Doar după ce președintele SUA, Joe Biden, i-ar fi dat un ultimatum lui Netanyahu, Israelul a anunțat că va deschide două rute pentru ajutoare, spre Gaza.

Doar după ce președintele SUA, Joe Biden, i-ar fi dat un ultimatum lui Netanyahu, Israelul a anunțat că va deschide două rute pentru ajutoare, spre Gaza.

Israelul spune că poarta Erez din nordul Gazei va fi redeschisă temporar pentru prima dată de la începutul războiului, iar portul Ashdod va fi deschis și el pentru livrări umanitare. Mai mult ajutor din Iordania va fi permis să intre pe la Kerem Shalom.

Joe Biden i-a dat un ultimatum lui Netanyahu

Această concesie are loc la câteva ore după ce Joe Biden a vorbit cu premierul Israelului pentru prima dată după ce șapte lucrători umanitari au fost uciși.

Potrivit unei informări despre convorbirea telefonică între președintele SUA și Benjamin Netanyahu, Biden a avertizat că Israelul trebuie să ia măsuri pentru a preveni vătămările civile și suferința umanitară dacă dorește să mențină sprijinul SUA, anunță BBC.

Se înțelege că redeschiderea coridoarelor a fost solicitată în mod expres de Biden.
Președintele SUA a dat, în esență, guvernului israelian un ultimatum – luați măsuri concrete pentru a preveni vătămările civile și pentru a asigura siguranța lucrătorilor umanitari sau politica SUA cu privire la Gaza se va schimba.

Aceasta este o schimbare semnificativă în politica SUA – și prima dată când Washingtonul a încercat să se folosească de ajutorul american pentru a influența desfășurarea războiului în Gaza.

Șapte persoane care lucrau pentru organizația de caritate pentru ajutor alimentar World Central Kitchen (WCK) au fost ucise luni într-un atac israelian în Gaza.

Convoiul WCK în care călătoreau a fost lovit de un atac aerian israelian în timp ce se deplasa spre sud de-a lungul rutei de ajutor de coastă indicată chiar de Israel, imediat după ce au descărcat peste 100 de tone de alimente dintr-o barjă dintr-un depozit din Deir al-Balah.
Vehiculele se aflau la aproximativ 2,5 km unul de celălalt și toate trei au fost lovite în timpul atacului.

Armata israeliană și-a cerut scuze și a calificat atacul drept o greșeală tragică. A promis o anchetă completă.
Joi, inclusiv secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că va exista o schimbare a politicii SUA dacă Israelul nu va face schimbări.

Dacă Israelul nu ascultă indicațiile SUA, își va pierde susținerea

Deschiderea punctului de trecere a graniței de nord a Israelului cu Gaza în Erez este deosebit de semnificativă, după ce ministrul de externe al Israelului Eli Cohen a declarat presei israeliene în noiembrie că nu va mai exista „contact între Israel și Gaza”.

Fostul președinte american Donald Trump a spus că Israelul ar trebui să „termine” războiul din Gaza pentru a obține pacea și a „nu mai ucide oameni”.

Donald Trump, despre care se știe că este un aliat ferm al Israelului, a făcut aceste comentarii într-un interviu radio. El a spus că Israelul „pierde absolut războiul de PR” și ar trebui să înceteze difuzarea de imagini video cu atacurile sale aeriene din Gaza. Dar el a adăugat că Israelul trebuie să termine ceea ce a început.

Netanyahu s-a confruntat cu o mânie în creștere la nivel internațional și intern față de comportamentul Israelului în Gaza.
Un lung șir de camioane pline cu ajutoare a revenit de luni de zile pe partea egipteană a graniței cu Rafah, deoarece nu pot intra în Gaza decât după o serie complexă și birocratică de controale israeliene.

Israelul folosește foametea ca armă de război în Gaza

Absența unor provizii umanitare adecvate a forțat Iordania, SUA și Marea Britanie să renunțe la ajutorul aerian – cel mai puțin eficient mod de a livra provizii umanitare.

Ajutoarele livrate aerian s-au dovedit, de asemenea, periculoase – palestinienii au fost zdrobiți de pachete ori s-au înecat în timp ce încercau să înoate până la paleții care au aterizat în mare.

Un raport recent susținut de ONU a oferit dovezi că catastrofa umanitară din Gaza se transformă într-o foamete provocată de om.
Iar cel mai înalt oficial al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a declarat recent pentru BBC că a existat un caz „plauzibil” conform căruia Israelul ar folosi foametea ca armă de război în Gaza.

Peste 196 de lucrători umanitari au fost uciși în Gaza din octombrie, potrivit Aid Worker Security Database, finanțat de SUA, care înregistrează incidente majore de violență împotriva personalului de ajutor. Nu toți au fost uciși în timp ce furnizau ajutor.

Joi, GPS-ul a fost blocat în zonele din Israel pentru a perturba rachetele și dronele, pe măsură ce tensiunile cu Iranul au crescut.
Iranul a promis că va răspunde după o lovitură a Israelului de luni asupra clădirii consulatului său din Siria, care a ucis 13 persoane, inclusiv un general important.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *