EXPERIMENT. Am cumpărat caiete și pixuri din Obor și am plătit mai puțin decât în supermarket. La ce prețuri să se aștepte părinții 

EXPERIMENT. Am cumpărat caiete și pixuri din Obor și am plătit mai puțin decât în supermarket. La ce prețuri să se aștepte părinții 

În prag de nou an școlar și cu 100 de lei buget stabilit în buzunar, am fost la tarabele din piața Obor și în două supermarketuri din București, ca să vedem dacă reușim să cumpărăm suficiente rechizite cât să începem școala pregătiți. Am găsit caiete studențești și la 5 lei, dar și la 20, pixuri la 1 leu, dar și mai scumpe, iar la ghiozdane, prețurile pot sări de 300 de lei. 

Mai este o săptămână până când clopoțelul va suna din nou, pe 11 septembrie. Odată cu această perioadă vine și goana după rechizite. Cumpărături și liste întregi de lucruri. De la pixuri, penare, caiete și blocuri de desen, supermarketurile și piețele se aglomerează de părinți și bunici care „fac plinul” ghiozdanului.

2,3 milioane de ghiozdane

ar trebui umplute cu cele necesare până începe școala, cât elevi de la ciclul primar în sus sunt în România.

Am pregătit și noi o listă, raportându-ne, măcar cele de început de an școlar, la nevoile unui elev de liceu. Am plecat cu ea în trei locuri din București: în piața Obor, în Auchan și în Carrefour.

Lista noastră de cumpărături a fost: 

10 caiete studențești, dictando și matematică;
trei pixuri albastre;
două creioane;
un penar;
un ghiozdan;
un set de geometrie, ce conține riglă, raportor, compas și doua echere;
un set de creioane colorate;
un set de carioci;
un set de acuarele;
un set de pensule.
Tarabele din piața Obor sunt pregătite cu tot ce îi trebuie unui școlar

Rechizite în miros de mici

Am început cu Oborul, care a fost destul de aglomerat pentru o dimineață de zi de muncă, în special la piața de fructe și legume. Peste zumzetul conversațiilor din jur se puteau distinge ușor negocierile între clienți și vânzători și sunetul roților de cărucioare umplute cu alimente pe care oamenii le trăgeau după ei de la un stand la altul.

Piața Obor

Am găsit, la două tarabe de lângă halele noi ale Oborului, pe drumul care duce către mall Veranda, tot ce aveam pe listă. În mirosul de mici venit de alături, de la terasă, cei doi vânzători de rechizite aveau pregătite și oferte de preț pentru clienții care se arătau nehotărâți, doar-doar să-i convingă să nu plece fără ceva în sacoșă. „Dacă cumpărați mai multe, negociem”, ne-a spus unul dintre ei.

Caietele studențești sunt între 5 lei, dacă vrei cu 48 de file, și 8 lei, dacă vrei mai groase, de 60 de file și cu coperți plastifiate, iar cele cu 80 de file costă 10 lei. Prețuri asemănătoare sunt și pentru caietele cu spirală.

Mai ieftin la tarabe decât în magazin

Pixurile costă între un leu și 3 lei, „așa, mai elegante”, și sunt de mai multe culori – albastre, roșii, verzi, negre. Creioanele HB2, adică cele simple, cam tot atât, iar un penar în care să le pui se găsește deopotrivă la 5-10 lei cele mai mici, și la 20-25 de lei cele cu două sau trei buzunare, însă neechipate.

În Obor, la tarabă, mai ieftin decât în magazin

Ghiozdanele, care costă 25 de lei, agățate sub copertine erau prea mici pentru nevoile noastre, mai degrabă potrivite pentru copiii din clasele primare. Așa că am decis să testăm piața rechizitelor și în magazinul Bucur Obor.

Magazinul s-a dovedit a nu fi deloc ofertant. Am găsit un singur stand cu caiete, dar mai scumpe decât în piață. Spre exemplu, un caiet studențesc cu 60 de file este 14 lei, iar creioanele colorate, între 15 și 40 de lei, în funcție de numărul lor din set.

Ghiozdane n-aveau nici aici, dar am găsit în piața cu haine de peste drum de Bucur Obor. Rucsacurile cu prințesa Elsa pe fundal roz și cățelul Chase din Patrula cățelușilor fură ochii celor mici încă de la stradă, pentru că sunt agățate de uși. Pentru cei mai mari, ghiozdanele sunt undeva la 70 de lei.

Ne-am echipat pentru septembrie cu 85 de lei

După o analiză amănunțită, am hotărât că prețurile sunt mult mai avantajoase la primele tarabe, așa că ne-am întors acolo. Am cumpărat tot ce aveam pe listă, mai puțin ghiozdanul și penarul. Le avem deja din anii trecuți.

Astfel, am plătit:

cinci caiete studențești dictando și cinci de matematică cu 80 de file: 50 de lei, în loc de 80 de lei, după ce vânzătorul ne-a oferit o reducere;
două creioane HB: 2 lei;
trei pixuri: 3 lei;
set de geometrie: 5 lei;
creioane colorate, set de 18: 5 lei (prețul inițial era de 10 lei, dar am primit și aici o reducere);
carioci, set de șase: 5 lei;
acuarele, 12 culori: 10 lei;
pensule: 5 lei.

În total, 85 de lei. Ne-am încadrat în buget.

Rechizitele de la tarabă au costat 85 de lei

Costul unui penar ajunge la 170 de lei

În supermarketuri, gama de produse este largă, dar și prețurile sunt, pe alocuri, semnificativ mai ridicate decât ce am găsit la tarabă. În Mega Mall, la Carrefour, sute de rechizite sunt puse sub panouri cu fel și fel de reduceri și oferte. Atent așezate, pixurile, radierele, blocurile de desen și cariocile sunt expuse pe rafturi, iar caietele, împărțite pe categorii, sunt așezate în cutii mari de carton.

Aici, cel mai ieftin caiet studențesc cu 60 de file este de 6,39 de lei. Cel cu 80 de file costă 7,99 de lei. Un caiet A5 cu 48 de file costă 2,39 de lei.

Pentru ora de educație plastică, părinții pot achiziționa blocuri de desen, tempera și pensule. Un bloc de desen A3 este între 7,17 lei și 11,2 lei. Pentru un set de pensule, în funcție de număr și dimensiune, poți plăti maximum 12,9 lei. Cele mai ieftine cutii de acuarele sunt 8,33 de lei. Prețul poate urca la 42,9 lei.

În supermarket cele mai ieftine cutii de acuarele sunt 8,33 de lei

Un pachet de creioane colorate cu 12 culori costă 9,54 de lei. Însă există un set cu 24 de culori, la un preț puțin mai ridicat.

Cât am plăti pe rechizitele din supermarket

Ghiozdanele așteaptă să fie purtate de școlarii mici și mari, în culori vii și personaje din desene animate. Prețurile sunt variate. În funcție de firmă, model și compartimentare, prețul unuia poate să depășească 300 de lei. Am găsit și un penar la 170 de lei, echipat.

În Auchan, pe de altă parte, am găsit pe rafturi caietele A5, adică mici, cu 40 de file, la prețul de 0,99 de lei și cu 48 de file la 2,5 lei. Varianta cu 80 de file este 3,9 lei. Caietele studențești sunt asemănătoare la preț cu cele din Carrefour.

Un set cu 10 creioane grafit costă 4,29 de lei. Creioanele colorate sunt puțin mai scumpe. Pentru ora de desen, cei care își doresc să cumpere acuarele pot alege între setul de 12 culori și cel de 24. Diferența dintre ele este de 27 de lei. 

Trăgând linie, pentru aceleași rechizite cumpărate din supermarket, alegând produsele cele mai ieftine, am fi plătit:

cinci caiete studențești dictando și cinci de matematică: 80 de lei;
creioane HB (set de 10): 4,29 de lei;
pixuri (set de trei): 4 lei;
set de geometrie: 13 lei;
creioane colorate, set de 18: 25 de lei;
carioci, set de șase: 15,9 lei;
acuarele, 12 culori: 35 de lei;
pensule: 6 lei.

În total, așadar, aproape 200 de lei.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *