Doi tineri din Pakistan, studenți în UE, povestesc „cea mai chinuitoare și rasistă experiență” pe Aeroportul Otopeni

Doi tineri din Pakistan, studenți în UE, povestesc „cea mai chinuitoare și rasistă experiență” pe Aeroportul Otopeni

Un tânăr din Pakistan, masterand la geografie în Germania, relatează cum el și prietena lui au fost verificați aproape o oră și jumătate de polițiștii de frontieră din Otopeni. Poliția a căutat „documente falsificate” și a găsit căști, telefon și cercei, conform documentelor obținute de ziar. 

A trecut o oră și 25 de minute de când cei doi tineri au ajuns la Punctul de Trecere a Frontierei din Otopeni, adică la controlul pașapoartelor, până când au fost lăsați să intre în țară, conform Poliției de Frontieră (IGPF).
Poliția de Frontieră spune că, în cazul cetățenilor din state terțe (non-UE), se pot face „verificări suplimentare”, care pot fi „efectuate într-un loc special”, separat de locul în care sunt verificate toate persoanele.

Jaffar, 24 de ani, este masterand  în domeniul geografiei la Universitatea Christian Alberts (CAU) din Kiel, Germania. Studiază efectele schimbărilor climatice. Partenera lui e și ea din Pakistan și e studentă în Olanda. Ambii locuiesc acum în Germania, unde fac internshipuri.

În discuția cu Libertatea, Jaffar a povestit cum și-au propus să viziteze vara asta România și Bulgaria. Tânărul student la Geografie spune că înainte de această călătorie a mai vizitat alte 18 țări și nu a avut niciodată probleme. La intrarea în România, susține el, totul a fost diferit. A spus-o după ce a plecat. 

Cei doi tineri la Brașov. Foto: arhiva personală

Controlul de frontieră din România

„În timp ce mă îmbarc în avionul meu din București și părăsesc România, mă simt, în sfârșit, în siguranță să împărtășesc cea mai chinuitoare și rasistă experiență pe care am avut-o cu cei de la controlul de frontieră din România”.

Așa și-a început Jaffar postarea pe Twitter. A scris pe 16 august despre ce a pățit în România, iar în șase zile, postarea lui a adunat aproape 370.000 de vizualizări și sute de distribuiri. Și așa a atras atenția. 

Pe 18 august, tânărul a trimis o plângere prin e-mail la Ambasada Pakistanului în București. Ambasada i-a răspuns că va verifica situația cu autoritățile de aici. 

Ce spun tinerii că li s-a întâmplat?

„It’s fake”

Pe 12 august, la ora 16.44, cursa Ryanair 9618, din Sofia, a aterizat la Otopeni, conform aplicației Flightaware. Tinerii urmau să petreacă 4 zile în România.

Studentul povestește pentru Libertatea că, la Otopeni, el și prietena lui au fost duși într-un spațiu separat, „un fel de centru de detenție”, unde erau numai persoane de culoare: „Toată lumea de aici era brună. Indieni, nepalezi… Acest lucru m-a făcut să mă gândesc că ar putea fi vorba de ceva motivat rasial”, a spus el. Unul dintre muncitorii nepalezi i-ar fi spus că aștepta de peste 8 ore. 

Cei doi studenți pakistanezi au fost interogați despre motivele vizitei în România, despre documentele lor, de ce au vize diferite. „Am explicat cum locuim împreună în Germania pentru stagiile noastre de practică, datorită libertății de mișcare Schengen”. 

Apoi au fost controlați, separat, de mai mulți ofițeri. „M-am simțit îngrozitor”, spune tânărul. Relatează că i s-a vorbit pe un ton umilitor, că polițiștii l-au întrebat ce ascunde, i-au spus că permisul lui de condus e fals, l-au imitat. „It’s fake” (Este fals – trad.), i-ar fi spus polițiștii de mai multe ori. A fost pus să semneze documente în limba română, care nu i-au fost traduse. 

În jurul orei 19, le-au dat voie să plece. Poliția de Frontieră nu a găsit nimic suspect la cei doi.

„Verificări suplimentare”

Într-un răspuns pentru Libertatea, Poliția de Frontieră (IGPF) a spus că tânărul pakistanez  s-a prezentat la controlul de frontieră la 17:14, iar procedura de verificare a fost finalizată la ora 18:39. Controlul a durat, deci, o oră și 25 de minute. 

„În acest interval, în acelaşi spaţiu au fost efectuate verificări cu privire la alte 19 persoane, atât cetăţeni ai unor state terţe, cât şi cetăţeni UE”, a mai precizat IGPF. 

Poliția a invocat regulamentul european în baza căruia cetățenii din țări terțe (adică din afara UE) pot fi supuși unor „verificări suplimentare”.

Cetățenii din state terțe pot intra în țară în baza unui document de călătorie valabil și a unei vize valabile. Aceștia trebuie să justifice scopul și condițiile șederii planificate și să dispună de mijloace de subzistență suficiente, conform Regulamentului 399 din 2016 al UE. De asemenea, aceștia nu trebuie să fie considerați o amenințare pentru ordinea publică, securitatea internă. 
Același regulament prevede însă și că, „în cursul efectuării verificărilor la frontiere, polițiștii de frontieră nu fac nicio discriminare pe criterii de sex, rasă sau origine etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală”, dar și că „în exercitarea îndatoririlor lor, polițiștii de frontieră respectă în totalitate demnitatea umană.”

Procesele-verbale, completate de agenți din cadrul Poliției de Frontieră Henri Coandă, arată că bagajele lor au fost verificate  „în scopul descoperirii documentelor falsificate”, respectiv „în scopul de a descoperi documente false/falsificate ascunse”. Poliția nu a precizat și de ce i-ar fi suspectat pe cei doi studenți că ar deține documente false. 

<strong>Procesele-verbale completate de polițiști și semnate de cei doi tineri sunt în limba română și nu aveau cum să fie înțelese de aceștia. </strong>

Proces-verbal din data de 12 august
Proces-verbal din data de 12 august

Regulamentul UE prevede că „resortisanților țărilor terțe care fac obiectul unei verificări amănunțite în linia a doua li se vor furniza informații scrise cu privire la scopul și procedura acestui control într-o limbă pe care o înțeleg sau despre care se presupune în mod rezonabil că o înțeleg, sau printr-un alt mijloc eficace.” Cei doi pakistanezi nu înțeleg limba română. 

Polițiștii nu au găsit nimic suspect. În bagajul studentei, au găsit un telefon mobil, o pereche de căști, obiecte personale, o pereche de cercei aurii și un lănțișor din metal auriu.

Proces-verbal din data de 12 august

Studentul a povestit că au fost duși într-un spațiu din spatele cabinelor de verificare a pașapoartelor. De acolo, fiecare dintre ei a fost dus separat într-o altă cameră, pentru percheziții. 

Poliția de Frontieră a spus că „verificările suplimentare din linia a doua s-au derulat într-o încăpere situată pe fluxul de intrare în ţară a pasagerilor”, nefiind „cameră de detenţie”. 

<strong>Legat de comportamentul polițiștilor de frontieră, Poliția de Frontieră a spus că încă efectuează verificări, „urmând să revenim cu rezultatul acestora în cel mai scurt timp.”</strong>

Atitudine de „descurajare” față de cetățenii terți

Un angajat al unui ONG a declarat, într-o discuție cu Libertatea, că Poliția de Frontieră are această „atitude de deterrence” (descurajare, trad.) față de cetățenii terți, mai ales asiatici și din Orientul Mijlociu. Sunt tratați cu mai multă suspiciune, în general, și controlați mai aspru. 

„Legal, ei ar putea decide că oricine este suspect, și un cetățean din UE. Teoretic, ei pot face asta oricând. Există niște protocoale de profiling: trebuie să te uiți la anumite semne de pe pașaport, sunt și anumite țări de origine care sunt semnalate cu un risc fraudulos mai mare. În practică însă, cred că naționalitatea e criteriul principal”, a spus angajatul ONG-ului, care a dorit să rămână anonim. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *