Emmanuel Macron admite că guvernul Franței ia în considerare să blocheze rețelele sociale în timpul revoltelor

Emmanuel Macron admite că guvernul Franței ia în considerare să blocheze rețelele sociale în timpul revoltelor

Afirmațiile făcute miercuri de președintele francez au venit în contextul în care mai mulți miniștri au dat vina pe tinerii care folosesc platforme precum TikTok pentru incitare la violență în timpul protestelor declanșate de împușcarea mortală a unui adolescent de către poliție, relatează The Guardian.

Emmanuel Macron a precizat că guvernul francez ar trebui să ia în considerare controlul și întreruperea rețelelor de socializare atunci „când lucrurile scapă de sub control” în țară.

„Trebuie să ne gândim la modul în care tinerii folosesc rețelele sociale atunci când lucrurile scapă de sub control, poate fi necesar să le reglementăm sau să le întrerupem. (…) Mai presus de toate, nu ar trebui să facem asta în febra momentului și sunt mulțumit că nu a fost nevoie”, a declarat președintele francez.

O asemenea decizie a fost primită cu critici din partea partidelor de opoziție care au subliniat că că va pune Franța alături de țări autoritare precum China, Rusia, Iran și Coreea de Nord.

„Țara drepturilor omului și cetățenilor nu se poate alinia cu acele mari democrații din China, Rusia și Iran”, a declarat Olivier Faure, liderul partidului socialist

„Tăiați rețelele sociale? Precum China, Iran, Coreea de Nord? Chiar dacă este o necesar de a distrage atenția, este de foarte prost gust”, a reacționat și Olivier Marleix, de la formațiunea Les Républicains de centru-dreapta.

La momentul izbucnirii tensiunilor, Macron a cerut companiilor care dețin rețele sociale să dea dovadă de „simț al responsabilității” și să elimine postările sensibile, în special cele care arată sau încurajează violența sau jafurile.

Miniștrii francezi s-au întâlnit vineri cu reprezentanții TikTok și Snapchat. A doua zi, ministrul justiției, Éric Dupond-Moretti, a sugerat că vor fi luate măsuri legale pentru a-i identifica pe cei care folosesc rețelele sociale pentru a organiza acte ilegale și a-i aduce în judecată.

Guvernul francez s-a confruntat cu revolte și jafuri de când un ofițer de poliție l-a ucis pe Nahel M, în vârstă de 17 ani, în timpul unei opriri în trafic, pe 27 iunie, reaprinzând acuzațiile vechi de rasism sistemic în rândul forțelor de ordine ale Franței.

Violența părea să se atenueze în ultimele zile, iar doar 17 arestări au fost făcute în ultima noapte în toată țara, inclusiv șapte la Paris. Cifrele oficiale includ 116 incendieri, inclusiv opt clădiri și 78 de vehicule.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *