Dronele israeliene au ucis zeci de luptători Hezbollah, în ciuda conflictului limitat. Gruparea libaneză face eforturi să își reducă pierderile

Dronele israeliene au ucis zeci de luptători Hezbollah, în ciuda conflictului limitat. Gruparea libaneză face eforturi să își reducă pierderile

Bilanțul actual, de 47 de morți, într-un conflict atât de limitat, i-a șocat pe susținătorii grupării, scrie Reuters, care notează că televiziunea al-Manar a transmis zilnic funeralii ale luptătorilor căzuți, înmormântați cu onoruri militare, cu sicriele lor acoperite cu steagul galben și verde al grupării.

Zeci de luptători Hezbollah au fost uciși în ultimele trei săptămâni de confruntări la granița cu Israelul, iar gruparea libaneză face eforturi pentru a-și limita pierderile, pe măsură ce se pregătește pentru posibilitatea unui conflict de lungă durată, au declarat trei surse familiare cu strategia sa, citate de agenția Reuters.

Organizația susținută și finanțată de Iran a pierdut deja 47 de luptători în urma loviturilor israeliene – adică aproximativ o cincime din numărul celor uciși în războiul la scară largă între Hezbollah și Israel în 2006.

Majoritatea au fost uciși în atacuri cu drone. Duminică, organizația libaneză și-a dezvăluit pentru prima dată forța arsenalului său de rachete sol-aer, susținând că a doborât o dronă israeliană. Armata israeliană nu a comentat incidentul, dar a anunțat sâmbătă că a oprit o rachetă sol-aer lansată din Liban asupra uneia dintre dronele sale și că a răspuns prin punctului locului de lansare.

Una dintre sursele familiarizate cu strategia Hezbollah a declarat pentru Reuters că utilizarea rachetelor antiaeriene a fost una dintre măsurile luate de gruparea musulmană șiită pentru a-și reduce pierderile și pentru a contracara dronele israeliene.

Hezbollah a făcut „eforturi pentru a reduce numărul de martiri”, a declarat sursa, fără a oferi mai multe detalii.

Au existat temeri privind implicarea organizației libaneze într-un război în toată regula cu Israelul, dar deocamdată, acest lucru nu s-a întâmplat.

De la izbucnirea conflictului din Gaza, atacurile Hezbollah au fost calibrate pentru a limita confruntările la zona de frontieră, chiar dacă gruparea a indicat că este pregătită pentru un război total dacă este necesar, au spus sursele familiare cu strategia organizației.

Israelul a declarat că nu este interesat de un conflict la frontiera sa nordică. „Sper că vom reuși să păstrăm liniștea pe acest front”, a declarat ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, în cadrul unui briefing.

Șapte soldați israelieni au murit până acum în confruntările de la granița de nord.

O forță considerabilă

Hezbollah, cel mai formidabil aliat iranian din așa-numita „Axă a Rezistenței”, a declarat de mult timp că și-a extins arsenalul din 2006 și a avertizat Israelul că forțele sale reprezintă o amenințare mai puternică decât înainte.

Deocamdată, rachetele lansate spre Israel din Liban au fost în mare parte lansate de Hamas, care are agenți în Liban, și de o facțiune islamistă sunnită libaneză, Jama’a Islamiya.

Hezbollah s-a abținut de la lansarea de rachete care pot ajunge adânc în teritoriul israelian, un pas care ar putea duce la o escaladare. În schimb, luptătorii săi au folosit rachetele ghidate antitanc Kornet, au declarat cele trei surse citate de Reuters.

Canalul de televiziune al Hezbollah, Al-Manar, a prezentat în mod regulat imagini din ultimele confruntări, vorbind despre lovituri asupra instalațiilor și pozițiilor militare israeliene vizibile dincolo de graniță.

În timp ce tacticile Hezbollah de până acum au ajutat la limitarea conflictului, atacurile înseamnă că luptătorii săi trebuie să fie aproape de frontieră, ceea ce îi face mai vulnerabili în fața armatei israeliene.

Sursele Reuters au declarat că unii luptători au subestimat, de asemenea, amenințarea reprezentată de drone, după ani de luptă în Siria, unde au luptat împotriva unor grupuri de insurgenți mai prost echipați.

„Superioritatea tehnică a dronelor israeliene face ca Hezbollah să plătească prețul”, a explicat Nabil Boumonsef, redactor-șef adjunct la ziarul libanez Annahar, referindu-se la numărul mare de morți al Hezbollah.

Un conflict limitat, deocamdată

Confruntările dintre Israel și Hezbollah au fost în general limitate la o fâșie îngustă de teren care se întinde de-a lungul graniței, în general la o distanță de trei până la patru kilometri de frontieră.

Cu toate acestea, bombardamentele israeliene s-au extins în ultimele zile, potrivit unor surse de securitate din Liban. Acestea au declarat că Israelul a lovit sâmbătă în Jabal Safi, o zonă muntoasă care se află la aproximativ 25 km de frontieră.

Rămâne de văzut cât de mult se vor extinde confruntările. Experții au declarat în ultimele săptămâni că Hezbollah nu are neapărat un apetit pentru un război total, o opinie împărtășită de majoritatea libanezilor.

Prezența deja impresionantă a forțelor militare americane în regiune are și ea rolul de a descuraja astfel de intenții.

Hezbollah a pierdut 263 de luptători în războiul din 2006, când Israelul a lovit zone din tot Libanul, în timpul unui conflict care a durat mai mult de o lună. Războiul a izbucnit după ce Hezbollah a lansat un raid în Israel și a răpit doi soldați israelieni.

Bilanțul actual, de 47 de morți, într-un conflict atât de limitat, i-a șocat pe susținătorii grupării. Televiziunea al-Manar a grupării a transmis zilnic funeralii ale luptătorilor căzuți, care au fost înmormântați cu onoruri militare, cu sicriele lor acoperite cu steagul galben și verde al grupării.

Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, urmează să țină un discurs vineri – primul de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas.

Hezbollah a publicat săptămâna trecută o scrisoare scrisă de mână de Nasrallah pentru mass-media, în care spunea că luptătorii căzuți ar trebui să fie numiți „martiri pe drumul spre Ierusalim”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *