„Epidemia” de cancer care lovește persoanele sub 50 de ani, precum Kate Middleton. Oamenii de știință se străduiesc să găsească cauza creșterii

„Epidemia” de cancer care lovește persoanele sub 50 de ani, precum Kate Middleton. Oamenii de știință se străduiesc să găsească cauza creșterii

Oamenii de știință se străduiesc să găsească cauza unei „epidemii” misterioase de cancer care lovește persoanele sub 50 de ani.

 

O problemă la nivel mondial

 

Diagnosticul lui Kate Middleton a scos în lumină tendința uimitoare, medicii de top susținând că este o problemă la nivel mondial, scrie Daily Mail.

În ciuda anilor de cercetări, cercetătorii sunt nedumeriți cu privire la ceea ce se află în spatele problemei.

Conștientizarea sporită datorită unor persoane precum Dame Deborah James , care a murit de cancer intestinal la 40 de ani în 2022, și metodele de diagnostic îmbunătățite se crede că au jucat un rol.

Dar, în urma știrilor despre Prințesa de Wales, un chirurg a susținut că un factor care nu a fost încă descoperit ar putea fi de vină.

Profesorul Andrew Beggs, chirurg colorectal consultant și cercetător clinic senior la Universitatea din Birmingham, a spus: „Ar putea exista un factor de mediu necunoscut pe care nu l-am descoperit, în ciuda cercetărilor ample”.

 

„Cancerul cu debut tânăr nu este deloc rar”

 

El a adăugat: „Cancerul cu debut tânăr nu este deloc rar. Conduc o clinică pentru cancer cu debut precoce la adulți și vedem din ce în ce mai mulți oameni în vârstă de 40 de ani cu cancer”.

El a menționat alți factori care ar putea contribui, de asemenea, la creștere, sunt metodele mai bune de detectare a cancerului, conștientizarea simptomelor și o mai bună screening a afecțiunilor genetice care cresc riscul de cancer, cum ar fi gena BRCA, așa cum  are Angelina Jolie .

Datele din Marea Britanie arată că, în timp ce ratele de cancer au crescut la toate grupele de vârstă, cazurile au crescut mult mai rapid în rândul tinerilor.

Potrivit Cancer Research UK (CRUK), rata de incidență în rândul britanicilor mai tineri (cu vârsta cuprinsă între 25-49 de ani) este acum de 162,4 cazuri la 100.000 de persoane în fiecare an.

Aceasta este cu 22% mai mare decât cifra din anii ’90.

Iar creșterea nu poate fi respinsă ca fiind doar datorită unor metode mai bune de detectare a cancerului, susțin experții.

Pentru comparație, ratele în rândul persoanelor de peste 75 de ani, care reprezintă aproximativ jumătate din toate cazurile de cancer din Marea Britanie, au crescut doar cu 9% în aceeași perioadă.

Cazurile în rândul persoanelor sub 50 de ani sunt încă, statistic vorbind, rare, reprezentând doar unul din 10 cazuri de boală în Marea Britanie.

Cu toate acestea, rata creșterii și faptul că până acum oamenii de știință nu au reușit să identifice cauza, îi îngrijorează pe experți.

 

„O epidemie de tineri care fac cancer”

 

Doctorul oncolog Shivan Sivakumar, de la Universitatea din Birmingham , a descris situația ca pe o „epidemie”.

El a spus: „În prezent, există o epidemie de tineri (sub 50 de ani) care fac cancer. Nu se cunoaște cauza acestui lucru, dar vedem mai mulți pacienți care suferă de cancer abdominal”.

Profesorul Sikora a mai spus îmsă că această tendință a fost observată de ani de zile și că există o serie de motive, bănuite de experți.

„Nu are nimic de-a face cu Covid sau vaccinuri – a început să se întâmple cu mult înainte. Cred că se datorează probabil modificărilor stilului de viață – obezitate, dietă grasă, comportament sedentar, așezat la birou toată ziua și, desigur, diagnostice mai bune”, afirmă el.

De asemenea, pare să existe o diviziune de gen în ratele cancerului în rândul tinerilor.

Datele CRUK arată că femeile în vârstă de 40 de ani, precum Kate, au șanse de două ori mai mari (de 2,1 ori) de a face cancer decât un bărbat de aceeași vârstă.

O diferență similară de gen este prezentă și în rândul diagnosticaților de cancer la vârsta de 30 de ani și 40 de ani.

 

Cazurile de debut precoce a cancerului au crescut la nivel global cu 79% între 1990 și 2019

 

Un studiu publicat în British Medical Journal  anul trecut a constatat că cazurile de debut precoce a cancerului au crescut la nivel global cu 79% între 1990 și 2019.

Experții au prezis, de asemenea, că cazurile de cancer la tineri vor crește în continuare, cu încă 31% până în 2030.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că Australia a avut cel mai mare număr de diagnostice de cancer cu debut precoce din lume, cu o rată de 135 la 100.000 de oameni în 2022.

Noua Zeelandă a ocupat locul al doilea, cu 119 cazuri la 100.000 de persoane în rândul tinerilor.

În comparație, Marea Britanie și SUA au fost mult mai scăzute, dar încă înalte în clasamentul global, ajungând pe locurile 28 și, respectiv, pe locul 6.

Dietele bogate în carne roșie și sărace în fructe, precum și consumul ridicat de alcool și consumul de tutun au fost considerați principalii factori de risc.

Experții au legat anterior creșterea unor astfel de diete procesate în lumea occidentală începând cu anii 50 cu o creștere a cancerelor legate de alimentație, cum ar fi cancerul intestinal, în rândul tinerilor.

Peste 375.000 de cazuri de cancer sunt detectate în fiecare an în Marea Britanie, echivalentul a 1.000 în fiecare zi, potrivit CRUK.

Aproximativ 100 dintre aceștia sunt printre persoane sub 50 de ani.

Cancerele de sân, prostată, plămân și intestin reprezintă majoritatea covârșitoare a tuturor diagnosticelor de cancer noi, reprezentând aproximativ jumătate din total.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *