EXCLUSIV. Mesajele cheie care arată ruptura PSD–PNL și lipsa banilor pentru pensii. PSD vrea capul lui Boloș. PNL: Ministrul de finanțe nu găsește bani pentru ce visează ministrul muncii sau PSD

EXCLUSIV. Mesajele cheie care arată ruptura PSD–PNL și lipsa banilor pentru pensii. PSD vrea capul lui Boloș. PNL: Ministrul de finanțe nu găsește bani pentru ce visează ministrul muncii sau PSD

Documente interne ale PNL și PSD, obținute de Libertatea, demonstrează că scandalul banilor pentru noua lege a pensiilor se amplifică, iar situația nu s-a lămurit după ce Guvernul a adoptat joi legea. Comunicatorii liberali sunt instruiți să susțină că nu există bani la buget pentru majorarea pensiilor, iar ministrul de finanțe nu poate să găsească bani pentru orice „reverie” a ministrului muncii sau a PSD.

Guvernul a aprobat, joi, proiectul noii legi a pensiilor, dar ministrul de finanțe a refuzat să semneze avizele necesare și a determinat întârzierea ședinței. Chiar dacă a semnat sub presiunea lui Marcel Ciolacu, după o ședință de urgență a Coaliției, Marcel Boloș a avertizat asupra pericolelor multiple pe care noua lege a pensiilor le generează.

Pentru a fi aprobată și intra în vigoare, inițiativa privind legea pensiilor are nevoie de votul Parlamentului.

Mesajele cheie ale liberalilor sau principalele linii de comunicare demonstrează ruptura care există între PSD și PNL. Comunicatorii liberali sunt instruiți să explice că sursa de finanțare nu a fost identificată, iar banii pentru majorarea pensiilor nu există.

„Nu este corect ca această sarcină să fie aruncată de Ministerul Muncii în sarcina Ministerului de Finanțe cu un mesaj de tipul descurcați-vă cumva”, se arată în documentul obținut de Libertatea cu mesajele cheie ale PNL.

Surse din partid susțin că ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu (PSD), a generat tot haosul legat de majorarea pensiilor.

Liberalii sunt învățați să transmită că execuția bugetară a început să aibă probleme când la Ministerul de Finanțe se afla Adrian Câciu de la PSD.

„Nu este deloc o filosofie eficientă de guvernare să aștepți de la Ministerul Finanțelor să găsească bani pentru orice reverie financiară a unui alt ministru, unui parlamentar, grup de parlamentari sau a vreunui partid”, este mesajul pe care trebuie să-l transmită liderii PNL, fără să precizeze exact numele. Întrebați de Libertatea, lideri din partid au spus că afirmația se referă „evident la PSD și ministrul muncii”.

În documentul intern, liberalii susțin că nu pot promite pensionarilor majorări care „mâine nu se pot aplica”. 

Punctajul de partid vrea să transmită și ideea că PNL a oprit legea care limita plățile în numerar și a intervenit când „a fost pus la îndoială Pilonul 2 de pensii private”.

„Noi, liberalii, putem spune că avem ceva mai multă experiență cu majorări de  pensii sustenabile, nu populiste…Am demonstrat acest lucru în cei trei ani de guvernare liberală 2020-2022, când pensiile au crescut cu aproximativ 40%”, se arată în documentul citat.

Comunicatorii PNL sunt instruiți să explice opiniei publice că majorarea pensiilor nu este sustenabilă.

Când vorbim despre sursele de finanțare ale unei măsuri pe care o luăm, cum este cea a majorării de pensii, avem obligația să ne bazăm pe veniturile certe, nu pe cele posibile într-un viitor indefinit.
În lipsa sursei de finanțare, soluțiile sunt puține. Ca să fie clar, PNL nu dorește creșterea de taxe sau a împrumuturilor externe, care să îndatoreze țara. 
Aici nu este vorba de supărări personale, ci de cifre exacte și de bilanț bugetar. Când cifrele nu ies, înseamnă că avem o problemă și ea trebuie rezolvată

PNL insistă însă că nu se opune majorării pensiilor prin mesajul: „vom susține reforma pensiilor, dar nu vom susține lipsa ei de finanțare”.

PSD: Noua lege a pensiilor este sustenabilă, nu se poate stabili exact cu cât vor crește

Social-democrații sunt învățați să spună că Guvernul a aprobat reforma sistemului public de pensii, care va aduce echitate între pensionari. Ei precizează, în punctajul intern, că proiectul a fost realizat împreună cu experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale, care au confirmat că legea este sustenabilă, adică are sursă de finanțare.

Ministrul muncii a precizat în Parlament că, de la 1 septembrie 2024, va fi o creștere medie a pensiilor cu 40%. Social-democrații își instruiesc comunicatorii să explice în ce constă această majorare:

în procentul de 40% este inclusă și indexarea care se va aplica de la 1 ianuarie 2024 și care este de 13.8%. Pensiile vor crește diferit, nu toate vor crește cu 40% și nu se poate stabili „o medie exactă”

„Vor fi și pensii care se mențin la același nivel”, se precizează în documentul intern al PSD.

Social-democrații resping varianta că FMI ar putea interveni pe legea pensiilor, subliniind că România nu are un acord cu Fondul.

Dacă în Coaliție a existat un scandal despre care va fi impactul bugetar, de 55 de miliarde de lei sau 30 de miliarde de lei, comunicatorii PSD vor transmite că acesta este de 10 miliarde de lei în 2024.

„Nicio pensie nu va scădea. Vor crește mai mult pensiile celor care au avut perioade mai lungi de contributivitate la sistemul de pensii, iar pensiile celor cu stagii mai scurte vor crește mai puțin sau se vor menține la același nivel”

PSD aruncă responsabilitatea pe umerii ministrului de finanțe pentru a găsi sursa de finanțare.

„Este un impact realizabil, care poate fi acoperit de ministerul de Finanțe prin combaterea evaziunii fiscale, digitalizare și creșterea colectărilor”, este mesajul pe care trebuie să-l disemineze comunicatorii PSD.

În cazul în care după recalculare o pensie are o valoare mai mică, se va menține actuala valoare a pensiei, subliniază pesediștii în mesajele cheie interne.

Avalanșă de atacuri din zona PSD la adresa ministrului de finanțe. Dacă nu poate, să plece!

Strategia PSD, după adoptare proiectului privind legea pensiilor în Guvern, a fost să arunce întreaga responsabilitate pe umerii ministrului de finanțe, Marcel Boloș, care este acuzat că blochează măsura socială. Atacurile au fost lansate de linia a doua a PSD, nu de comunicatori cu greutate în partid sau guvern.

Mirela Adomnicăi, Marius Budăi, Oana Florea, Florin Manole, Mihai Fifor au postat pe Facebook mesaje critice la adresa ministrului de finanțe.

Oana Florea, deputat PSD:

Este de neînțeles atitudinea domnului ministru de Finanțe Boloș care s-a comportat ca și cum n-ar fi știut că legea pensiilor este pe ordinea de zi
Să afirmi că nu sunt bani și să refuzi să o avizezi favorabil este inadmisibil
Nu este normal să se joace cu speranțele și emoțiile pensionarilor
România nu are nevoie de miniștri care spun nu se poate

Marius Budăi, deputat PSD, fost ministru al muncii:

Dacă legea nu se adoptă până la finalul lunii, vom reveni la acel nenorocit prag de 9,4% din PIB pus de USR în PNRR, cu multă nepricepere și cu multă rea-credință.
Ar fi așadar o adevărat sinucidere politică a PNL dacă ar duce lucrurile în această direcție
Voi spune ceea ce spune anul trecut Rareș Bogdan: dacă ministrul finanțelor nu este în stare să găsească bani pentru creștere pensiilor, atunci trebuie să plece acasă

Mihai Fifor, deputat PSD:

Dacă vrea să găsească bani pentru majorarea pensiilor, ministrul Boloș să se ocupe de combaterea evaziunii fiscale, de creșterea colectării și de digitalizarea Finanțelor.

Florin Manole, președinte PSD Sector 1:Ministrul care ar trebui să se lupte cu evaziunea s-a luptat ieri cu pensionarii. S-a opus creșterii pensiilor când preocuparea lui trebuia să fie creșterea colectării la buget.

Mirela Adomnicăi, deputat PSD:

Dacă ministrul de finanțe nu găsește resursele necesare pentru creșterea pensiilor, să plece acasă!

Marcel Boloș: Se vorbește despre majorarea pensiilor fără să se vorbească despre elementele legate de finanțare

Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, a reacționat tot pe Facebook și a reiterat că nu există bani pentru majorarea pensiilor cu o medie de 40% de la 1 septembrie 2024.

„M-a amuzat cum m-au surprins cei de la Inquam, o imagine care reflectă foarte bine ce am simțit astăzi când am văzut că se vorbește de majorarea pensiilor fără să se vorbească despre elementele legate de sursa de finanțare”, a fost mesajul ministrului de finanțe. 

foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *