Dulceață de ardei iute – cum pregătești acasă cea mai bună dulceață de ardei iuți

Dulceață de ardei iute – cum pregătești acasă cea mai bună dulceață de ardei iuți

Ardeii iuţi sunt un adjuvant natural pentru sănătate. Consumul regulat de ardei iute ajută la intensificarea metabolismul, arde caloriile şi scade tensiunea arterială. Dulceața de ardei iute este la fel de benefică pentru organism, iar mai jos ți-am pregătit câteva rețete de dulceață pe care le poți încerca oricând acasă!

Rețete dulceață de ardei iute – bune de pregătit oricând acasă

Ingrediente dulceață de ardei iute:
12 ardei iuţi;
o linguriţă de sare grunjoasă;
375 ml oţet de mere;
125 ml apă;
o lămâie;
750 g zahăr.
Mod de preparare dulceață de ardei iuți

Se curăţă ardeii de cotoare şi seminţe (foloseşte mănuşi) şi se bagă în robotul de bucătărie la măcinat. Se pune sare peste ardei şi se lasă aşa 3-4 ore. Apoi se scurg, se pun într-o cratiţă şi se adaugă peste ei oţetul de mere şi lămâia cu tot cu coajă, tăiată în sferturi. Se pune vasul pe foc mic pentru 30 de minute. Se scoate lămâia, se adaugă zahărul şi se mai lasă la foc domol timp de o oră până se îngroaşă. Amestecă din când în când. Dulceața de ardei iuți se pune fierbinte în borcanele sterilizate şi se închid ermetic.

Rețetă dulceață de ardei iute simplă

Dulceață de ardei iute – cum faci dulceața de ardei iuți
Dulceață de ardei iute – ardei crescuți în curte
Dulceață de ardei iute – ardei iute verde aromat

Ingrediente pentru dulceață de ardei iute
1 kg ardei iuți;
100 ml apă;
600 g zahăr.
Mod de preparare dulceață de ardei iuți

Ai mâncat vreodată dulceaţă de ardei iuţi? Dacă nu, este timpul să o încerci, preparată chiar de tine. E dulce, ușor acrișoară, picantă, aromată și are o savoare sofisticată. Merge perfect în cămara ta cu bunătăți, alături de restul borcanelor pline de murături și dulcețuri pregătite pentru iarnă. Iată reţeta inedită, mai mult decât simplă și rapidă!

Se spală si se taie ardeii iuţi, aruncând cotoarele, desigur. Ardeii se pun într-o cratiţa cu zahărul și apa. Se lasă la fiert aproximativ 20 de minute, la foc mediu. Fiertura se trece apoi prin mașina de tocat/robot de bucătărie. Se repune la fiert pentru circa 15 minute. Dulceaţa de ardei iuţi se toarnă caldă în borcanele spălate bine în prealabil. Se astupă cu capace și se întorc cu gura în jos să se răcească. Dulceaţa de ardei iuţi merge perfect alături de o porție de friptură suculentă.Sursă rețetă: Unica.ro

Ardei iuți – ingredient principal pentru dulceața de ardei iuți

Rețetă dulceață de ardei iute pentru fripturi

Ingrediente dulceață de ardei iute pentru fripturi
600 gr ardei iute roșu:
400 gr capia mici;
1 kg zahăr;
1 litru oțet.
Mod de preparare dulceață de ardei iute pentru fripturi

Se spală ardeii iuți și capia, se usucă, după care li se scot semințele și nervurile. După ce sunt bine curățați, îi tăiem în fâșii mici.
Într-un vas se amestecă oțetul cu zahărul și se pun la fiert pentru aproximativ 30 de minute, până se obține un sos potrivit pentru dulceață. Când siropul este aproape gata, adăugăm ardeii și se mai lasă totul la fiert pentru 20-30 de minute, până când dulceața capătă un aspect caramelizat.
Pentru a verifica dacă dulceața este gata, poți afunda o linguriță pe jumătate în siropul de dulceață. Când ridici lingurița, de pe aceasta nu trebuie să cadă mai mult de trei picături ferme.
Dulceața se lasă la răcit și ulterior se pune la păstrat în borcane de mici dimensiuni. Se sterilizează borcanele în cuptor, la 180 de grade, timp de 10-15 minute.

Rețetă dulceață de ardei iute pentru toamnă

Ingrediente dulceață de ardei iute pentru toamnă
500 gr ardei iuți roșii;
3 gogoșari;
500 gr de zahăr;
500 ml oțet.
Mod de preparare dulceață de ardei iute pentru toamnă

Ardeii se curăță de semințe, cotor și vinișoare, apoi se taie cât de mărunt îți dorești. Gogoșarii trebuie tocați cât mai mărunt, iar pentru asta poți folosi un robot de bucătărie sau mașina de tocat. Gogoșarii ajută dulceața de ardei iuți să fie cât mai cremoasă și intensă la culoare.
Oțetul și zahărul se amestecă într-un vas și se pun la foc mediu până dau în clocot. Se lasă la fiert pentru 5 minute, după care se adaugă ardeii iuți și gogoșarii. Toată compoziția se mai lasă la foc mic până când dulceața de ardei iuți se leagă.
Dulceața se ia de pe foc și se pune în borcane sterilizate. Se pun capace deasupra și se depozitează în cămară pentru a putea fi consumată la toamnă.

Dulceață de ardei iuți

Rețetă dulceață de ardei iute rapidă

Ingrediente dulceață de ardei iute simplă
1 kg ardei iuți;
1 kg zahăr;
1 l oțet
Mod de preparare dulceață de ardei iute

Se spală bine ardeii, se taie în două pe lung și se curăță bine de semințe. Se mărunțesc bine în robotul de bucătărie.
Între timp, se fierbe oțetul împreună cu zahărul și se menține pe foc până când se obține o pastă. Se adaugă și ardeii tocați mărunt în siropul format și se fierbe în continuare până când dulceața începe să se lege. Dulceața este gata atunci când începe săs e strângă bine și nu se prelinge din linguriță. Dacă pui pe farfurie o cantitate mică de dulceață de ardei iuți, iar aceasta se împrăștie, atunci mai trebuie fiartă.
Dulceața de ardei iuți se adaugă în borcane curate și perfect uscate, se infiletează capacele și se păstrează într-un loc ferit de umezeală.

Rețetă dulceață de ardei iute cu scorțișoară

Ingrediente dulceață de ardei iute cu scorțișoară
2 kg de ardei roșu iute;
1,3 l oțet;
0,750 ml apă;
Scorțișoară;
Cardamom;
Cuișoare.
Mod de preparare dulceață de ardei iute cu scorțișoară

Se spală bine ardeii și se taie rondele. Între timp, într-un vas rezistent se pune pe foc oțetul, zahărul și apa, iar când sosul începe să se formeze, se adaugă și ardeii și se mai lasă la fiert pentru aproximativ 30 de minute. Ulterior, în compoziție se adaugă și scorțișoară, cardamomul și cuișoarele, după gust, și se mai lasă dulceața de ardei iuți la fiert pentru aproximativ 20-30 de minute. Dulceața se pune în borcane curate și uscate și se păstrează în cămară.

Dulceață de ardei iute, după rețeta lui chef Cătălin Scărlătescu

Ingrediente dulceață de ardei iute, după rețeta lui chef Cătălin Scărlătescu

1 kg ardei iuţi(de toate culorile, roşii, verzi sau portocalii)
0,5 kg ardei capia mici
1 kg zahăr
1 l oţet alb de 9 grade.

Mod de preparare dulceață de ardei iute, după rețeta lui chef Cătălin Scărlătescu

Ardeii se spală şi se zvântă, după care se curăţă de cotoare, seminţe şi nervuri. Pe urmă, chef Scărălătescu îi toacă mărunt la cuţit şi pe urmă îi pune într-un castron.

Într-o cratiţă smălţuită sau de inox, de 4-5 litri, chef Scărlătescu pregătește siropul dintr-un kilogram de zahăr şi un litru oţet, pe care îl fierbe aproxiamtiv 20-25 minute, după care pune ardeiul tocat. Amestecă bine cu o lingură inoxidabilă, lasă să dea câteva clocote, după care închide focul, acoperă cratiţa şi o lasă să se odihnească 2-3 ore, timp în care are loc fenomenul de plasmoliză.

După aproximativ trei ore, chef Scărlătescu fierbe dulceaţa descoperită, la foc domol, până se leagă. La fiert, dulceața este lăsată aproximativ 40-50 minute.

Când este gata, se închide focul şi se lasă să se răcească, după care se pune în borcane sterilizate, apoi se sigilează şi se depozitează în loc răcoros, întunecos şi uscat.

Dulceață de ardei iute și gogoșari

Dulceață de ardei iute și gogoșari
Ingrediente dulceață de ardei iute și gogoșari
1 kg ardei iuți roșii;
6 gogoșari;
1 kg de zahăr;
1 litru de oțet.
Mod de preparare dulceață de ardei iute și gogoșari

Ardeii se curăță de semințe, cotor și vinișoare, apoi se taie cât de mărunt îți dorești. Gogoșarii trebuie tocați cât mai mărunt, iar pentru asta poți folosi un robot de bucătărie sau mașina de tocat. Gogoșarii ajută dulceața de ardei iuți să fie cât mai cremoasă și intensă la culoare. Oțetul și zahărul se amestecă într-un vas și se pun la foc mediu până dau în clocot. Se lasă la fiert pentru 5 minute, după care se adaugă ardeii iuți și gogoșarii. Toată compoziția se mai lasă la foc mic până când dulceața de ardei iuți se leagă.Dulceața se ia de pe foc și se pune în borcane sterilizate. Se pun capace deasupra și se depozitează în cămară pentru a putea fi consumată la toamnă.

Cum se consumă dulceața de ardei iute

Dulceața de ardei iuți este preparatul ideal pentru iubitorii gustului picant. Este un preparat ideal pentru garnitura de friptură, dar poate fi consumată și alături de legume, brânzeturi, tocănițe, salate sau ciocolată.

Beneficii dulceață de ardei iute

Ardeiul iute, în stare pură, este un adjuvant natural pentru sănătate care susține buna funcționare a plămânilor și pancreasului. Dulceața de ardei iuți este la fel de benefică pentru organism deoarece este unul dintre cele mai bune remedii pentru hipertensiunea arterială.
Dulceața de ardei iuți contribuie la scăderea colesterolului rău și a trigliceridelor;
Consumul regulat de dulceață de ardei iuți reduce riscul apariției accidentelor vasculare cerebrale sau atac de cord;
Dulceața de ardei iuți îmbunătățește memoria, ajută la ameliorarea sinusurilor și la eliminarea surplusului de kilograme.

Despre planta de ardei iute

Ardeiul iute a cărui denumire știițifică este Capsicum annuum face parte din familia Solanaceae. Ardeiul iute este o plantă perenă, are flori de culoare albă, uneori purpuriu iar tulpinile sunt numeroase și pot atinge o înălțime de 60 cm. Fructele pot fi verzi, galbene sau roșii. În timp ce alte soiuri de ardei se pot dezvolta în orice tip de climat, ardeiul iute are nevoie de un mediu cald și uscat.

Sursă foto: www.123rf.com

Citește și: Gemuri și dulcețuri pentru iarnă – 10 rețete

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *