Din talciocurile de vechituri din Germania în târgurile de antichități din România. „De ani buni, doar cu asta ne ocupăm. Ce să facem altceva?”

Din talciocurile de vechituri din Germania în târgurile de antichități din România. „De ani buni, doar cu asta ne ocupăm. Ce să facem altceva?”

În târgurile de antichități din București, majoritatea produselor sunt aduse din Germania. Din „Flohmarkt”, talciocurile din Bavaria se cumpără produsele vechi de sute de ani, apoi acestea ajung pe tarabele din țara noastră. Prețurile nu sunt afișate, vânzătorii făcând prețul pe loc, apelând la un truc special ca să scoată cât mai mult profit.

„Storage Wars” sau pentru înțelesul tuturor „Războiul depozitelor” este un serial de televiziune din Statele Unite care a fost difuzat pentru prima dată în urmă cu 14 ani. 

Mai multe echipe participau la licitații, cumpărau tot felul de vechituri din depozite, apoi le vindeau în magazinele proprii, doar cu misiunea de a obține profit.

România nu are un război al depozitelor, dar avem sute de pasionați de antichități. Care participă aproape săptămână de săptămână la tot felul de târguri special organizate pentru a scoate la lumină tot felul de obiecte cu vechime de sute de ani. 

Fie că vorbim la târgul de la Valea Cascadelor sau de la Vitan. Ori din când în când la evenimente speciale organizate în curtea Muzeului Țăranului Român, în Centrul Vechi ori în parcul din apropierea Pieței Obor din București.

Produse aduse din Germania și vândute în România

Foarte puțini dintre cei care-și expun obiectele pentru a scoate un profit le au din familie, achiziționate de bunici sau părinți. Și pe care, odată cu trecerea anilor, vor să obțină acum sume de bani din partea altor pasionați, care chiar și le doresc în propria casă.

Unii dintre vânzători le cumpără din străinătate la prețuri mult mai mici. Apoi vin cu ele în târgurile bucureștene. Principala țară unde se vând vechituri prețioase, să le numim așa, este Germania. 

Acolo există lunar târguri de vechituri cu prețuri accesibile pentru toate buzunarele. În Germania, lumea le numește „Flohmarkt”, pe românește, talcioc. Un bazar plin cu vechituri de care oamenii vor să scape și le dau la prețuri extrem de mici. 

Evident, unele produse, extrem de bine păstrate și cu o valoare importantă, au prețuri pe măsură. Apoi, ele ajung în România în târguri dedicate antichităților. Iar de aici începe o adevărată meserie pentru comercianți.

Prețul se face în funcție de cum arată cumpărătorul

Libertatea a participant la un astfel de eveniment, care a avut loc zilele trecute pe Șoseaua Kiseleff. 

Am observat că foarte puține obiecte aveau prețul expus. Negocierea era obligatorie până se bătea palma pentru achiziționarea unui produs.

Motivul pentru care prețurile nu sunt afișate sunt dezvăluite de oamenii care vin lunar în astfel de târguri. Și care știu tot ce mișcă într-un asfel de eveniment.

„Se uită la om și îi face prețul pe loc! Dacă-l vede decis să cumpere ceva se aruncă la preț. Dacă îl vede mai bine îmbrăcat știe să-i facă un preț din care să scoată profit mai mare. Practic, în funcție de cum arată posibilul cumpărător, prețul se fixează la fața locului”, spune unul dintre oamenii din târg.

Prețuri mari, vânzătorii reacționează: „Ce, vreți gratis?!”

La evenimentul de pe Kiseleff au participat zeci de vânzători din toată țara. Principalele obiecte scoase spre vânzare? Bijuterii, obiecte de artă și tot felul de decorațiuni interioare, plus mobilier care mai de care, de la dulapuri, scaune și fotolii tapițate.

Lumea se strângea la fiecare stand de vânzare, dar foarte puțini cumpărau. „Prețurile sunt prea mari”, a sunat mesajul unei doamne. Vânzătorul i-a replicat rapid: „Cât am investit, cât am dat pe drum, plus timpul pierdut… Ce, vreți gratis?!”.

De exemplu, bijuteriile, în special lănțișoare și inele, nu sunt sub o sută de lei. Majoritatea produselor au fost purtate, extrem de puține sunt noi. 

„Mergem în Germania la tot felul de târguri de vechituri și le cumpărăm. De ani buni, doar cu asta ne ocupăm. Ce să facem altceva? Trăim cum putem…”, spune un comerciant care încearcă să plece acasă pe profit. „Ce să vinzi?! Lumea se uită și pleacă”.

Vinilurile sunt la mare căutare

La o tarabă alăturată e coadă mare. Se vând viniluri. În ultimii ani, pasiunea românilor pentru discuri a început să fie din ce în ce mai mare. Prețurile aici erau extrem de accesibile. Între 10 și 30 de lei pentru un vinil vechi și de peste 50 de ani. 

„Colecție personală! Tot ce vreți, pentru toate gusturile”, spune vânzătorul. Muzică lăutărească, românească, rock, blues ori jazz sunt printre cele mai căutate genuri de ascultat la pick-up. 

Care și el se poate cumpăra din târg. Unul rusesc costă 400 de lei. De exemplu, un pick-up nou, cu USB și card SD, cu totul felul de funcții speciale, poate fi achiziționat din magazinele speciale cu până în 500 de lei.

În rest, în târg se poate cumpăra orice. Pahare de cristal, statuete, vaze cu tot felul de modele, tablouri și icoane, dar și mobilă veche de sute de ani. Produse multe, comercianți pasionați, dar puțini cumpărători.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *