Doar 57 de companii au produs 80% din dioxidul de carbon global: Cine ne distruge planeta

Rmag Breaking News

Un nou raport privind Baza de Date a Principalelor Emitente de Carbon arată că doar 57 de companii au fost responsabile pentru 80% din emisiile globale de dioxid de carbon între 2016 și 2022. Acest lucru subliniază impactul semnificativ al unui număr mic de entități în criza climatică actuală.

Schimbările climatice sunt dezastruoase

Raportul, care analizează cei șapte ani de la Acordul de la Paris, arată că anul trecut a fost cel mai călduros înregistrat și că planeta se îndreaptă spre o încălzire globală de 2,7 grade Celsius. Cu toate acestea, marile companii producătoare de combustibili fosili și ciment manifestă un dispreț față de schimbările climatice și contribuie activ la agravarea situației.

Dintre cele 57 de companii identificate, Exxon Mobil ocupă primul loc în Statele Unite, contribuind cu 1,4% din emisiile globale de dioxid de carbon. Îngrijorător este faptul că 58 dintre cele 100 de companii de stat și private din Baza de Date a Principalelor Emitente de Carbon au înregistrat creșteri ale producției în acești ani, contrar angajamentelor luate în cadrul Acordului de la Paris.

„Este imperativ ca guvernele să acționeze în fața acestor companii și să promoveze o cooperare internațională pentru a opri extinderea combustibililor fosili și pentru a asigura o tranziție cu adevărat justă”, a declarat Tzeporah Berman, Directorul Programului Internațional la Stand.earth și Președinte al Tratatului de Neproliferare a Combustibililor Fosili.

Viitor problematic

Suntem în fața unui viitor iminent al crizei climatice și conform profesorului de geofizică și pericole climatice de la University College London, Bill McGuire, ar trebui să fim absolut înspăimântați de ceea ce urmează să vină.

Într-un editorial pentru CNN, McGuire a argumentat că „dacă fracturarea climei noastre odată stabile nu te înspăimântă, atunci nu o înțelegi pe deplin”.

Asemenea lacune în cunoștințele noastre ar putea fi fatale, permițând unor narative de negare a schimbărilor climatice să prospere.

„În timp ce cei dintre noi care lucrăm în domeniul științei climatice cunoaștem imaginea reală și înțelegem implicatiile pentru lumea noastră, majoritatea celorlalți nu o fac,” a scris el. „Și aceasta este o problemă – o problemă majoră.”

După ce au fost blocati de politicieni și corporații care sunt „nehotărâte să acționeze suficient de rapid pentru a opri emisiile așa cum cere știința”, McGuire argumentează că oamenii de știință sunt forțați să „sperie publicul pentru a încerca să impună schimbările enorme necesare pentru a reduce încălzirea globală”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *