Doliu în lumea artistică din România. S-a stins din viață un cunoscut creator popular

Doliu în lumea artistică din România. S-a stins din viață un cunoscut creator popular

Doliu în lumea artistică din România. S-a stins din viață un cunoscut creator popular. Anunțul nefericit a fost făcut public de Centrul Județean de Cultură și Artă Olt pe rețelele de socializare, unde oamenii au lăsat numeroase mesaje de condoleanțe.

Doliu în rândul artiștilor din țara noastră. A murit cu creator popular foarte apreciat în zona Olteniei, la vârsta de 79 de ani

Doliu în rândul artiștilor din țara noastră. A murit cu creator popular foarte apreciat în zona Olteniei, la vârsta de 79 de ani. Mai exact, este vorba de unul dintre meșterii reprezentantivi din această regiune a României.

Constantin Nițu a încetat din viață în cursul zilei de duminică, 24 martie 2024. Momentan nu se cunoaște cauza decesului. Meșterul popular, născut în satul Cornățelu, comuna Poboru, județul Olt, a fost distins cu titlul Tezaur Uman Viu.

„Încă unul dintre Tezaurele Oltului a trecut în lumea veșniciei, unul dintre creatorii populari ai Oltului care a lăsat brazde adânci în noi, cei care l-am cunoscut, dar și în memoria celor care au aflat, într-un fel sau altul, despre meșterul popular recunoscut la nivelul tuturor instituțiilor muzeale, din România, dar și un colecționar pasionat și cultivat.

Colecția sa etnografică a fost recunoscută la un moment dat de către Reţeaua Colecţiilor şi Muzeelor Etnografice Săteşti Particulare din România ca fiind cea de-a șaptea colecție etnografică din România, ca importanță și valoare etnografică”, este mesajul transmis de Valeru Ciurea, consilier la Centrul de Artă, pe Facebook.

Meșterul popular Constantin Nițu a murit la 79 de ani. Sursa foto: Facebook.com

Cine a fost meșterul popular Constantin Nițu

Constantin Nițu a murit lăsând în urma sa un vis pe care îl avea de foarte multă vreme. Regretatul artist dorea să înființeze un muzeu etnografic cu miile de obiecte adunate de-a lungul timpului. Acesta ar fi urmat să fie construit în localitatea natală, Poboru.

Comuna este locul unde meșterul a învățat meșteșugul dus la rang de artă. Pentru activitatea și viața sa dedicată artelor tradiționale bărbatul a primit multe premii și recompense. Din palmaresul său face parte Ordinul și Medalia Serviciu Credincios din partea Președinției României.

Acest trofeul a fost primit pe 6 mai 2003. De asemenea, creatorul popular a mai primit titlul de Tezaur Uman Viu UNESCO din partea Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (primit în 1 martie 2019).

„Această colecție, care ar fi trebuit să se transforme într-un muzeu pe care posesorul ei și l-a visat s-a împrăștiat în cele patru zări, așa cum și viața lui Constantin Nițu a trecut în acele bucăți din sufletul său, obiectele din muzeul care nu a fost să i se împlinească”, a mai scris Valeru Ciurea pe social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *