Avertismentele de evacuare emise de Israel pentru civilii din Gaza înainte de atacuri, „însoțite de o serie de erori semnificative”

Avertismentele de evacuare emise de Israel pentru civilii din Gaza înainte de atacuri, „însoțite de o serie de erori semnificative”

Armata israeliană, IDF, a transmis avertismente care conțineau informații contradictorii și uneori a denumit greșit cartierele, ceea ce i-a făcut să fie confuzi pe locuitorii din Gaza, înaintea atacurilor, a descoperit BBC, care publică o analiză amplă pe acest subiect.

Experții spun că astfel de greșeli ar putea însemna încălcarea obligațiilor pe care Israelul le are așa cum derivă ele din dreptul internațional. IDF respins orice acuzație conform căreia avertismentele erau confuze sau contradictorii.

Într-un comunicat, Armata israeliană a spus că alertele analizate de BBC sunt doar un element al „eforturilor sale ample de a încuraja evacuarea civililor în afara pericolului”.

Dreptul internațional umanitar cere forțelor atacatoare să emită avertismente publice privind atacurile care pot afecta populația civilă, cu excepția cazului în care circumstanțele nu permit acest lucru.

Israelul spune că sistemul său de avertizare este conceput pentru a ajuta civilii să fugă de pericol, în timp ce continuă războiul împotriva Hamas. Sistemul împarte o hartă a Gazei în sute de perimetre numerotate. Israelul a realizat o hartă online interactivă a acestor zone, care geolocalizează utilizatorii, arătând locul în care se află în timp real și numărul zonei respective.

Dar oamenii cu care au vorbit jurnaliștii BBC au spus că se chinuie să intre online pentru a accesa sistemul și că oricum el e greu de înțeles.

BBC a analizat canalele de socializare în limba arabă ale IDF pe Facebook, X și Telegram, unde a găsit sute de postări care conțineau avertismente. Aceleași avertismente au fost adesea postate în mod repetat. Au fost căutați, de asemenea, fluturași cu avertismente tipărite care au fost fotografiați și distribuiți online. IDF spune că a aruncat 16 milioane de astfel de pliante peste Gaza.

Jurnaliștii britanici s-au concentrat pe avertismentele emise începând cu 1 decembrie 2023, când IDF și-a lansat sistemul, ca o modalitate de a oferi instrucțiuni mai precise decât anterior, după ce forțele armate au fost supuse presiunii internaționale.

IDF a declarat pentru BBC că a avertizat și despre atacuri iminente prin mesaje telefonice preînregistrate și apeluri telefonice directe. Din cauza deteriorării rețelei telefonice din Gaza, nu s-au putut analiza date despre aceste apeluri telefonice.

Cele 26 de avertismente separate pe care le-a găsit BBC conțineau informații specifice de la IDF, pe care oamenii le puteau folosi pentru a scăpa din zonele de pericol. Dar 17 dintre ele conțineau și erori și inconsecvențe.

Este vorba despre douăsprezece avertismente în care blocuri sau cartiere au fost enumerate în textul postării, dar neevidențiate pe harta însoțitoare. Nouă în care zone au fost evidențiate pe hartă, dar nu sunt enumerate în textul însoțitor. Zece avertismente în care zona de evacuare marcată pe hartă taie blocurile în două, potențial provocând confuzie. Șapte în care săgețile de pe hartă care ar fi trebuit să indice zonele de „siguranță” indicau de fapt zonele aflate, de asemenea, în curs de evacuare.

În plus, un avertisment a enumerat cartierele ca fiind într-un district, dar de fapt se aflau de fapt în altul. Un alt avertisment a amestecat numerele de bloc din două cartiere. Și într-un al treilea, unele blocuri enumerate în text se aflau pe partea opusă a Gazei față de cele evidențiate pe harta însoțitoare.

Când BBC a trimis aceste erori către IDF, armata israeliană nu a răspuns în mod specific la erorile pe apărute pe hărți, dar a spus că textul postărilor a fost suficient de clar. De asemenea, a mai spus că atunci când săgețile au fost folosite pentru a direcționa oamenii către zone de siguranță, „este evident că săgețile indică o direcție generală” și a repetat că informațiile cheie au fost furnizate în text.

Aceste inexactități și erori pot încălca obligația Israelului în concordanță cu cererile dreptului internațional, de a oferi „avertismente avansate eficiente”, a declarat Janina Dill, codirector al Institutului de Etică, Drept și Conflicte Armate din Oxford.

Dacă majoritatea avertismentelor conțin erori sau sunt neclare până la punctul în care civilii nu le pot înțelege, atunci, a explicat ea, „aceste avertismente nu îndeplinesc funcția pe care o au, în temeiul dreptului internațional umanitar”.

Acest lucru, a spus Kubo Macak, profesor de drept internațional la Universitatea din Exeter, subminează funcția avertismentelor de a oferi „civililor șansa de a se proteja”.

IDF a mai spus că a verificat „date privind prezența și deplasările civililor care au urmat acestor avertismente” și că mulți oameni le-au primit și le-au urmat, ceea ce înseamnă că avertismentele au „salvat nenumărate vieți de civili în Fâșia Gaza”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *