Este sănătos sau nu să mănânci seara târziu?

Este sănătos sau nu să mănânci seara târziu?

Auzim adesea că nu este recomandat să mâncăm după anumite ore, în special seara târziu, deoarece pot exista efecte negative în organism. Însă este sănătos să mănânci seara târziu sau nu este recomandat acest obicei?

Consumul alimentelor înainte de culcare poate avea efecte semnificative asupra organismului. De cele mai multe ori poate apărea o stare generală de disconfort, balonare, iar calitatea somnului este, la rândul ei, afectată. Așadar, este sănătos sau nu să mănânci seara târziu?

Este sănătos sau nu să mănânci seara târziu?

Auzim adesea că mâncatul noaptea dăunează, însă este doar un mit sau realitate? Potrivit cercetărilor în domeniu, s-a arătat că persoanele care obișnuiesc să mănânce târziu în noapte pot resimți o diferență în ceea ce privește nivelul senzației de foame pe durata zilei următoare. De asemenea, modul în care organismul arde caloriile și stochează grăsimile este diferit dacă masa de seară este luată la ore târzii.

Cina la o oră târzie poate modifica apetitul la nivelul hormonilor ce se ocupă cu pofta de mâncare: leptina și grelina. Mai exact, atunci când se ia cina târziu sau se consumă alte gustări la ore târzii, nivelul hormonului leptină, care semnalează sațietatea, e scăzut pe parcursul zilei.

De asemenea, un alt efect dăunător pe care îl poate avea mâncatul târziu asupra organismului este acela legat de aportul de calorii, capacitatea organismului de a arde caloriile și modificările moleculare ale țesutului adipos. Concret, mesele târzii pot aduce organismul în imposibilitatea de a arde caloriile în ritmul potrivit și poate exista creșterea adipogenezei, stimularea formării de celule adipoase și scăderea lipolizei, scăderea transformării celulelor adipoase ce pot fi folosite ca o resursă importantă.

Mâncatul la ore târzii poate crește nivelul glicemiei, dar și o descompunere mai lentă a grăsimilor și creșterea nivelului de cortizol din sânge, hormonul stresului, hormon despre care se spune că are legătură cu favorizarea creșterii în greutate.

Însă este importantă și ora de culcare atunci când există mese la ore târzii. Dacă oamenii care se culcă devreme, în mod normal, iau ultima masă cu puțin timp înainte de somn, o oră, atunci se pot înregistra vârfuri și mai mari ale glicemiei în urma mesei de seară.

În schimb, persoanele care adorm târziu, după ora 2.00, dar iau ultima masă la ora 22.00, sau 23.00, pot fi mai puțin afectate de masa târzie.

Nerespectarea ritmului circadian poate favoriza apariția mai multor boli. Este cunoscut că secreția de melatonină este importantă pentru inducerea stării de somn, deoarece este hormonul care trimite mesaje corpului, organelor, printre care și pancreasului, că este timpul pentru odihnă și momentul să se oprească temporar, pe timpul nopții, pe durata somnului, producția de insulină.

Pentru că nivelurile de melatonină sunt ridicate noaptea târziu și dimineața devreme, mâncatul în aceste intervale poate afecta controlul glicemiei. Astfel că un consum de alimente în afara orelor de lumină naturală poate crește riscul de hiperglicemie, iar expunerea cronică la un nivel peste normal al glicemiei poate crește riscul de a dezvolta diabet ori alte tulburări metabolice.

Simptome pe care le poți avea dacă mănânci la ore târzii

Mesele la orele târzii pot avea efecte negative asupra sănătății, iar printre acestea amintim:

Reflux acid – conținutul stomacului revine în esofag cauzând disconfort abdominal și arsuri la nivelul pieptului.
Probleme digestive – balonare sau indigestie.
Un nivel ridicat de zahăr în sânge – afectarea modului în care organismul poate regla glucoza din sânge.
Risc de boli cardiovasculare – creșterea presiunii arteriale și a nivelului de trigliceride.
Tulburări de somn – dificultăți în adormire și cicluri de somn întrerupte.

Trucuri care te vor ajuta să nu mănânci târziu

Iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta să nu mai mănânci seara târziu sau chiar în timpul nopții.

În primul rând, mâncatul la ore târzii poate fi cauza unei alimentații nepotrivite sau incomplete din timpul zilei, fie nu măncânci suficient ziua, fie obișnuiești să mănânci adesea doar pentru a reduce anumite stări pe care le simți. Așadar, identifică de unde pornește cauza mâncatului târziu. Poate este nevoie să identifici factorii declanșatori, dar și o modalitate de gestionare a emoțiilor negative cu care te confrunți.

Setează-ți o rutină care să te ajute să ai aport alimentar corespunzător, dar și un somn neîntrerupt. Planifică-ți un orar al meselor, dar și consumul unor gustări sănătoase, care te vor ajuta să scapi de impulsul de a mânca la ore nepotrivite. Mesele planificate și corecte din punct de vedere nutritiv te vor ajuta să îți menții glicemia în parametri normali.

O alimentație corectă înseamnă să introduci în lista de alimente și proteine, deoarece acestea pot oferi senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă. Renunță la gustările nesănătoase ce pot fi ușor la îndemână, dar care nu aduc decât o senzație de plăcere de moment.

Sursă foto: 123rf.com

Sursă info: healthline.com; nytimes.com; healthline.com

Citește și: Ce este reţeaua Threads şi cum se foloseşte

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *