Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu s-au prezentat la sediul Parchetului General, unde au fost puși sub acuzare. Update

Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu s-au prezentat la sediul Parchetului General, unde au fost puși sub acuzare. Update

Audieri importante în Dosarul Mineriadei. Joi, 25 aprilie, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu au fost citați la Parchetul General, urmând să li se aducă la cunoștință că sunt puși sub acuzare.

Audieri în Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet

Conform unor surse judiciare, fostul președinte Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu. Decizia a fost luată având în vedere vârsta înaintată a fostului șef al statului și problemele de sănătate ale acestuia.

Ion Iliescu, în vârstă de 94 de ani, nu se poate deplasa. Astfel, el nu va ajunge la Parchetul General, dar va fi audiat de acasă de către procurori. Totodată, vor fi citați și general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil “Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

Amintim că pe 16 aprilie, Administrația Prezindențială informa că a fost dat avizul de către președintele Klaus Iohannis pentru punerea sub acuzare a fostului premier Petre Roman și a fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu.

Ce pedepse riscă aceștia

Cei doi vor fi urmăriți penal pentru infracțiuni contra umanităţii, în urma evenimentelor petrecute în perioada 13-15 iunie 1990. Faptele pot fi pedepsite cu închisoare pe viață sau cu închisoare între 15 și 25 de ani.

În primă fază, în anul 2017, Ion Iliescu, Petre Roman și fostul director SRI Virgil Măgureanu, au fost trimiși în judecată pentru infracțiunile menționate anterior. Totuși, la finalul anului 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a restituit dosarul la Parchetul Militar.

Potrivit judecătorilor, s-a constat nelegalitatea rechizitoriului prin care suspecții au fost trimiși în judecată. Procurorii militari susțineau că pe 11 și 12 iunie 1990, autoritățile române au ordonat să fie pus la cale un atac violent asupra manifestanților din Piața Universității.

În acțiunea pusă la cale de stat ar fi fost implicate ilegal forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, SRI și peste zece mii de mineri și muncitori din mai multe părți ale României. Atacul a avut loc pe 13 iunie 1990.

În urma acestuia au murit patru oameni, fiind împușcați. Aproape 1.400 de persoane au suferit vătămări fizice sau psihice. În plus, 1.250 de oameni au fost privați de libertate „din motive de ordin politic”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *