarcină electrică. Astfel, o parte este caldă, și una rece. În contact cu partea rece, aerul face condens, apoi este eliberat în cameră mai cald.

Cum alegi cel mai bun dezumidificator

În funcție de capacitatea dezumidificatorului – capacitatea este exprimată ca număr de litri de lichid pe care aparatul o poate extrage. 5-10 litri/zi – benefic pentru o cameră cu dimensiuni mici/medii. 11 – 25 litri/zi o dimensiune potrivită pentru încăperi mari.
În funcție de dimensiunea spațiului – metri pătrați disponibili, deoarece capacitatea de absorbție a aparatului este corelată cu suprafața camerei.
În funcție de nivelul de umiditate din încăpere – dacă te confrunți cu miros de umezelă, un higrometru de cameră indică acest lucru, dar și cu miros de mucegai sau igrasie, și pete vizbile de mucegai, atunci un dezumidificator este de ajutor.
În funcție de nivelul de umiditate exterioară – în funcție de zona în care locuiești, dacă ai parte de umiditate naturală ridicată, este nevoie de un aparat cu o rată de funcționare mai mare.
În funcție de caracteristicile aparatului – fiecare aparat în parte dispune de propriile setări și funcții. Pot exista aparate cu filtre speciale, pentru reținerea prafului, părului de animale, polenului, dar și cu oprire automată, hidrostat încorporat, sau conectare la canalizare.
În funcție de consumul de energie – clasa energetică a dezumidificatorului este un factor important.
În funcție de nivelul de zgomot produs.

Funcțiile unui dezumidificator de aer

Umidostat – poți seta nivelul de umiditate dorit;
Dezghețare automată – potrivit în cazul modelelor cu compresor, atunci când aparatul este amplasat într-o zonă foarte rece;
Viteze – pot avea între două și patru viteze;
Programare – se poate seta aparatul pentru a porni la intervale stabilite;
Mod pentru uscarea hainelor – opțiune care ajută la uscarea rapidă a hainelor;
Indicator pentru curățarea filtrului.

Beneficiile unui dezumidificator

Elimină alergenii și acarienii dintr-o încăpere;
Elimină insectele mici. Odată cu dispariția umezelii, vor dispărea și insectele mici care se înmulțesc în condiții de umezeală.
Previne deformarea lemnului și apariția ruginei;
Previne condensul;
Previne apariția mucegaiului.

Ce este un purificator

Purificatorul este aparatul care igienizează aerul și elimină poluanții precum alergeni și toxine, particule nocive dintr-un spațiu. Aerul trece prin filtrul aparatului, este purificat și apoi eliberat. Purificatorul funcționează ca o completare a ventilației naturale. Diferența dintre modul de funcționare o fac filtrele de aer, care sunt de mai multe feluri.

Tipuri de sisteme de filtrare pentru purificatoare

Folosirea unui purificator îmbunătățește și menține sănătatea organismului, în special persoanelor care se confruntă cu probleme respiratorii sau diferite alergii. Purificatorul de aer poate ajuta la eliminarea mucegaiului, polenului, noxelor, acarienilor sau fumului de țigară.

Purificator de aer cu sistem de filtrare clasic – un filtru ce poate fi achiziționat separat și care necesită înlocuire la un interval de timp;
Purificator de aer cu sistem de filtrare HEPA – filtru care protejează de alergeni și reține în proporție de 99% toate particulele de aer mai mari de 0,03 microni;
Purificator de aer cu cel puțin cinci moduri de operare – aparate care includ filtre HEPA, cărbune activ, electrostatic, lumină ultravioletă și funcție de ionizare.

Tipologia purificatorului de aer.

Există trei tipuri de purificatoare în funcție de montare, folosire și dimensiuni.

Purificator de aer de mici dimensiuni – util în camere mici. Are dimensiuni compacte.
Purificator de aer independent de podea – dimensiuni mari și poate fi mutat cu ușurință dintr-o cameră în alta. Are capacitate mare.
Purificator de aer de perete – are dimensiuni compacte.

Cum alegi cel mai bun purificator

Capacitatea de absorbție și debitul de aer – debitul se raportează la dimensiunea încăperii în care urmează să fie instalat aparatul. Debitul se măsoară în metri cubi pe oră (mc/h) și este canitatea de aer pe care aparatul ajunge să o filtreze într-o oră.
Nivelul de zgomot – recoamandat un purificator de aer care are trei trepte de funcționare, al cărui nivel de zgomot nu depășește 35 dB în primele două trepte. La a treia treaptă, nivelul zgomotului poate ajunge la 55 dB.

Beneficiile unui purificator de aer

Protejează sănătatea prin limitarea răspândirii reziduurilor nocive și a alergenilor.
Îmbunătățește calitatea vieții persoanelor care se confruntă cu diferite alergii respiratorii.
Previne inhalarea substanțelor chimice care pot provoca probleme respiratorii.
Neutralizează mirosurile neplăcute.

Citește și: Cum te protejezi de caniculă. Sfaturi utile pentru o vară răcoroasă

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *