Dovlecei umpluți – Rețeta lui Radu Anton Roman – Ce ingredient schimbă complet gustul

Dovlecei umpluți – Rețeta lui Radu Anton Roman – Ce ingredient schimbă complet gustul

Lista de ingrediente:

– 1,5 kg de dovlecei de dimensiuni medii- 2 roșii

Pentru umplutură avem nevoie de:

– 100 g unt- 4 ouă- 1 legătură mărar- 1 ceapă- 500 g carne tocată de vițel (slabă)- sare și piper- 2 ouă (fierte timp de 10 minute)

Instrucțiuni de preparare:

Începe prin a toca ceapa, ouăle fierte și mărarul. Carnea se gătește încet în unt pentru 20 de minute, amestecând constant. Se adaugă la amestecul de carne cele 2 ouă crude, ceapa și mărarul tocat, apoi se condimentează cu sare și piper. Dovleceii se curăță de coajă (dacă sunt mai mari – 7-8 cm în diametru, ceea ce este ideal pentru această rețetă – dacă sunt mai mici, se pot lăsa în coajă). Se scoate miezul și se scobesc un pic pereții interni cu o lingură pentru a face loc umpluturii (și vom folosi „carne” de dovlecel pentru sos). Dovleceii se umplu și se acoperă cu felii de roșii, după indicațiile din cartea lui Radu Anton Roman.

Pentru sos, ai nevoie de:

– 2 linguri de unt- 1 legătură de mărar- 1 ceapă- 4 roșii coapte- 1 ceașcă de smântână

Se toacă ceapa fin, iar roșiile se taie cubulețe. Untul se încinge, ceapa se pune la rumenit, iar apoi se adaugă roșiile și miezul de dovlecel.

Într-o cratiță unsă cu puțin unt se așază dovleceii cu „capacul” (feliile de roșii) în sus. Se adaugă sosul și apă cât să-i acopere aproape complet, după care se duc la cuptor la foc mediu, acoperiți, pentru o oră.

În ultimele 5 minute, se descoperă pentru a se rumeni și a permite apei să se evapore. Se adaugă smântâna, se mai lasă cât să dea în trei clocote, apoi se presară mărar tocat. Astfel, dovleceii umpluți sunt pregătiți pentru servire.

Jurnalistul pasionat de gastronomie

Radu Anton Roman, jurnalist, scriitor, producător TV, vânător și pescar sportiv, a avut o viață de 57 de ani plină de realizări. A publicat poezii, note de călătorie, romane și eseuri, a fost implicat în diverse proiecte de televiziune și publicații și, începând cu anul 1997, s-a dedicat și artei culinare. În 1998, a publicat „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), considerată una dintre cele mai semnificative lucrări recente de gastronomie românească.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *