Efectele încălzirii globale: Ce țară din Europa riscă să își piardă ghețarii în 45 de ani

Efectele încălzirii globale: Ce țară din Europa riscă să își piardă ghețarii în 45 de ani

Efectele încălzirii globale se resimt tot mai puternic în regiunea Alpilor, iar Austria se confruntă cu un avertisment din partea Clubului său alpin: există riscul ca țara să-și piardă toți ghețarii în următorii 45 de ani.

 

Potrivit unui raport recent al Clubului Alpin din Austria (OeAV), 93 de ghețari din Austria s-au retras în medie cu 23,9 metri anul trecut, semnalând a treia cea mai mare topire a ghețarilor înregistrată din 1891 până în prezent, potrivit Știrile ProTv.

 

Măsurile de protecție a climei au fost luate prea târziu

Andreas Kellerer-Pirklbauer, șeful serviciului de măsurare a ghețarilor din cadrul Clubului Alpin, a avertizat că, în fața încălzirii extreme din Alpi, ghețarii austrieci ar putea să dispară în următorii 45 de ani, deoarece măsurile de protecție a climei au fost luate prea târziu.

„În 40-45 de ani, practic întreaga Austrie va fi lipsită de gheţari”, a declarat vineri Andreas Kellerer-Pirklbauer.

Topirea a devenit din ce în ce mai accentuată, iar anul 2022 a fost cel mai nefast an, cu o retragere medie de 28,7 metri. Potrivit grupului alpin, a doua cea mai topire înregistrată a fost în anul 2017, când gheţarii austrieci s-au topit în medie cu 25,2 metri

Pierderile recente sunt uluitoare, cu doi dintre ghețarii din țară, Pasterze și Retenbachferner, micșorați cu peste 100 de metri fiecare. În fața acestei situații critice, OeAV solicită măsuri urgente pentru protejarea ghețarilor, subliniind impactul devastator al schimbărilor climatice asupra regiunilor alpine și a biodiversității acestora.

 

Care sunt ghețarii care s-au micșorat cu peste 100 metri în 2023

În 2023, doi dintre ghețarii din Austria s-au micșorat cu peste 100 metri: Pasterze a pierdut 203,5 metri, iar Retenbachferner 127 de metri din lungimea lor inițială.

Conform Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), ghețarii mari ai planetei se confruntă cu o topire fără precedent încă din anii 1950, o situație care a devenit „extremă” în vestul Americii de Nord și în Europa. În Elveția, ghețarii alpini au pierdut 10% din volumul lor în ultimii doi ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *