Este sau nu toxică mierea încălzită? Ce spun specialiștii: „Trebuie să avem grijă…”

Este sau nu toxică mierea încălzită? Ce spun specialiștii: „Trebuie să avem grijă…”

De-a lungul timpului au apărut diverse suspiciuni cu privire la mierea încălzită. Unele persoane susțin că mierea încălzită devine toxică, însă părerile sunt împărțite, atât între cetățeni, cât și între specialiștii în domeniul sănătății.

Directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, Alexandru Cîrîc, a vorbit recent despre mierea încălzită și ce se întâmplă cu acest produs când ajunge la temperaturi înalte, scrie Antena3.

Mierea încălzită, toxică sau nu?

Pentru că de-a lungul timpului au apărut câteva informații cu privire la faptul că mierea încălzită ar deveni toxică, Alexandru Cîrîc a abordat recent acest subiect, cu scopul de a oferi câteva posibile răspunsuri la întrebările multor români.

„Mierea încălzită se transformă într-o miere toxică! Și asta deoarece, la o anumită temperatură, formează un compus numit hidroximetilfurfural.

Atunci când încălzim mierea, trebuie să avem grijă să nu o ducem mai mult de 40°. Maximum!

Dacă încălzim mierea la temperatura ceaiului numai pentru a o lichefia, pentru că se întâmplă să cristalizeze, noi vom avea o miere cu un conținut de hidroximetilfurfural mare, care este toxic!”, a declarat directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, pentru sursa citată anterior.

Mierea de albine, mai ieftină cu aproape 50% din cauza importului din Ucraina

În martie 2024, Asociația Apicultorilor Profesioniști a atenționat că prețul mierii convenționale polifloră a scăzut cu aproape 50% din cauza importului din Ucraina.

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău a anunţat o schemă de sprijin financiar pentru compensarea parţială a pierderilor suferite în anul 2023 în sectorul apicol.

Apicultorii au putut depune cererile în vederea obținerii sprijinului financiar la sediul instituției până joi, 11 aprilie, potrivit DAJ.

Cuantumul ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 5 euro/familia de albine, pentru numărul de familii de albine deţinut la 31 decembrie 2023. Cursul de schimb valutar euro/lei este cel comunicat de BNR la data de 29 decembrie 2023, respectiv de 4,9746 lei/euro. Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2024. Cererea se depune la sediul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Buzău din Municipiul Buzău”, a anunţat instituția.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *