Dramele din „azilele groazei” se pot repeta oricând. PSD-PNL refuză soluțiile care ar reforma cu adevărat domeniul asistenței sociale

Dramele din „azilele groazei” se pot repeta oricând. PSD-PNL refuză soluțiile care ar reforma cu adevărat domeniul asistenței sociale

La opt luni de la dezvăluirile cutremurătoare despre dramele bătrânilor din „azilele groazei”, PSD-PNL refuză să adopte soluțiile care ar reforma cu adevărat domeniul asistenței sociale în România, doar pentru că aceste soluții vin din partea USR. Dacă Legea asistenței sociale va fi adoptată în varianta PSD-PNL, vor funcționa în continuare cârdășiile de la nivel județean, iar banii care ar fi trebuit să fie folosiți la îmbunătățirea serviciilor sociale vor fi alocați de abia din 1 ianuarie 2026 încolo.

„Să nu uităm, discutăm despre o lege post-scandalul azilelor groazei, care ar trebui să asigure reforma asistenței sociale în România. După ce că nu a fost dată în regim de urgență, nu rezolvă, în forma semnată PSD și PNL, problemele care au fost create de cârdășiile de la nivelul județelor. 98 de bătrâni au fost maltratați în azilele din Ilfov și directorul DGASPC Ilfov, care se ocupa cu divulgarea de informații din dosarul minorei violate de primarul PNL din Ștefăneștii de Jos, a rămas în funcție. Știm și cum Inspecția Socială îl anunța pe domnul Godei, angajatul doamnei senator Firea, că face verificări. Nu putem lăsa lucrurile așa! USR a venit cu amendamente concrete pentru a elimina cârdășiile de la nivelul județelor. PSD și PNL se opun. Măcar astăzi, de Ziua Mondială a Asistenței Sociale, ar fi putut să arate respect față de munca asistenților sociali care își fac datoria așa cum trebuie. Să creăm mecanismele pentru a proteja munca lor, dar și pe cei vulnerabili”, declară deputata USR Oana Țoiu.

USR a formulat și susținut în comisii și în plen mai multe amendamente la Legea asistenței sociale inițiate de Guvernul PSD-PNL (https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=21472). Printre acestea se numără cel prin care primele sume aferente schimbării mecanismului de finanțare să fie alocate încă din cursul anului 2024, astfel încât bătrânii din cămine să simtă cât mai curând o îmbunătățire a serviciilor de care beneficiază.

De asemenea, USR a cerut ca misiunile de inspecție să fie interjudețene, pentru ca eventualele nereguli la furnizorii de servicii sociale să nu poată fi mușamalizate, așa cum s-a întâmplat, din păcate, până acum.

Alte amendamente USR se referă la introducerea unor noi obligații pentru furnizorii de servicii sociale:
– să ofere beneficiarilor acces la servicii de telefonie mobilă sau fixă în incinta centrului cu cazare;
– să permită accesul medicului de familie al beneficiarului în cadrul centrului cu cazare;
– să asigure însoțirea beneficiarilor de către personalul centrelor cu cazare pentru efectuarea anuală a unui set de analize medicale.

Totodată, USR a cerut ca sarcina implementării planului de urgență și relocare, întocmit atunci când apar situații de natură să pună beneficiarii serviciilor sociale în pericol, să nu cadă exact pe cei care, prin încălcarea standardelor și a legilor, i-au pus în pericol pe beneficiari. USR a propus ca planul de urgență să fie implementat, într-un termen de maximum 30 de zile, de către direcția generală de asistență socială și protecția copilului cu sprijinul serviciilor publice de asistență socială care l-au avizat și al furnizorului de servicii sociale.

USR cere PSD și PNL să nu adopte Legea asistenței sociale în forma rezultată din comisii, astfel încât reforma acestui domeniu să nu rămână doar la nivel de vorbe, iar dramele petrecute în „azilele groazei” să nu se mai repete vreodată.

Material susținut de USR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *