După ce doi polițiști l-au oprit pe procurorul Horodniceanu în trafic și acesta a încercat să-i intimideze, agenții sunt cercetați penal de procurori

După ce doi polițiști l-au oprit pe procurorul Horodniceanu în trafic și acesta a încercat să-i intimideze, agenții sunt cercetați penal de procurori

Cei doi agenți de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Iași au fost audiați joi de procurori, a anunțat polițistul Marian Godină pe Facebook. Reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au confirmat pentru Libertatea că există o anchetă în lucru.

„După ce a făcut un tam-tam de trei lei, în totală neconcordanță cu funcția înaltă pe care o ocupă, procurorul Horodniceanu este anchetat intern. Partea gravă acum urmează. Nu tot intern, ci în cadrul unui dosar penal, au fost chemați azi cei doi polițiști la parchet, unde au fost audiați cu prvire la infracțiunile de abuz în serviciu și de divulgare de secrete de serviciu sau nepublice. Dacă nu luăm atitudine acum, atunci să nu vă mirați când ne vom întoarce la vechile metehne, când legea era doar pentru oamenii de rând”, a scris Marian Godină pe Facebook. 

Dosarul, preluat de Parchetul Curții de Apel Iași

Ancheta privind intervenția celor doi polițiști după oprirea în trafic a procurorului Horodniceanu a fost instrumentată inițial de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, însă, ulterior, dosarul a fost preluat de unitatea de parchet superioară, mai exact Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași. A precizat pentru Libertatea procurorul Radu-Cătălin Țocu, purtătorul de cuvânt al PT Iași.

Cei doi polițiști au fost citați să se prezinte joi, 6 iunie, pentru a fi audiați de către procurorul PCA Iași care a preluat dosarul. Potrivit oficialilor instituției agenții au fost audiați în calitate de martori.

”În momentul de față, în cauză cercetările se desfășoară in personam (vizează fapta n.r.) iar cei doi polițiști nu au calitate de suspect”, a declarat, pentru Libertatea, procurorul Adina Bocai   purtătorului de cuvânt al PCA Iași.

Scandalul cu polițiștii 

Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Daniel Horodniceanu, fost procuror-şef al DIICOT, a fost oprit în trafic de poliţiştii ieşeni, în noaptea de 5 spre 6 mai, în localitatea Schitu Duca, după ce nu ar fi semnalizat efectuarea manevrei de depășire. Procurorul a avut o ieșire nervoasă când a coborât de la volan și i-a întrebat pe poliţişti dacă ştiu cine este, ameninţându-i că îi va reclama șefilor IPJ Iași. 

 „Nu văd cum ați putea să aveți tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de crimă organizată a țării ăsteia”, le-a spus el polițiştilor.  

Polițiștii au filmat întreaga scenă cu un telefon mobil, ca măsură de protecție, după cum comunicat poliția ieșeană.  

Ulterior, într-un comunicat remis presei, Daniel Horodniceanu a susținut că a asistat la o „scenetă bine pusă la punct de doi polițiști care mă cunoșteau”, iar ceea ce își reproșează „este că nu am rezistat provocării”. 

Horodniceanu, cercetat disciplinar

Inspecția Judiciară declanșat pe 14 iunie cercetării disciplinare împotriva procurorului Daniel Horodniceanu, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Două săptămâni mai târziu, instituția a anunțat că „a exercitat acțiunea disciplinară” împotriva procurorului Horodniceanu. În sarcina sa, Inspecția Judiciară a reținut două abateri: 

Fapta procurorului care, fiind oprit în trafic de agenți de poliție, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziție umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat, constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare; 
Fapta procurorului care, în cadrul interacțiunii cu agenții de poliție, și-a declinat și afirmat repetat calitatea de procuror, a amenințat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenților de poliție, sugerând că ar avea relații sau influență cu scopul de a primi un tratament favorabil și de a-și rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toți cetățenii constituie abatere disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea nr. 303/2022. 
  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *