EXCLUSIV. Acuzația principală pentru care Ciolacu l-a dat afară pe omul care i-a respins titlul de „luptător cu rol determinant” la Revoluţie: Corpul de Control susține că Dodu că a dat documente presei. „Recorder” primise acces la dosarul premierului

EXCLUSIV. Acuzația principală pentru care Ciolacu l-a dat afară pe omul care i-a respins titlul de „luptător cu rol determinant” la Revoluţie: Corpul de Control susține că Dodu că a dat documente presei. „Recorder” primise acces la dosarul premierului

În Nota de Constatare a controlului făcut la Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor, Corpului de Control al premierului îi propune lui Marcel Ciolacu demiterea lui Mihai Dodu de la șefia instituției. Lista de nereguli din documentul consultat de Libertatea datat 19 decembrie 2023 conține 11 puncte.

Una dintre acuzațiile principale invocate de Corpul de Control pentru propunerea de demitere: „conducerea SSRML, la solicitarea mass-media, a transmis în copie un dosar administrativ de revoluționar, în condițiile existenței unui dosar civil aflat pe rolul unei instanțe de judecată, fără ca acest tip de documente să facă parte din Lista cu documentele de interes public aprobată la nivelul instituției și fără anonimizarea completă a tuturor datelor personale”. 

„Corpul de control mi-a cerut sa îl schimb din funcție pe Mihai Dodu, după ce au fost descoperite nereguli la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor”, așa a motivat joi, pentru Libertatea, premierul Marcel Ciolacu decizia de a-l da afară miercuri seara pe Mihai Dodu, din funcția de secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor.

Dodu fusese cel care respinsese cererea din 2019 a lui Ciolacu de a i se schimba titlul de „revoluționar cu merite deosebite” în cel de „luptător cu rol determinant”.

Care sunt o parte dintre cele 11 acuzații ale Corpului de Control după verificarea activității instituției conduse de Dodu, potrivit documentului înaintat pe 19 decembrie 2023 premierului Marcel Ciolacu:

că a anulat în mod ilegal certificatele de luptător la revoluția din decembrie (LRD) pentru 65 de persoane
că a anulat 46 de certificate LRD și a propus retragerea titlurilor de LRD fără avizul Comisiei parlamentare și cu încălcarea normelor dintr-o hotărâre de guvern. 
retragerea titlurilor de LRD pentru cele 65 de persoane s-a efectuat fãrá sã fie anulate în instanța de contencios administrativ certificatele LRD care erau deja emise la data retragerii titlurilor de LRD
La nivelul SSRML nu au fost dispuse mãsuri de verificare în termen de 60 de zile a tuturor dosarelor beneficiarilor Legii nr.  34112004, care au ocupat anumite funcții în Partidul Comunist Român și în cadrul Gãrzilor Patriotice în perioada 1945-1989,  reprezentanții instituției limitându-se doar la solicitarea unor informații altor instituții ale statului, fiind astfel create premisele prejudicierii bugetului de stat prin acordarea în continuare a unor drepturi financiare  unor  persoane  care  nu  îndeplinesc condițiile legale.

Pe lista acuzațiilor lansate de Corpul de Control la adresa conducerii Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor se află inclusiv furnizarea către presă a unui dosar de revoluționar, fără ca acesta să se afle pelista cu documentele de interes public aprobată la nivelul instituției și fără anonimizarea completă a tuturor datelor personale” și „în condițiile existenței unui dosar civil aflat pe rolul unei instanțe de judecată”

Această acuzație din document apare la puțin timp după ce publicația Recorder a solicitat și a primit acces la dosarul de revoluționar al lui Ciolacu, potrivit unei investigații publicate în decembrie. 

„Când situația revoluționarului Ciolacu a ajuns însă subiect într-o instanță, iar eroul de la Buzău prim-ministru al Guvernului României, am considerat justificat să insistăm din nou la Secretariatul pentru Revoluționari pentru a avea acces la documentele care stau la originea acestei dispute. Acces pe care, de data aceasta, l-am primit”, au scris jurnaliștii.

<strong>Marcel Ciolacu dăduse în judecată Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor, primul termen urmând să se judece în ianuarie 2024. Proces însă la care, Ciolacu a transmis joi către Libertatea, că a renunțat.</strong>

Corpul de Control: Propunem demitereea lui Dodu pentru că a dat ilegal informații presei

Nota de constatare a Corpului de Control se încheie cu propunerea de „eliberare din funcție a Secretarului de stat Mihai lulian Dodu, președinte al SSRMLL în conformitate cu dispozițiile Codului administrativ, dată fiind aparența de încălcare gravă a prevederilor legale menționate (furnizarea datelor personale protejate de lege către reprezentantul unei publicații, date ajunse ulterior publice, precum și alte constatări descrise în Nota de Constatare).

Cine conduce Corpul de Control al premierului

Actualul șef al Corpului de control al premierului, Silviu Barbu, a fost numit în fruntea instituției în 2021 de fostul premier PNL Florin Cîțu. Fost procuror și judecător, Barbu a absolvit în 2015 cursurile Colegiului Național de Informații din cadrul Academiei Nationale de Informații – instituția de învățământ a SRI, potrivit CV-ului său. În 2007 a absolvit și un curs al Colegiului Naţional de Apărare de la Universitatea Naţională de Apărare, potrivit G4 Media. În același an, Barbu a demisionat din funcția de consilier la Administrația Prezidențială în urma unui scandal.

Decizia privind verificarea activității Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor fusese luată încă de la începutului anului, conform unui plan de acțiune uzual aprobat de guvernul Ciucă.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *