Energie: Exportăm ieftin, importăm scump

Energie: Exportăm ieftin, importăm scump

Ieri, 14 aprilie, am înregistrat două premiere negative în piața de energie, de când există date centralizate și până în prezent. Am înregistrat cele mai mici prețuri din piață, la prânz, care au ajuns, la ora 15.00, la  – 57 euro/MWh, adică -285 lei/MWh, adică producătorii au plătit consumatorii, numai să consume curent, care curent nu se poate stoca odată ce a fost produs.

Pe tot intervalul de prânz și până după amiaza târziu, prețurile au fost negative, adică exact pe intervalul în care producția de energie fotovoltaică a fost maximă. În fapt, acest exces de producție foto a cauzat aceste prețuri negative și cel mai mic consum instantantaneu dintotdeauna. Aceasta este cea mai ieftină energie dintre toate pentru că este subvenționată prin certificatele verzi, și trebuie, prin lege, automat preluată în sistem. Prin urmare, elimină sau împinge foarte jos celelalte surse de energie, mai puțin Nuclearelectrica, a cărei producție este și ea preluată automat (nu poți opri și reporni un reactor nuclear funcție de condițiile de piață). Până și Hidroelectrica își reduce producția atunci când este aport mare de energie foto sau eoliană chiar dacă are cea mai ieftină energie din sursele convenționale.

Cum însă consumul industrial nu se poate baza pe foto și eolian, care sunt surse fluctuante de producție, atunci această energie ieftină nu poate alimenta industria. Prin urmare, intră în piață și se duce unde găsește, adică, de obicei, la export, după cum arată datele de Cuplare Piețe ale OPCOM, operatorul bursie de energie. Pe toate intervalele cu energie ieftină regenerabilă, România este net exportator către Ungaria și Bulgaria. Pe prețuri mari, adică seara, pe vârf de consum, devenim importatori din aceleași două destinații. Practic, suntem exportatori de subvenție, energie ieftină, importând energie scumpă.

România are peste 1.000 de MW instalați în fotovoltaic, fără a lua în considerare prosumatorii nedispecerați, și peste 3.000 de MM în eolian. Toată această producție, atunci când parcurile produc, trebuie preluată în sistem. La termocentralele pe gaze și cărbune, ca și la hidrocentrale, nu este valabil acest lucru. În prezent, sursele convenționale de generare a electricității mai supraviețuiesc doar pe piața de echilibrare, acolo unde sunt, într-adevăr, prețuri uriașe pentru servicii de echilibrare.

The post Energie: Exportăm ieftin, importăm scump appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *