Dosarul Mineriadei: Petre Roman a ajuns la Parchetul General / Justiția română n-a reușit în 34 de ani să facă dreptate victimelor celei mai sângeroase intervenții a minerilor conduși Miron Cozma (VIDEO)

Dosarul Mineriadei: Petre Roman a ajuns la Parchetul General / Justiția română n-a reușit în 34 de ani să facă dreptate victimelor celei mai sângeroase intervenții a minerilor conduși Miron Cozma (VIDEO)

Petre Roman, Gelul Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu au fost citați să se prezinte, joi dimineață, la sediul Parchetului General pentru a fi audiați în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Potrivit surselor B1 TV, Ion Iliescu, președintele României la vremea respectivă, va fi audiat vineri la domiciliu.

Petre Roman a ajuns la Parchetul General în jurul orei 08.25. Protestatarul Marian Moroșanu, zis „Ceaușescu“, l-a „întâmpinat” pe Roman la Parchet, spunându-i: „criminalule, criminalule!”.

 

Iohannis a semnat cererile pentru urmăririle penale în dosarul Mineriadei

 

Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu, cererea de urmărire penală a lui Petre Roman, premier la vremea respectivă, și a lui Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier, pentru infracţiuni contra umanităţii.

Procurorul general Alex Florenţa îi ceruse lui Iohannis aviz și pentru începerea urmăririi penale a lui Ion Iliescu, dar numele acestuia nu a fost menționat în cererea semnată de actualul șef de stat. Iliescu a fost acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii în 1990.

 

Dosarul Mineriadei, tergiversat de zeci de ani

 

Potrivit datelor oficiale, în perioada 13-15 iunie 1990, cel puțin patru persoane au fost ucise de mineri și peste 1.000 au fost rănite. Minerii, conduși de Miron Cozma, fuseseră chemați în Capitală și i-au bătut pe manifestanții care protestau pașnic în Piața Universității împotriva regimului Iliescu.

La 34 de ani de atunci, justiția română n-a catadicsit să le facă dreptate victimelor.

Un dosar a fost trimis în instanță abia după 27 de ani, în 2017, și atunci la cererea expresă a CEDO. În decembrie 2020, însă, Curtea Supremă a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar și refacerea anchetei de la zero.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *