Drulă, către Iohannis, Ciolacu şi Ciucă: Veniți să explicați cum e posibil ca o dronă să se plimbe nedetectată în spaţiul aerian al României

Drulă, către Iohannis, Ciolacu şi Ciucă: Veniți să explicați cum e posibil ca o dronă să se plimbe nedetectată în spaţiul aerian al României

Șeful statului și liderii coaliției de guvernare ar trebui să explice de ce nu există apărare antiaeriană la granița de est a țării, în condiţiile în care nu suntem la primul incident cu drone picate din cauza războiului în Ucraina, a transmis vineri liderul USR, Cătălin Drulă, după drona căzută ieri seară la câțiva kilometri de Brăila.

„O nouă dronă militară a căzut pe teritoriul României. A parcurs 23 km în spaţiul aerian al României, «aparent» nedetectată. Este cea mai mare pătrundere pe teritoriul României a unei drone militare de la începutul războiului din Ucraina. Drona a căzut la doar 8 km de Brăila, conform presei”, a transmis Cătălin Drulă, pe pagina sa de Facebook.

În mesajul său, liderul USR amintește de rapoartele oficiale ale NATO, potrivit cărora România a cheltuit în 2023 pentru apărare doar 1,6% din PIB, mult sub promisiunea făcută de președintele Klaus Iohannis, de 2,5% din PIB.

„În mod normal, Klaus Iohannis ar trebui să explice de ce încă nu avem apărare antiaeriană în zonă, în condiţiile în care oraşele ucrainene de la graniţa de est a României sunt bombardate frecvent de ruşi şi nu suntem la primul incident cu drone căzute pe teritoriul nostru”, a continuat Drulă.

Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, lăsaţi puţin planurile de capturare a României şi distrugere a opoziţiei, lăsaţi puţin alegerile şi veniţi să explicaţi cum e posibil ca o dronă militară să se plimbe fără a fi detectată în spaţiul aerian al României.

Cătălin Drulă:

A șasea dronă picată pe teritoriul României din septembrie 2023

Fragmente dintr-o dronă au fost găsite joi seară, 28 martie, în Insula Mare a Brăilei, la circa 8 km de orașul Brăila.

Incidentul a fost confirmat de MApN, care a precizat că au fost identificate „fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă), pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei”, iar militarii fac cercetări la fața locului.

Martorii citați de presa locală au susținut că au auzit o bubuitură puternică în momentul prăbușirii dronei și au surprins momentul când aceasta zbura deasupra gospodăriilor lor, din zona Grădina Mare, aproape de Dunăre.

Aceasta este cea de-a șasea dronă care a căzut pe teritoriul României ca urmare a atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene la Dunăre, de la începutul lunii septembrie 2023, după cele identificate în județele Tulcea și Galați.

Ultima dată, fragmente dintr-o dronă au fost găsite pe 14 decembrie 2023, în zona localității Grindu, din județul Tulcea.

Ciolacu: „Sperăm să fie cât mai mici”

Într-o primă reacție, premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, că este o anchetă în desfăşurare şi nu a fost pusă în pericol viaţa nimănui.

Întrebat despre provenienţa dronei, premierul a spus că aşteaptă ancheta.

„Sperăm să fie cât mai mici sau să evităm cât mai mult aceste evenimente. Haideţi să aşteptăm ancheta. Dacă ne uităm la crater, nu a avut explozie. De aceea nu putea să producă daune chiar dacă ar fi căzut în altă zonă”, a spus Ciolacu.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *