EXCLUSIV. Eurohold vrea încă 500 de milioane de lei de la Euroins în baza contractului prin care a scos deja 1,5 miliarde de lei din companie

EXCLUSIV. Eurohold vrea încă 500 de milioane de lei de la Euroins în baza contractului prin care a scos deja 1,5 miliarde de lei din companie

Grupul bulgar Eurohold, acționarul companiei Euroins România, intrată în faliment anul trecut, a cerut înscrierea în tabelul creditorilor companiei cu 500 de milioane de lei, însă solicitarea sa a fost respinsă de către CITR – lichidatorul companiei, conform informațiilor Libertatea. Bulgarii au contestat decizia în instanță și au dat în judecată Euroins și în Bulgaria, la un tribunal arbitral.

Partea bulgară a argumentat că este îndreptățită la aceste sume din executarea contractului de reasigurare semnat în februarie 2023 de către Euroins România cu EIG Re, companie de reasigurare din cadrul grupului bulgar, a declarat, Paul-Dieter Cîrlănaru, directorul executiv al CITR.

Libertatea a scris anul trecut, într-o serie de investigații, că în baza acelui contract, Euroins România a transferat în Bulgaria toate activele societății, respectiv 1,5 miliarde de lei, cu puțin timp înainte de ridicarea licenței de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Contractul avea însă o clauză potrivit căreia banii vor rămâne la grupul bulgar dacă societatea este luată în administrare de stat.

Solicitarea a fost respinsă de lichidator, care cere în justiția din România anularea contractului deoarece este păgubos pentru societate.

Partea bulgară a atacat decizia CITR în instanță în România, iar următorul termen de judecată este, astăzi, de 5 aprilie 2024.

Arbitraj la Sofia privind contractul de reasigurare

Concomitent, grupul bulgar Eurohold a dat preventiv în judecată Euroins România la un tribunal arbitral din Bulgaria. Aici grupul bulgar vrea ca instanța arbitrală să se pronunțe asupra contractului de reasigurare semnat înaintea ridicării licenței de către Euroins România cu EIG Re, conform oficialului CITR.

„Este un litigiu de dinainte de decizia de faliment a Euroins. EIG a dat în judecată Euroins la Tribunalul Arbitral Sofia”, a declarat, pentru Libertatea, Paul-Dieter Cîrlănaru, directorul executiv al CITR.

Dar lichidatorul judiciar spune că nu contează decizia din Bulgaria, deoarece tribunalul arbitral nu poate spune decât dacă contractul a fost respectat. 

„În România, se judecă anularea contractelor păguboase, conform legii insolvenței”, spune Cîrlănaru.

„Indiferent ce se decide în acel tribunal privat, el nu produce efecte asupra instanței din România”, punctează șeful CITR.

Acesta spune că scopul contractului de reasigurare era de a recapitaliza compania, iar decizia ASF de ridicare a licenței arată că acest lucru nu s-a realizat. 

„La data deschiderii procedurii de faliment, Euroins nu avea niciun leu în cont”, punctează Cîrlănaru. 

Paul-Dieter Cîrlănaru, directorul executiv al CITR. Foto: Facebook

Durată mare

Procesul din România privind anularea reasigurării are ca următor termen de judecată data de 19 aprilie.

Cîrlănaru spune că dacă CITR va câștiga în justiție atunci va urma viitoarea fază: punerea în executare a sentinței în Bulgaria. Astfel, toată procedura ar urma să dureze.  

Libertatea a cerut poziția Eurohold în această privință, dar până acum nu a primit niciun răspuns.

Tertipuri juridice

Libertatea a scris recent că Eurohold și-a anunțat acționarii pe bursă că EIG Re a fost scoasă în afara grupului și nu mai face parte din holding. 

Un expert consultat de Libertatea a spus că aceasta este o tactică a Eurohold de a limita expunerea financiară, în cazul în care pierde procesele cu CITR și va fi obligată să returneze activele de 1,5 miliarde de lei către Euroins România.

Anterior, grupul bulgar a anunțat că va da România în judecată la instanțe internaționale pentru daune de 500 de milioane de euro.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *