Doi împărați la marginea a două războaie

RMAG news

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a sosit duminică la Paris, iar vizita este întoarsă pe toate fetele. 

Macron îl întâlnește pe Xi: Doi împărați la marginea a două războaie, a titrat Politico.eu duminică.

Pe fondul unor certuri pe tema mașinilor electrice, coniac și Ucraina, cina președintelui francez cu Xi Jinping poate să nu fie prea distractivă, a apreciat publicația.

Când Xi Jinping se așază luni la un banchet de stat cu Emmanuel Macron, șampania curgătoare și candelabrele strălucitoare de la Palatul Elysée nu vor putea să eclipseze un adevăr flagrant: acești doi împărați se pregătesc să lupte.

În primul rând, Xi – cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong – este acuzat de guvernele occidentale că l-a ajutat pe Vladimir Putin să ducă război în Ucraina, furnizând tehnologie și echipamente pentru armata rusă.

În al doilea rând, Uniunea Europeană și Beijingul sunt în pragul unui război comercial în toată regula. Macron a împins Bruxelles-ul să devină dur cu China din cauza inundației pieței cu vehicule electrice ieftine. În schimb, Xi amenință că va aplica taxe la coniac, un gest dureros care i-a lăsat pe președintele francez și pe industria sa de băuturi alcoolice din țară cu o durere de cap urâtă.

Chiar și fastul obișnuit și ceremonia care însoțește o astfel de vizită de stat sunt oarecum atenuate de această dată. În loc să-l găzduiască pe Xi la Palatul Versailles, cu sala sa ornamentată de oglinzi, fântâni și grădini întinse, la 12 mile vest de Paris, Macron l-a invitat la Elysée, reședința sa din centrul orașului, pentru un summit mai asemănător muncii.

Chinezii sunt maeștri în arta snubului diplomatic. Este greu să ratezi mesajul către Europa în decizia lui Xi de a merge mai târziu de la Paris în Serbia, mai târziu în cursul săptămânii, iar apoi în Ungaria pentru a se întâlni cu premierul Viktor Orbán. Ambele țări din Europa centrală simpatizează cu Moscova și sunt surse de iritare pentru Occident, în special Bruxelles.

Totul pare mult mai sumbru decât vizita de stat a lui Macron în China, cu puțin peste un an în urmă. Pe atunci, studenții chinezi strigau „Te iubesc Macron”, iar cei doi lideri păreau pregătiți de o prietenie în devenire. Macron chiar s-a distanțat public – într-un interviu POLITICO – de a urma conducerea Americii în Taiwan.

Între timp, China lui Xi a salutat apelul lui Macron la „autonomie strategică” europeană, alegând să o citească ca pe o expresie a anti-SUA.

Dar vremurile s-au schimbat. Macron nu numai că a acceptat mai deschis nevoia de a fi asertiv în fața amenințării comerciale a Chinei la adresa industriei europene, dar acum este un convertit ferm la lupta Ucrainei împotriva Rusiei – și una dintre vocile UE cu privire la războiul lui Putin.

„Autoritățile chineze înțeleg doar echilibrul de putere”, a spus Anne Genetet, deputată a partidului Renașterii al lui Macron.

„Încearcă să ne pună împotriva Statelor Unite și împotriva altor membri ai UE… Ei reprezintă 30% din producția mondială, dar acesta nu este un motiv să ne treacă peste tot.”

Mașini vs coniac
În ultimele luni, Franța a împins Comisia Europeană într-o poziție mai agresivă împotriva dominației Beijingului asupra tehnologiei ecologice a viitorului, inclusiv a mașinilor electrice. Și Xi știe că Macron este în spatele tuturor.

După ce Comisia Europeană a lansat în octombrie o anchetă antisubvenție împotriva vehiculelor electrice fabricate în China, Beijingul a optat să nu ținteasca producătorii germani de mașini care au o amprentă masivă de corporații în China, ci să adopte măsuri pentru a lovi coniacul francez.

În ianuarie, Beijingul a început o anchetă antidumping asupra producătorilor europeni de băuturi alcoolice. Mărcile de brandy și coniac de lux ale Franței reprezintă 99% din toate importurile din China ale acestor băuturi alcoolice.

„Problema coniacului este într-adevăr în centrul atenției celei mai mari din partea autorităților franceze, în primul rând a președintelui”, a declarat un oficial de la Elysée jurnaliştilor înaintea vizitei. „Această problemă va fi abordată în timpul discuțiilor, pentru a se asigura că interesele franceze sunt păstrate în timpul și la sfârșitul procedurii lansate de autoritățile chineze”.

Unele conversații vor fi și mai grele.

Xi l-a numit în repetate rânduri pe Putin cel mai bun prieten al său. De asemenea, el a refuzat în mod repetat să facă ceva pentru a opri invazia pe scară largă de către Rusia a Ucrainei și a furnizat Rusiei tehnologii militare cu dublă utilizare, componente de construire a armelor și imagini prin satelit, avertizează SUA.

Într-un interviu recent acordat POLITICO, ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a subliniat sprijinul Beijingului pentru Moscova, spunând că China nu mai poate proclama a fi neutră în conflict. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a descris, de asemenea, asistența chineză drept „[ajutând] Moscova să provoace mai multe morți și distrugeri Ucrainei”.

Vorbesc, nu vorbesc
La Paris, Macron îi va oferi lui Xi „analiza sa a evoluțiilor conflictului și [va] transmite pozițiile ucrainene”, a spus același oficial de la Elysée. Președintele francez „va exprima, de asemenea, îngrijorări cu privire la activitățile anumitor companii chineze care ar putea fi direct implicate sau contribuie semnificativ la efortul de război al Rusiei”.

Există destul loc pentru cei doi lideri să vorbească unul peste altul.

„Va fi o nepotrivire a așteptărilor”, a spus Abigaël Vasselier, șeful de relații externe la MERICS, un think tank și fost diplomat al UE. „Chinezii merg în Franța pentru a încerca să vadă cum pot submina intenția europeană de a merge mai departe cu investigațiile [vehiculelor electrice]. [Dar] pentru Franța va ajunge pe locul al doilea, după războiul din Ucraina.”

În timpul vizitei sale în China de anul trecut, Xi l-a invitat pe Macron la casa tatălui său din provincia Guangdong. Săptămâna aceasta, Macron va încerca să dezvolte farmecul, ducându-l pe Xi în locul său de vacanță din copilărie din Pirinei.

Potrivit Julianei Bouchaud, un expert UE-China la firma de consultanță corporativă Rhodium Group, Macron joacă un joc „dublu” cu Beijingul.

El face lobby la Bruxelles pentru a mânui arme comerciale pentru a apăra industria UE și încearcă să mențină o relație cu Xi. „Din punct de vedere diplomatic, dacă te uiți la relația bilaterală, este destul de drăgălaș”, a spus Bouchaud.

De data aceasta, s-ar putea să se simtă mai încordate.

Bon jour, Monsieur Xi.

French Prime Minister Attal welcomes Chinese President Xi Jinping at Paris airport.

Red carpet rolled out for a state visit.

Can Macron and Xi achieve any breakthrough in terms of Ukraine or EU-China relations? pic.twitter.com/4rNQe40YJS

— S.L. Kanthan (@Kanthan2030) May 5, 2024

The post Doi împărați la marginea a două războaie appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *